Spanias 10 beste oppfinnelser

Publisert

Spania er ikke en nasjon kjent for revolusjonerende oppfinnere, men det er mange spanjoler som har påvirket historien med briljante ideer og oppfinnelser. Her er Spanias kanskje 10 beste oppfinnelser gjennom historien.

Verdens første dataspill

Den spanske oppfinneren Leonardo Torres y Quevedo startet arbeidet med verdens første sjakk automat i 1910 og viste offentlig hvordan den fungerte i Paris i 1914. I begynnelsen flyttet sjakkspilleren brikkene med mekaniske armer, men etter 1920 ble elektromagneter benyttet. Dette er ikke bare verdens første automatiserte sjakkspill, men også det aller første dataspillet.

Molotov cocktails

I motsetning til hva navnet kan tilsi, ble Molotov cocktails først brukt under den spanske borgerkrigen, da general Franco beordret spanske nasjonalister om å bruke brannbomber mot sovjetiske T-26 stridsvogner som støttet de spanske republikanerne. Navnet ble skapt av finnene under vinterkrigen som en fornærmende referanse til den sovjetiske utenriksministeren Vjatsjeslav Molotov, som var ansvarlig for splittingen av Finland.

Oppfant laryngoskopet

I 1854 ble den spanske vokalpedagogen Manuel García det første mennesket som kunne vise stemmebåndene og glottis(hulrommet mellom stemmebåndene og strupehodet) i et levende menneske med hjelp av et laryngoskopblad. Selv om noen historikere krediterer den engelsk lege Benjamin Guy Babington for å skape en lignende enhet kalt ”glottiskop”, utviklet García et verktøy som benyttet to speil hvor solen fungerte som en ekstern lyskilde.

Utviklet helikoptre

Juan de la Cierva var en spansk ingeniør og luftfart entusiast som utviklet den første vellykkede helikoptre – autogiro i 1923. I likhet med et helikopter i utseende, var autogiro et fly som kunne fly trygt ved lave hastigheter.

De tidligste lommeknivene

De tidligste kjente lommeknivene dateres tilbake til rundt 600-500 f.Kr. i Hallstatt, Østerrike. Men de som brukte dem var ingen ringere enn Ibererne i fastlands-Spania. Andre hevder de første lommekniver ble oppfunnet i Spania i det 17. århundre da kong Carlos V forbød alle sverd. Dette førte til at spanjolene fant opp våpenet ”navaja” som de kunne holde skjult for motstandere. Våpenet ble eksportert over hele Europa.

Designet og bygget fulltrykksdress

Amerikanerne kan hevde de var de første til å lande en mann på månen, men det var takket være en spanjol at Amstrong kunne forlate romfartøyet. Emilio Herrera Linares designet og bygget en fulltrykksdress kalt ”escafandra estratonáutica” i 1935. Russerne brukte deretter en modell av Herrera- drakten på sin første tur ut i verdensrommet.

Sigarettens ”bestefar”

Selv om mayaene og aztekerne røkt tobakk ved hjelp av ulike blader som rullende papir, var en spanjol den første til å produsere ”bestefaren” til dagens moderne sigarett. Når tobakk først kom til spanskekysten i det 17. århundre, ble maisblader brukt til å rulle og deretter finere papir. Noen av Goyas malerier skildrer menn som røyker ”a papelete”, en sigarett som ble mye brukt på den tiden.

Stifter med kongelige emblem

Den første kjente stiftemaskin var håndlaget i Baskerland i det 18. århundre for den franske kongen Ludvig XV. Hver og en av stiftene hadde det kongelige emblemet inngravert.

Redning fra ryggsmerter

Spansk oppfinner Manuel Jalón Corominas reddet oss alle fra en masse ryggsmerter ved å finne opp den svært nyttige moppen med bøtte. Selv om det er tegn på tidligere versjoner fra så langt tilbake som 1496, var det de innfødte i Rioja som fant opp en måte å få ut det skitne vannet av moppen, på en mer håndterlig måte.

Den første ubåten

Den spansk løytnanten Isaac Peral var skaperen av den første elektriske batteridrevede ubåten, som ansees av mange som den første ubåten. Selv om den første ble bygget i 1620 av Cornelius Drebbel, en nederlender i tjenesten av James I av England, markerte Pereas ubåt starten på en rask teknologisk utvikling av ubåten i det 19. århundre. Mange av Spanias moderne ubåter bærer den spanske løytnantens navn.

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter