Slik lages spansk Cava

Publisert

Prosessen for å lage Cava er identisk med slik man lager Champagne i Frankrike. Den spanske metoden kalles methode traditionelle og praksis foregår annengangsgjæringen i selve flasken. Det er slik de spenstige boblene blir skapt.

Det tilsettes altså ikke kullsyre eller gjæring i tank. Mange produsenter, blant annet Freixnet, lagrer all vinen på restene av annengangsgjæringen i flasken. Det øker kompleksiteten i vinen. Mange av de store produsentene snur robotene, kalt girasol eller gyrpalattes. Enkelte produsenter sverger til gamlemetoden der en kjellermester går og snur flaskene. Castillo Perelada er blant disse.

Cavaen blir lagret på flaske i ett år og oppover til fire-fem år for de mest eksklusive typene. Etter loven skal flaskene lagres i minimum ni måneder.

Forskjellige druetyper

Cava o champagne er også identiske når det gjelder avkastning målt i mengde druer per liter most. Som oftest benyttes bare mosten fra den første pressingen. Gjæringen av Cava settes i gang med en blanding av gjær og sukker som tilsettes vinen. Vinen tappes på flaske og det er i lagringsperioden at gjærcellene omdanner sukkeret til kullsyre. Under gjæringen utvikles bunnfallet som fjernes helt mot slutten av prosessen.

Druetypene er imidlertid forskjellig. For Cava er det druetypene macabeo, xarel-lo og parellada. Macabeo er samme drupetype som viura, Rijoas velkjente hvite drue. Dette er en villig og produktiv druesort. Druene trives i varme strøk som i Spania. Macabeo gir Cavaen finesse og eleganse, men en mangler lit syre og trenger derfor hjelp fra andre druetyper. Syre er en nødvendighet for å lage en vellykket musserende vin.

Friskhet og aroma

Det er xarel-lo som bidrar til syren i Cavaen, men det er en hårfin balanse å skape den rette miksen. Den nemlig for mye syre også siden xarel-lo har et sterkt innslag av nettopp syre. Parellada gir Cavaen frisket og en eplelignende aroma.

  • Cava har fått betegnelsen ”Champagnens lillesøster eller halvbror”, men Cava er egentlig langt mer enn det. På verdensbasis har salget steget sterkt og eksporten har økt til mover 50 prosent av den totale produksjonen, opplyser vinhandler og administrerende direktør i Palmer & Co, Lars Reidar Huth.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter