Spansk polititopp innblandet i korrupsjon, tortur og drap

Publisert

Initialene til politimesteren som er ansvarlig for etterforskningen av korrupsjonssaken ”Malaya” har dukket opp i de aktuelle etter-forskningspapirene. Politimesteren Juan Antonio González García som er sjef for spesialenheten ”La Policía Judicial” er angivelig oppført i agendaen til Juan Antonio Roca, den antatte hovedpersonen bak korrupsjonssaken ”Malaya”.

ARREGUIGonzález García var øverste politiautoritet i Murcia-regionen da Roca, hjernen bak ”operasjon Malaya”, gjorde investeringer for flere millioner euro i området. González García pågrep også tidligere direktør for Guardia Civil, Luis Roldán, på flyplassen i Bangkok i 1995. Han har vært innblandet i flere tortur- og drapssaker, blant annet det brutale drapet på baskeren Joseba Arregui.

Siden 1992 har González García steget i gradene hvert fjerde år, helt til han nådde stillingen som sjef for ”La Policía Judicial”.

Rocas ”hemmelige agenda”
Dommeren Miguel Àngel Torres fra Marbella og statsadvokaturet som jobber med korrupsjonssaker, etterforsker fire navngitte politimenn som har dukket opp i agendaen til Roca, den antatte hovedmannen bak korrupsjonssaken ”operasjon Malaya”. Hans ”hemmelige agenda” hvor navnene er notert ble funnet i kjelleren i en av eiendommene hans i Marbella og beslaglagt av politiet 31. mars 2010. Fra politiets side har saken blitt etterforsket av de samme politimennene, og de har dermed unngått innblanding fra internavdelingen.

I følge den spanske avisen ”El País” 23. mai, dukket disse notatene opp ”sammen med en rekke private notiser som inkluderer kontakter, møter, inn- og utbetalinger, og en liste over personer som bare var registrert med initialer (…) En politimann spekulerer på om det dreier seg om utbetalinger fra Roca for å spionere på dem”. Selv om navnene ikke er blitt offentliggjort, hevder avisen at ”det er et fellestrekk for alle politimennene på listen til Roca, de har enten hatt en sjefstilling innen politiet eller så er de opprinnelig fra Murcia, hvor siktede gjorde store investeringer”.

I følge ”Diagonal” sine kilder har Roca erkjent å ha skrevet disse notisene, men videre hevdet at han ikke husket hva han hadde skrevet eller hvorfor, siden det var så lenge siden. Han hadde likevel notert hver enkelt sin stilling ved siden av initialene. De samme kildene opplyser at initialene J.A.G.G, sammen med andre polititoppers navn, kan indikere at det dreier seg om Juan Antonio González García, som er tidligere øverstesjef for det nasjonale politiet i Murcia. Dette er området hvor Roca dannet seg et betydelig nettverk, og det er bemerkelsesverdig at nettopp González García er ansvarlig for politiets etterforskning av ”operasjon Malaya”.

González Garcías karriere
Karrieren til Juan Antonio González García har vært preget av flere tvilsomme saker.
Han begynte å jobbe i politiet i 1972, og deltok aktivt de siste årene av Francos undertrykkende regime. En av suksessene i hans karriere var da han deltok i pågripelsen av flere medlemmer av den spanskmaoistiske organisasjonen GRAPO. Allerede på den tiden begynte navnet hans å dukke opp i offentligheten, via anmeldelser, på lister over tortur- og til og med drapssaker.

I 1992 ble han sjef ved politistasjonen i Usera-Villaverde, et område beryktet for sin høye kriminalitet. Han ledet også provinsbrigaden til ”La Policía Judicial” i Madrid.

Fikk anerkjennelse
I 1995 ledet González García arrestasjonen av Luis Roldán, den tidligere direktøren i Guardia Civil, som ble pågrepet på flyplassen i Bangkok. González García fant ut hvor Roldán gjemte seg ved hjelp av bestikkelser til Roldáns tidligere samarbeiderparter Francisco Paesa. I følge avisen ”El Mundo” fikk Paesa den nette sum av 1.800.000 euro for dette. Daværende minister Juan Alberto Belloch og hele den sosialistiske regjeringen gav González García anerkjennelse for denne arrestasjonen.
I 1996 ble politimesteren forfremmet av ”Unidad Central de Policía Judicial” som er spesialisert i kampen mot organisert kriminalitet, økonomiske og teknologiske forbrytelser. I desember 2000 ble han utnevnt ”Jefe Superior de la Policía” i den autonome regionen Murcia, på samme tid som Juan Antonio Roca gjorde investeringer for mange millioner euro i Murcia-regionen.
To måneder etter at Zapatero kom til makten i 2004 var González García en av de mest innflytelsesrike politifolkene i landet.

Innblandet i tortur- og drapsaker
González García har vært innblandet i mange brudd på menneskerettighetene i ”kampen mot terrorismen”.
Isabel Llaquet Baldellou ble pågrepet i Barcelona i oktober 1980, anklagd for å være generalsekretæren til Spanias Kommunistiske Parti (PCE). I den spanske domstolen ”Audiencia Nacional” i januar 1983 gjenkjente Llaquet politimannen González García som en av dem som torturerte henne. I følge hennes vitnesbyrd ble hun slått under fotsålene i tolv timer, de nappet ut kjønnshåret hennes og hun ble systematisk slått over brystet, alt dette foregikk på politistasjonen i Barcelona hvor hun ble forhørt.

Skadene ble undersøkt av forskjellige leger og hun ble lagt inn på akutten ved Pere Camps i Barcelona. Derfra ble hun fraktet videre til Madrid i rullestol. Saken fikk ingen konsekvenser for González García.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter