Sparket etter feiring av kuppforsøk

Publisert

Sjefen for en militærforlegning i Valdemoro syd for Madrid er avskjediget etter å ha feiret 33 års jubileet for kuppforsøket i Spania 23. februar 1981. Vedkommende er sønn av Antonio Tejero som ledet kuppet og som selv var med på feiringen. Også flere andre fra det mislykkede statskuppet skal ha vært tilstede. Avskjedigelsen ble annonsert av regjeringen for noe dager siden og gjelder med umiddelbar virkning.

Den 18. februar i år bare fem dager før 33 årsdagen for statskuppet inviterte oberstløytnant Antonio Tejero Díaz til festmiddag med de gamle kuppmakerne. Blant de inviterte var faren hans Antonio Tejero som i sin tid ledet kuppforsøket. Også flere andre som var med på den militære operasjonen skal ha vært tilstede, blant annet den beryktede Jesús Muñecas Aguilar. Feiringen fant sted i militærforlegningen i byen Valdemoro like syd for den spanske hovedstaden, en avdeling underlagt Guardia Civil som Tejero Díaz har vært sjef for. Militært personell skal ha blitt brukt til å arrangere festen som bestod av paellamiddag og fremvisning av militært utstyr og kjøretøy.

Det skal ha gått en måned før regjeringen fikk vite om hendelsen. Innenriksminister Jorge Fernández Díaz (PP) har etter det fjernet Antonio Tejero Díaz fra stillingen. Ministeren begrunner avgjørelsen med at Tejero har mistet regjeringens og Guardia Civils tillit. I følge avisen El País skal representanter for ledelsen i Guardia Civil ha betegnet feiringen som «fullstendig uakseptabel».


Kuppforsøket 23. februar 1981

Etter diktator Francisco Francos død i 1975 startet Spania overgangen til demokrati. I 1977 kunne folket delta i det første frie valget på over førti år. De fleste feiret begivenheten, men ikke alle fra det gamle regimet var fornøyd med endringene. Foruten stor politisk uro og maktkamp var landet på vei inn i alvorlige økonomiske krisetider. Samtidig virket ETAs mange terroraksjoner destabiliserende. I tillegg hadde flere av landets militære ledere aldri forsonet seg med det gamle regimets fall.

Den 23. februar 1981 midt i en turbulent periode med regjeringskrise der daværende statsminister, den nylig avdøde Adolfo Suárez, hadde annonsert sin avgang stormet en gruppe bevæpnede menn fra Guardia Civil nasjonalforsamlingen i Madrid. Kuppforsøket ble ledet av oberstløytnant Antonio Tejero som stilte seg på podiet i Kongress-salen, avfyrte skudd i taket og krevde at nasjonalforsamlingen måtte oppløses. Aksjonen var koordinert og skal ha blitt støttet av personer også utenfor forsvaret, men førte ikke til maktovertagelse blant annet fordi kuppmakerne ikke hadde nok støtte bak seg i militæret. De eneste regionale styrkene som fulgte opp kuppforsøket var Valencia der kaptein Jaime Milans del Bosch beordret 1.800 mann til kamp og lot militære kjøretøy og tanks rulle inn i sentrum av byen. Milans del Bosch ble senere arrestert og dømt til 30 års fengsel.

Den dramatiske hendelsen ble en merkedag for det nye demokratiet og Spanias nye konge Juan Carlos I. Kongen skal etter å ha fått kjennskap til situasjonen ha kontaktet flere ledere i militæret og forsøkt å sikre seg støtte mot kuppmakerne. Det skal imidlertid ikke ha blitt gitt noen ubetinget støtte til kongen, som likevel gikk på luften i spansk fjernsyn iført hærens uniform og med klar beskjed om at kongehuset ikke støttet kuppet og at hæren måtte trekke seg tilbake og respektere det nye demokratiet.

Tidligere oberstløytnant Antonio Tejero Molina som i dag er 81 år slapp ut av fengsel i 1996. Han hadde da sonet 15 av de 30 årene han ble idømt for å ha holdt den spanske nasjonalforsamlingen som gissel i nærmere 16 timer fra 23. til 24. februar 1981.

Den 77 år gamle Jesús Muñecas som også var med på feiringen i Valdemoro fikk fem års fengsel for medvirkning til kuppforsøk og er i dag tiltalt i Argentina for tortur av fanger under Franco-regimet.

(Foto: Nasjonalforsamlingen i Madrid avfotografert i forbindelse med markeringen av 30 års jubileet for kuppforsøket, 23. februar 2011)

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter