En allsidig veteran

Publisert

Benny Borg har gjort det meste. Viftet med en svær dildo da han som sexfiksert prest gav sønnen seksualundervisning i filmen Kalde føtter, entret scenen i roller som Cornelis Vreeswijk og Elvis, vært programleder og skuespiller. Nå har han nettopp avsluttet Spaniaturneen i rollen som Johnny Cash.

− Turneen har gått kjempebra. Vi har hatt fulle hus, hyggelig publikum og mye moro. Jeg vil veldig gjerne komme tilbake ved en senere anledning, sier Borg mens han legger inn en porsjonspakke General snus under leppen. Opp og til venstre med vant bevegelse.

En heldig mann
Han har tidligere hatt forestillinger om Cornelis Vreeswijk, Elvis Presley og med sin egen selvbiografiske forestilling, ”På livets karusell”.

− Siden jeg møtte Cornelis i 1965 har jeg vært en stor beundrer. Cash valgte jeg mest på bakgrunn av ønsker fra andre, men jeg liker mannen, sier Borg som har farget håret for å ligne mest mulig på Cash.
Han blir snart 66 år og nærmer seg pensjonsalder, men det er ingen gubbe med stjernenykker vi møter under et mandeltre i Teulada.

− Jeg har nok forandret meg radikalt i løpet av årene. Det er ikke så viktig å prøve å forandre verden. Nå er det viktigste å ha god helse og ha det ålreit. Jeg betrakter meg selv som en heldig mann, sier Borg som ikke har planer om å pensjonere seg med det første.

Forandring i publikum
− Jeg har merket en forandring i publikum i løpet av de siste 30 årene. Tidligere var publikummet mer av typen charterturister som kom til Spania fordi det var billig sprit og mye rølp. Det ser vi ingenting av i dag. Nå kommer damer og menn, oppstelt og pyntet. Dersom de trives så trives jeg, sier Borg.

De fleste publikummere er folk på Borgs egen alder, men siden han har valgt artister som har er populære blant den yngre generasjonen, har forestillingen falt i god jord hos alle aldre.

− Det er forskjeller på hvor vi spiller. Ikke så store forskjeller på nord eller sør i Spania, men det er stor forskjell på å spille i Sjømannskirken hvor de serverer kaffe og vafler, og på La Manga hvor mange allerede har tatt seg en gin tonic før de kommer på konserten. De blir litt mer løsslupne og i god stemning allerede før jeg har fått begynt, sier Borg.

Varmen er det eneste som skiller en konsert i Spania og Norge. På noen av forestillingen har han måttet ta av seg sen sorte Johnny Cash-jakken, til stor glede for damene på fremste rad.

− Det skal vises at jeg er på jobb. Jeg har kanskje ikke blodsmak i munnen, men jeg kjenner at jeg er god og varm, sier Borg.
På konsertene i Spania er de fleste publikummerne nordmenn, men det kommer også mange svensker og dansker, og en og annen engelskmann og spanjol.

Mål for fremtiden
− Jeg så nettopp et konfirmasjonsbilde av meg selv. Da var jeg ung, kvisete, umoden og med livet foran seg. Jeg kommer fra en familie på syv og faren min var skomaker.

Da jeg så på bildet tenkte jeg, har jeg gledet eller skuffet denne unge gutten med håp og ønsker for fremtiden? Faktisk skrev jeg en lapp med fem mål jeg hadde for livet mitt. Denne brettet jeg sammen og festet med tape. På den står det at lappen skal ikke åpnes før alle mål er nådd. Lappen ligger i lommeboken min, og jeg har enda ikke åpnet den. Jeg tør ikke. Jeg husker ikke hva som var målene mine, sier Borg og legger til.

− Helt siden jeg var ung har jeg vært interessert i teater og musikk. Så jeg har en følelse på at jeg har oppnådd det jeg ønsket.

Allsidig artist
Etter militærtjenesten tok han seg jobb som sjåfør for en bokhandler i Gøteborg.  I 1965 var det et husmannsorkester som spilte i Gøteborg og de hadde engelsk vokalist.  Vokalisten reiste hjem til England for å besøke sin familie og kom aldri tilbake. Da ringte de Bjørn Borg spurte om han kunne steppe inn. Slik startet Benny Borgs karriere innen dans og teater.

Han turnerte med egne popband som Streaplers på 1960-tallet og kom i 1968 til Norge med bandet Nilsmen gjennom en invitasjon fra Arne Bendiksen i forbindelse med Bendiksens Svensktoppar-serie. Gjennom dette prosjektet etablerte Borg også et samarbeid med Kirsti Sparboe (som han i en periode også var gift med), og de ga ut flere album sammen, deriblant hans gjennombrudd Balladen om Morgan Kane (1972), som lå 20 uker på VG-lista og som i 1973 toppet Norsktoppen.

− Balladen om Morgan Kane ville jeg egentlig ikke synge selv. Jeg hadde bare laget låten. Men det endte opp med at jeg sang den under pseudonymet Ben A. Castle, en engelsk versjon av Benny Borg. Stemmen ble derimot gjenkjent, og det var i grunnen morsomt. Sangen ble jo en kjempehit. Jeg lever på den selv den dag i dag, sier Borg.

Han ble tildelt Spellemannprisen 1973 som beste mannlige artist. Han ble etter hvert med i gruppen Dizzie Tunes i 1974. Han skulle egentlig bare være med Dizzie Tunes på sommerturne i tre uker, men det ble til 18 år.
På midten av 1990-tallet forlot han Dizzie Tunes til fordel for egne soloprosjekter som utgivelse av plater og den suksessfulle soloforestillingen Balladen om Cornelis Vreeswijk et samarbeid han hadde med Oslo Nye Teater. Han har også medvirket i film og vært programleder i fjernsyn, blant annet for gameshowet Super Quick på TvNorge i 1994.

Mange erfaringer
− Jeg trives veldig godt i Spania og har kjørt mye rundt og fått sett mye. Det er jo helt fantastisk å kunne gå ut og plukke seg en lime til gin tonicen. Løken her er så mild og saftig at den nesten kan spises som et eple, sier Borg som også har opplevd mye rart.

− I Torrevieja i 2003 var det en full mann på første rad som kastet masse småpenger på scenen. Han sa at han måtte hjelpe meg siden jeg måtte komme helt til Spania for å tjene penger. Han fikk kjeft av damene ved siden av. Ellers har vi hatt strømbrudd, en lampe som har falt ned i baren og en dame, god i farten, som kom opp på scenen fordi hun ville danse med meg, sier Borg mens han mimrer.

− I Altea var det en spansk dame som ville selge billetter til den siste turneen om Johnny Cash. Hun solgte til spanjoler, men ville ha pengene tilbake da hun oppdaget at Johnny Cash var død, til tross for at hun var forklart på forhånd at dette var Benny Borgs forestilling om Johnny Cash. Vi ser mye rart, men har fantastiske erfaringer fra Spania. Denne gang har vi vært veldig heldige med lyd, lys, gode lokaler og fulle hus, sier Borg.

Planer fremover
Borg har handlet en suvenir fra Spania. En håndlaget flamencogitar.
− Naranja, sier Borge mens han stryker hånden over den oransje gitaren.

Så spiller han den svenske visen “Sä lenge skutan kan gå”, med spansk flamencogitar.
− Jeg begynner å bli en gammel mann, og har tenkt litt på å finne tilbake til mine røtter. Jeg er jo egentlig visesanger. Det må jo inn i en kontekst siden det er en forestilling. Jeg skal ikke bare synge viser og spille gitar. Det må være noe mer. Men jeg tror det vil bli bra, og at det kan bli høy allsangfaktor når jeg kommer tilbake.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter