Fullsatt kirke og nye fjes styrer

Publisert

I flere år har en gjeng frivillige stilt opp som foredragsholdere på kulturkveldene i Sjømannskirken i Torrevieja.  Nå har en av initiativtakerne, Svanhild Hermstad trukket seg tilbake – og hun ble behørig takket av en fullsatt sal tirsdag kveld – der Kirsti Baggethun denne gang var kveldens foredragsholder.

I flere år har en gjeng frivillige stilt opp som foredragsholdere på kulturkveldene i Sjømannskirken i Torrevieja.  Nå har en av initiativtakerne, Svanhild Hermstad trukket seg tilbake – og hun ble behørig takket av en fullsatt sal tirsdag kveld – der Kirsti Baggethun denne gang var kveldens foredragsholder.

Det var Vesla Løvland og Svanhild Hermstad som først fikk ideen om å foredra om spansk historie og kultur i Sjømannskirken. Siden de fikk ideen på en fjelltur har de sørget for en rekke interessante foredrag på tirsdagskveldene. Nå overlot Svanhild sin del av jobben til Harald Noss, som sammen med Vesla Løvland skal finne nye foredragsholdere fremover.

En av de som har gledet forsamlingen i Sjømannskirken i Torrevieja flere ganger er kulturattachéen ved den norske ambassaden i Madrid, Kirsti Baggethun. Nylig var hun på plass igjen.

Fengende foredragsholder
Kirsti Baggethun flyttet til Spania som ung, og har fulgt landets utvikling på nært hold.  Baggethun har oversatt mange norske bøker til spansk og er en aktiv kulturpersonlighet. 
"Spania fra Borgerkrigen og frem mot Demokratiet" var tittelen på foredraget denne gangen. Som vanlig fenget Baggethun med sin kunnskap og sine anekdoter. Hun krydrer foredragene sine med illustrerende sidesprang. Som både filolog og idehistoriker har hun mye å øse av.

” Las dos españas” – det todelte Spania, har preget landet i lang tid. Motsetningene kom klart til uttrykk under den blodige borgerkrigen fra 1936-39. Det var to verdensanskuelser som kjempet mot hverandre.  Etter krigen var Spania fortsatt et splittet samfunn. 250 000 boliger var ødelagt og økonomien lammet. Eliten hadde forlatt landet da Franco innstiftet sitt regime.

Autoritært eller totalitært?
– Var Franco-regimet bare autoritært – eller var det totalitært?,  spurte Kirsti Baggethun i sitt foredrag.
De første 20 årene fra 1938-58 var styret totalitært. Organisasjoner var forbudt, folk hadde ikke lov til å samles og det ble drevet hard sensur. Men denne sensuren var ikke bare politisk, den var vel så mye moralsk, fortalte Baggethun. Den katolske kirken hadde stor innflytelse, og ansvar for all undervisning. I Spania var det strenge moralregler, men mye ble myket opp gradvis. Landet var lenge isolert, men kom med i FN i 1955, og i det internasjonale pengefondet samme året. Da USA`s president Eisenhower kom på besøk i 1959 var dette et første møte med den store verden.
Franco satt med makten til sin død i 1975. Men allerede fra midten av 60-tallet begynte ting å skje. Spania var et fattig jordbruksland, men nå kom en rivende utvikling. Turismen veltet inn over det katolske landet, som ble invadert av solhungrige – og lettkledte nord-europeere. Turismen ga store inntekter og førte til en voldsom utbygging – blant annet på Costa Blanca. Samtidig reiste millioner av spanjoler ut til andre land i Europa for å søke arbeid. De sendte hjem enorme summer, og bidro til veksten. Spania ble viktig også for utenlandske investorer, og alt i alt skjøt utviklingen fart.
Men verden går i bølger, det viser igjen dagens vanskelige situasjon for Spania, fastslo foredragsholder Baggethun sitt interessante innlegg i Sjømannskirken – som var stappfull.

 


Av: Per Arne Skramstad

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter