Skotthylll på Las Mimosas, Club Aktivo

Publisert

De har teknikk og krefter i kroppen. To ganger i uka møtes de til intern dyst på ny bane på Las Mimosas. Forleden fikk de til og med besøk av et skotthyllag fra Lundamo i Trøndelag. Slik blir konkurranseinstinktet skjerpet for karene som er lidenskapelig opptatt av sin noe spesiell form for sport.

Club Aktivo på Las Mimosas

Blant de 160 medlemmene i Club Aktivo på Las Mimosas, sør for Torrevieja, spiller nesten halvparten skotthyll. Da SpaniaJournalen var på besøk hadde klubben altså besøk av deler av et lag fra Lundamo i Sør-Trøndelag.

– Det er andre året på rad vi får besøk av trønderne. Vi håper dette blir en tradisjon. For oss som bor her nede hele vinteren er det koselig å høre nytt hjemmefra. Dessuten skjerper vi oss kraftig når vi skal konkurrere mot et norsk lag i skotthyll, forteller Rolf Holm.

Var favoritter
Han spiller for anledningen sammen med trønderne, selv om han egentlig hører med til hjemmelaget. Det samme gjør Arnulf Sagøy, tidligere norgesmester i skotthyll.

Club Aktivo Las Mimosas
Kampen var jevn, men siden trønderne har flere meritterte spillere på laget, måtte de finne seg i å være favoritter.
Den uka de oppholder seg på Costa Blanca er det god prat og hyggelig samvær som gjelder. De leier leiligheter i området og har således tett kontakt seg i mellom og med de overvintrende nordmennene.

En verdensidrett…
Skotthyll er en verdensidrett i Trøndelag. Det finnes 700 medlemmer i skotthyll-forbundet i Norge. Sporten ble kjent i Trøndelag på 1800-tallet da skotter kom til Trondhjem for å bygge jernbanen mellom trønderhovedstaden og Støren. Skottene spilte skotthyll, og nordmenn lærte seg kunsten. Det tok noen tiår før det virkelig tok av for trønderne. Hvert år avholdes NM med godt over 500 deltakere. Det fleste lagene befinner seg i Nord-Trøndelag. Ellers finnes lag i Tønsberg, på Gran Canaria og i Orihuela Costa.

Slik er spillet
Spillet går ut på å kaste en metallhylle, ikke ulik en diskos, som veier en kilo. Hyllen skal fortrinnsvis treffe en eller flere av de tre trekubbene som er stilt opp. De kalles munker. Det er fem spillere på hvert lag, og alle må følge godt med når hyllen suser gjennom lufta. Blir man truffet, kan det være nødvendig med førstehjelp.

Club Aktivo har bestått i åtte år. Inntil de for to år siden fikk et område av kommunen de kunne boltre seg på, var forholdene nokså kummerlige.

DSC_1868

Alt gjort på dugnad
– Vi trives godt her, og alt som er gjort her har foregått på dugnad medlemmene i mellom. Det er bedre plass, og bedre lagringskapasitet. Nå har vi til og med egen kiosk der Reidun (Pedersen) selger en matbit og noe å drikke i pausene på banen. Foruten skotthyll er det mange som driver med petanca. Vi har kapasitet til 110 spillere om gangen. Siden vi er oppe i 160 medlemmer må vi faktisk si nei til nye nå. De må stå på venteliste. Klubben er altså kjempepopulær, og vi arrangerer bingo og bridge utenom disse sportslige aktivitetene, opplyser klubbens president, Terje Kristian Paulsen.

Alder ingen hindring
Om kort tid samles 140 av medlemmene til fest. Samhold og vennskap preger medlemmene som to dager i uka koser seg på milde høstdager i sola. Klubben har skaffet seg egen gartner som sørger for vanning og beplantning på tomta.
– Alder er ingen hindring. Den eldste hos oss er 85 år. Man holder seg sprekere når man er i aktivitet og bor i Syden, mener Paulsen.

Har du tenkt å utfordre karene til dyst må du ta med deg utstyret fra Norge. I Spania selger man nemlig ikke verken munker eller hyller!

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter