Strid om spansk skipsvrak fra 1708

Publisert

Colombianske myndigheter hevder å ha lokalisert vraket av det sagnomsuste spanske seilskipet San José. Skipet ble senket av den britiske marine under Den spansk arvefølgekrigen i 1708 og skal etter sigende inneholde en svært verdifull gullskatt. Colombias president Juan Manuel Santos Calderón annonserte lørdag 5. desember at vraket av gallionen var lokalisert i Det karibiske hav like syd for Cartagena. Colombia hevder eierskap til vraket, mens Spania omtaler skipet som sitt og at funnet bør behandles etter Unescos verdensarv-regler.

Juan Manuel Santos Calderón skal i annonseringen av funnet lørdag 5. desember ha sagt at skipsvraket tilhører «alle colombianere». Den Colombianske presidenten ønsker å bygge et museum i Cartagena etter skandinavisk modell der vrakrestene og den eventuelle gullskatten skal stilles ut. Rundt 600 personer skal ha omkommet da San José ble senket av britisk marine i Slaget ved Barú den 8. juni 1708. Skipet skal ha vært lastet med gullmynter fra spanske kolonier som skulle i statskassen til kong Felipe V under hans kamp for den spanske tronen i Den spanske arvefølgekrigen (1701-7014).

Colombia og president Santos har så langt gitt uttrykk for at de har fullt eierskap til vraket, med en foreløpig henvisning til en colombiansk lovendring fra 2013 om rett til undersjøisk kulturarv. I følge loven kan opptil 50 prosent av funnets verdi gå til private selskaper som har hjulpet til i arbeidet med å lokalisere vraket.

Spania ser med bekymring på bruken av den nye loven. I en uttalelse fra regjeringen omtales skipsvraket som spansk og at funnet bør behandles etter Unescos verdensarv-regler. Helt siden 1980-tallet har det vært diskusjon om skjebnen til Galeón San José. Det amerikanske selskapet Sea Search hevdet allerede i 1982 og ha lokalisert vraket, noe den Colombianske regjeringen bestrider. Noen eventuell gullskatt eller museum i Cartagena vil man etter alt å dømme ikke se på mange år, i det vraket ligger dypt og en eventuell prosess med å få hevet og bevart restene krever større undersøkelser.

Foto: Senkingen av San José i Slaget ved Barú 8. juni 1708, Samuel Scott 1702-1772 (National Maritime Museum, Greenwich, London).

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter