Vil hedre Franco i gammelt slott

Publisert

Foreningen Francisco Franco skal lage museum av slottet Pazo de Meirás i Galicia i Nord-Spania. Den omstridte organisasjonen som har Francos datter som ærespresident vil bruke den over hundre år gamle bygningen til å vise diktatorens «storhet» som spansk statsleder. Slottet skal i mange år ha fungert som Francos feriebolig og inneholder personlige eiendeler fra ham selv og hans familie.

Den aktuelle bygningen Pazo de Meirás som ligger i provinsen La Coruña i Galicia har vært i Franco-familiens eie siden det ble kuppet av fascistene på slutten av 1930-tallet. Bygget ble erklært nasjonalt kulturminne i Spania i 2008 til store protester fra Francos arvinger. Statusen som kulturarv betyr nemlig at slottet må stilles til disposisjon for folket som museum.

I følge spanske aviser har Franco-familien ikke levd opp til plikten og har i lengre tid avlyst guidede turer på stedet.

I slutten av juli fikk Francos datter Carmen Franco Polo som står oppført som eier av bygget pålegg om å stille stedet til disposisjon for offentligheten. Den 90 år gamle enearvingen valgte da å gi foreningen for bevaring av Francisco Francos minne (Fundación Nacional Francisco Franco) oppgaven med å gjøre slottet til museum.

Den Franco-file foreningen som er kjent for sine kontroversielle uttalelser har begjærlig takket ja til å utføre oppdraget og vil bruke stedet til å hedre den avdøde diktatoren.

Foreningen opplyser at boligen inneholder eiendeler og historie som egner seg til å fremheve Francos “storhet”. De mener provinsen La Coruña var heldig som fikk være vert for den avdøde diktatoren og karakteriserer ham som like viktig for landet som spanskekongen Felipe II (regnet for å ha innledet Spanias gullalder på 1500-tallet).

Uttalelsene fra foreningen møter sterk motstand fra politisk hold i Galicia. Blant annet har provinsstyret i La Coruña varslet at de vil anmelde foreningen dersom stedet blir brukt til å hylle Franco.

Slottet er gjennom statusen som spansk kulturarv forpliktet til å åpne dørene for publikum minst fire ganger i måneden.


Konfiskert av fascister

Slottet El pazo de Meirás eller Torres de Meirás er bygget på slutten av 1800-tallet og ligger i kommunen Sada i La Coruña-provinsen i Galicia. Bygningen som var i privat eie på 1930-tallet ble stilt til disposisjon for den spanske jesuittordenen Compañía de Jesús. Fascistene som satt med makten i La Coruña valgte imidlertid i 1938 å forære stedet til sin leder Francisco Franco, til bruk som feriebolig. Den opprinnelige eieren Emilia Pardo Bazán forsøkte etter det å få eierskapet over stedet tilbake, men kom til kort mot Franco og det nye regimet. 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter