Vin og vinglass

Publisert

Valg av glass er viktig fordi vin oppleves forskjellig avhengig av i hvilken type glass den serveres i. Et riktig formet vinglass med rett størrelse og riktig glasstype bringer frem de beste elementene i vinen, og fremmer det typiske for de ulike viner.

Mange vinglass er laget av dyktige glasskunstnere med stor sans for det estetiske, men med begrenset kunnskap om vin. Dertil kommer at de som markedsfører glassene heller ikke vet nok om serveringsbetingelsene for at vinen skal få utfolde seg i fullt mon.

Et vel tilpasset vinglass har tre deler. Øverst sitter bollen eller klokken, også kalt tulipanen. Har glasset for stor åpning forsvinner gjerne noe av aromaen. Bollen har svært ulike størrelser – avhengig av hvilken type vin glasset er beregnet for. Spesielt for rødvinsglass er det en vanlig feil at de rommer for lite. Glasset må være så stort at vinen kan roteres i glasset slik at vinens aroma får anledning til å hevde seg.

Rødvinsglasset bør minst være dimensjonert for fire desiliter fylt helt opp. Glasset fylles opp omkring en tredel av kapasiteten. Prøvesmak en god rødvin i et romslig glass og sammenlign med tilsvarende vin i et mer vanlig glass, og du vil merke stor forskjell på de aromaer du opplever. En stor vin kan bli redusert til en middels vin dersom den serveres i et for lite glass.

Nederst på glasset har vi stetten. Den må ha en trygg størrelse slik at glasset står støtt. Mellom bollen og stetten har vi stilken, som bør være ganske lang, og gjerne god å holde i. En alt for hyppig feil er at glasset holdes i bollen. Det fører til at innholdet tilføres varme fra hånden. Tap av vinens aroma blir gjerne resultatet. Vinens farge bør heller ikke skjules av hånden. Fargen er vakker i seg selv. Hvitvinsglassene er gjerne litt mindre, men bør ha omtrent samme form som rødvinsglass. Det er imidlertid intet i veien for at både røde og hvite viner kan drikkes av samme type glass.

Glass for champagne og musserende viner har i prinsippet samme komposisjon som andre vinglass, men selve bollen må være trang og åpningen bør være enda litt trangere slik at ikke aromaen forsvinner. Dessuten bør selve glasset være tynt. Høye slanke glass skal bare brukes til musserende viner og champagne. Det er en villfarelse å bruke slike glass til hvitvin.

Hetvinsglass er mindre enn alle andre vinglass, og åpningen kan/bør være større enn selve bollen. Gode vinglass er alltid helt klare og gjennomsiktige slik at vinens farge blir tydelig. Fargen er en viktig del av nytelsen. Vin med en helt klar og ren farge gir varsel om at den er riktig fremstilt. Fargede glass er en uting, og viser liten respekt for innholdet samt manglende vinkunnskap.

Vinglass bør helst vaskes med hånd i passe varmt vann, uten bruk av oppvaskmiddel. Såperester setter seg lett i glasset og kan forstyrre duftoppfattelsen av vinen.

Serveringstemperatur
Vinsmaken påvirkes av serveringstemperaturen. Det er bedre å servere vinen litt for kjølig enn litt for varm fordi vinglasset kan varmes i hånden, og fordi det normalt tar litt tid fra vinen serveres til den drikkes. En hovedregel er at dess rimeligere vinen er desto kjøligere bør den serveres.

Det sies at rødvin normalt skal serveres i romtemperatur, men hva er romtemperatur? Denne gamle regelen kommer fra Frankrike, og fra en tid da vanlig romtemperatur ofte var i underkant av 18 °C. I våre hjemlige trakter er imidlertid romtemperaturen regelmessig godt over 20. Regelen om romtemperatur kan ha redusert nytelsen av mang en vin fordi for høye temperaturer begrenser de smaksopplevelser vinen kan by på. Ta også med i vurderingen at vinflaskene ofte blir stående noen tid før serveringen starter, med det resultat at vinen raskt får en alt for høy serveringstemperatur.

Hvitviner og roséviner bør kjøles ned til omkring 10 grader før servering, og flasken(e) må holdes avkjølt for etterservering under måltidet. Dess rimeligere hvitvinen er dess kjøligere kan serveringstemperaturen være. Musserende viner og champagne bør helst ha en temperatur i underkant av 8 grader. For musserende viner, også champagne, gjelder at dess mindre boblene er dess høyere kvalitet har vinen.

Verdens korteste kurs i vinsmaking kommer fra Danmark. Stikkordene er de fem ess:
•Se (studer vinens farge ved å holde glasset opp mot lyset)
•Slyng (roter glasset noen ganger slik at vinen får luftet seg)
•Snus (lukt på vinen ved å holde nesen over glassets åpning)
•Smak (la en liten munnfull vin rotere dypt omkring i munnen)
•Spytt (eller svelg)

Vinflasken
Hensyn tatt til markedets mer praktiske behov anvendes verden over en standardflaske med et volum på 75 cl. De fleste av vinens venner vet imidlertid at flasker med større kapasitet gjør at vinen utvikler seg bedre, og også blir bedre beskyttet enn i mindre flasker. I små flasker modnes vinen raskere fordi de inneholder mer oksygen pr volumenhet vin, idet tomrommet mellom vin og kork er omtrent det samme som i en større flaske.

Magnumflasken med dens volum på to normalflasker (1½ liter) er bedre egnet for å oppbevare vin over lengre tid enn normalflasken. Dobbel Magnum (3 liter) er en enda bedre løsning, men svært lite praktisk for de fleste av oss.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter