Beskytter korrupt forgjenger

Publisert

Ordføreren i Torrevieja, Eduardo Dolón (PP), nekter å gi ut informasjon om honoraret til forgjenger og tidligere partikollega Pedro Hernández Mateo. Det opplyser opposisjonspartiet Los Verdes. Los Verdes mener Partido Popular holder informasjonen tilbake fordi partiet er flaue over hvor mye den tidligere ordføreren faktisk har tjent. Hernández Mateo ble i 2012 dømt til tre års fengsel for korrupsjon. I tillegg står han tiltalt i en pågående bedragerisak om kjøp og salg av eiendom i Vega Baja.

Den spanske ombudsinstitusjonen Defensor del Pueblo skal lenge ha ønsket opplysninger fra kommunen i Torrevieja om lønnen til den tidligere ordføreren. Det skal dreie seg om lønnsinntekter for perioden 2007 til 2010, samt opplysninger om hvor mye han har tjent på sine eiendomsspekulasjoner i distriktet Vega Baja. Defensor del Pueblo som har i oppgave å ivareta innbyggerens rettigheter og beskytte mot korrupsjon og maktmisbruk fra politikere har foreløpig ikke fått opplysningene de ønsker fordi nåværende ordfører Eduardo Dolón angivelig nekter å gi dem ut.

Det er ikke nytt at Partido Populars regionspolitikere i Valencia slår ring om den korrupsjonsdømte ordføreren. Da Hernández Mateo søkte benådning i fjor skrev bortimot samtlige partikollegaer i Valencia-parlamentet under på oppropet. Underskriftene ble i tillegg samlet inn i arbeidstiden, i parlamentet, til sterke protester fra opposisjonen. Situasjonen ble til slutt så pinlig for partiet at partileder og president i Valencia, Alberto Fabra, så seg nødt til å gå ut og si at partiet offisielt ikke støttet benådningen.

Los Verdes mener PP i Torrevieja nå holder informasjonen om Hernández tilbake fordi partiet er flaue over hvor mye av kommunens penger som egentlig har gått med til å lønne den tidligerere ordføreren. Som både ordfører i Torrevieja og parlamentsmedlem i Valencia skal Hernández Mateo ha hatt svært høye lønnsutbetalinger. I tillegg skal han ha tjent grovt på kjøp og salg av eiendom i nabokommuner.

Hernández Mateo, som var ordfører i Torrevieja fra 1988 til 2011, ble i november 2012 dømt til tre års fengsel for å ha manipulert kommunens anbudskonkurranse for tømming av søppel og påsett at kontrakten gikk til to selskaper han selv hadde valgt ut. I tillegg er den tidligere ordføreren, sammen med eiendomsfirmaet Edén del Mar, mistenkt for bedrageri og korrupsjon i forbindelse med regulering av landareal og utvikling av byggeprosjekter i Vega Baja.

Hernández Mateo skal i 2000 ha kjøpt eiendommer i kommunen Almoradí for til sammen 180.000 euro og solgt dem videre to år senere for 5,4 millioner euro. Prisen skal ha gått opp angivelig fordi ordføreren fikk endret status på eiendommene i reguleringsplanen for utbygging i Almoradí, en kommune som i likhet med Torrevieja er ledet av PP. Kjøperen Edén del Mar skal til gjengjeld ha fått kontrakt på en rekke byggeprosjekter i kommunen i Torrevieja. Den tidligere ordføreren er også beskyldt for å ha tilgodesett firmaet ved å omregulere et større landareal til utbygging i fredede naturområder ved lagunene ved Torrevieja og La Mata.

Hernández Mateo er allerede dømt til tre års fengsel for korrupsjon. Han har imidlertid søkt regjeringen i Madrid om benådning og har fått innvilget utsettelse av soningen til søknaden er behandlet. Regjeringen har etter kritikk fra flere hold gitt signaler om at ingen korrupsjonsdømte politikere fra nå av vil bli benådet. Dersom de holder ord, havner 65 år gamle Hernández i fengsel, en straff som dersom han også blir kjent skyldig i den andre saken kan bli lenger enn de tre årene han til nå er idømt.

(Foto: Ordførere i Torrevieja Eduardo Dolón, hans forgjenger Pedro Hernández Mateo og tidligere president i Valencia Francisco Camps, Partido Popular Comunitat Valenciana 2011)

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter