En vandring i vinens verden

Publisert

De ansatte hos Bodegas Bleda har lært seg et nytt ord: “Skål!”

Det skjedde etter at at Aftenpostens vinanmelder i A-Magasinet ga Castillo du Jumilla Monastrell 2009 hele seks vinglass.

Busslaster med vin-interesserte nordmenn som enten ferierer eller bor fast i Spania er blitt en del av hverdagen for administrerende direktør Antonio José Bleda og eksportsjef Inés Fernandez i Bodegas Bleda i Jumilla.  Smilende, imøtekommende og synlig stolte geleider de besøkende gjennom de meget moderne og nærmest helautomatiske produksjonslokalene mens de informerer om druer, druepressing, lagring og tapping.

 

Hyggelige priser

Dessuten svarer de på alt et vinelskende folkeferd fra de nordlige breddegrader ellers ønsker å vite. Det hele avsluttes selvfølgelig med vinsmaking med nogo attåt, samt muligheter til å fylle opp biler og busser med kvalitetsvin til svært hyggelig priser.

Ingen land i verden bruker mer areal enn Spania til dyrking av vin, men er kun rangert som den tredje største vinprodusenten. dette pga ofte litt karrige vekstforhold.

De lager alle typer vin; rød, hvit, rosé, musserende, sterk, tørr, søt, ung, gammel, fatlagret, tradisjonell og moderne. Men Spania er først og fremst en stor produsent av røde viner, noe som skyldes den ofte lange, kalde vinteren i store deler av landet, som krever en matkultur som passer best til en fyldig rødvin.

Monastrell er den nest mest dyrkede vindruen i Spania, og den desidert mest vanlige i Sør-Spania. Den modnes sent, noe som gjør den ekstra søt, og det høye sukkerinnholdet gir en vin med et høyt alkohol-innhold, ofte opp mot 15%.

Monsatrell-stokken er utstyrt med lange røtter, så den er ikke avhengig av kunstig vanning. Inntil ganske nylig var nesten alle vinstokkene lavstammede busker, eller beskåret på en måte som holdt dem nede, slik at de skulle vokse langs bakken og nyte godt av den fuktigheten som eventuelt måtte finnes.

I de senere årene er det blitt stadig mer vanlig å binde dem opp ved hjelp av staur og ståltråd.

EU-regler og DO-merking

Bodegas Bleda ligger i Murcia-regionen like utenfor sentrum av Jumilla, snaue ti mil vest for Alicante. Som en kuriositet kan nevnes at Jumilla, med sine drøye 20.000 innbyggere, er en av Spanias største byer – når det gjelder areal. På et høydedrag mellom sentrum og Bodegas Bledas ligger den gamle borgen Castillo de Jumilla som har gitt navnet til mange av bodegaens viner. I tillegg til å være underkastet nasjonal lovgivning og lokale kontrollmyndigheter, er all vin som produseres i EU underlagt EU’s regelverk.

Kvalitetsvin fra et bestemt område er merket med opprinnelsesbetegnelse (Denominacion de Origen – ofte forkortet til DO) og deretter det geografiske området hvor vinen er produsert.

Jumilla er en del av Ruta del Vino og vinen fra Bodegas Bleda tilhører la Denominacion de OrígenJumilla. Også her produseres det hovedsaklig rødvin, mellom 85 og 90 prosent av den totale produksjonen er rød.

Før – og nå…

Det var nåværende administrerende direktørs bestefar, som også het Antonio José Bleda, som grunnla Bodegas Bleda i 1915. Familien hadde imidlertid produsert vin lenge før den tid, men da kun som en bigeskjeft til den vesentlige større olivenolje-produksjonen.

De var den første vinprodusenten i Jumilla-området som tappet det ferdige produktet på flasker slik at vintørste spanjoler slapp å medbringe egne krukker og kanner for å få båret hjem den saliggjørende drikken fra nærmeste vinutsalg.

Den første vinen ble eksportert i 1940, og i dag går nesten 90% til eksport. Det som selges i Spania blir enten solgt direkte fra Bodegas Bleda eller fra enkelte vinutsalg, blant annet vinavdelingen hos El Corte Inglés.

Til Norge har de eksportert vin siden 2005, og har merket en stadig økende etterspørsel. Og A-Magasinets omtale 1. april har som sagt vekket stor interesse hos våre landsmenn.

 

Praktfull utsikt

For tre år siden flyttet de inn i sine nåværende lokaler i Valle de Omblancas, ca 650 meter over havet og et par km utenfor Jumilla sentrum. Fra en enorm veranda i hovedbygningens 2. etasje har man en praktfull utsikt over det brune landskapet. Bortsett fra noen oliventrær er det drueplanter så langt øyet kan se. I de mer perifere områdene dyrkes Monastrell, rundt selve bodegaen vokser den noe mer kravstore Syrah-druen som er avhengig av kunstig vanning. I tillegg benyttes endel Tempranillo.

Før besøkende vinentusiaster blir tatt med ut i produksjonslokalene, får man en liten innføring i Bodegas Bledas historie. Her er bl.a. både en gammel druepresse og et klenodium av en korkemaskin stilt ut. Bodegaen er også utstyrt med et eget vin-smakingsrom for de ”de store gutta”, hit kommer vinimportører fra mange land for å teste de forskjellige vinene. Her snurres det vinglass, det granskes og luktes og smakes og gurgles og spyttes.

Veggene er fulle av diverse prestisjetunge utmerkelser, ekstra høyt henger førsteprisen som deres Solera-vin Oro Viejo (gammelt gull) vant på verdensutstillingen i Barcelona i 1929. Her er det viktig med riktig temperatur og riktig lys for at de forskjellige vinene skal komme til sin rett. Som vanlig turist får man bare lov å titte på dette aller helligste rommet, vanlige dødelige blir henvist til et vel så hyggelig rom i produksjonslokalene når det skal smakes.

I forbindelse med flyttingen for tre år siden ble det foretatt enorme investeringer for å få best mulig resultat – moderne teknikk sørger for at alle prosesser skjer forskriftsmessig, til riktig temperatur og riktig fuktighet.

På grunn av alle rasjonaliserings- og effektiviserings-tiltakene er det nå kun åtte personer som står for produksjon, markedsføring og salg. I tillegg benyttes noe ekstrahjelp de første ukene etter at druene kommer i hus. Druene plukkes i slutten av august/begynnelsen av september, nøyaktig tidspunkt avhenger av hvordan sommeren har forløpt rent værmessig. Etter at stilkene er fjernet og druene presset, gjennomgår saften en tre ukers behandling hvor saft og skall blandes omhyggelig et par ganger pr dag for at saften skal trekke til seg alle smaksstoffene som sitter i skallet.

Etter dette pumpes saften over på enorme stålbeholdere, den største tanken rommer 100.000 liter. Den videre behandling av vinen avhenger av hva sluttproduktet skal bli, mye av vinen tappes på flasker direkte fra ståltanker, mens Crianza og Reserva-vinene lagres på franske eller amerikanske eikefat i henholdsvis 12 og 24 måneder. Etter fatlagringen havner vinen på et helautomatisk tapperi, her vaskes, tørkes og fylles 4.000 flasker i timen, samt korkes og påklistres etiketter før de havner i sine respektive kasser for eventuelt videre lagring samt distribusjon til inn- og utland.

I slutten av mai dro administrerende direktør og eksportsjefen til Kina for å prøve å lære kinesere å verdsette vin fra Bodegas Bleda. Dessuten skal Vinmonopolet i løpet av de nærmeste ukene ta stilling til om de vil selge Castillo de Jumilla Monastrell i 3 liters papp-dunker. Bodegas Bleda har åpent mandag til fredag hele året igjennom, men det kan være lurt å holde seg unna i september når årets druehøst kommer i hus.

Ønsker man en omvisning bør man ringe og gjøre en avtale i forveien, ca 1 times omvisning samt vinsmaking (5 forskjellige viner) koster rundt 10 euro per person, litt avhengig av hvor stor gruppen er.

Telefonnr. er +34 968 78 00 12.

Du kan lese mer på www.bodegasbleda.com.

Av: Rikke Printz

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter