Sier farvel til “jødefiendtlig” navn

Publisert

Den lille spanske byen Matajudíos (Drep-jøder) i Nord-Spania har omsider fått endret navnet sitt. Det nye navnet som ble stemt frem av byens borgere i fjor er Mota de Judíos. Navnet betyr Jødehøyden og skal være en betegnelse byen opprinnelig hadde for flere hundre år siden da et jødisk samfunn holdt til der. I en formell seremoni fredag 23. oktober ble de gamle veiskiltene skiftet ut. Tilstede var Israels ambassadør i Spania, Daniel Kutner, og flere representanter for jødiske og sefardiske miljøer.

Opprinnelsen til det omstridte navnet skal ha vært en feil som ble gjort i offisielle registre en gang på 1600-tallet. Fra å ha hett Motajudíos eller Mota de Judíos, ble navnet endret til Matajudíos – et stedsnavn som grunnet den uheldige betydningen gjorde den lille kommunen på rundt seksti innbyggere kjent både i og utenfor Spania.

Enkelte vil ha det til at en massakre av jøder i sin tid fant sted der byen ligger, men dette skal være motbevist. Det vises blant annet til at det jødiske samfunnet som holdt til på den aktuelle høyden helt tilbake til 900-tallet var blitt akseptert av greven av Castilla og gitt de samme rettighetene som kristne.

Det fulle navnet på den lille kommunen som ligger i provinsen Burgos i Castilla y León var Castrillo Matajudíos. I dag heter byen Castrillo Mota de Judíos. Mota betyr høyde eller ås – altså Jødenes høyde, eventuelt Jødehøyden. Kommuen ønsker nå å etablere et jødisk museum og besøssenter i byen som skal utgjøre et stoppested på pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Camino de Santiago).

 

Ny lov om sefardiske jøder i Spania

Den spanske kongressen vedtok i juni i år loven som gir sefardiske jøder rett til statsborgerskap i Spania. Spanjolene har i likhet med mange andre europeiske kulturer en mørk fortid der jøder er blitt forfulgt og jagd fra landet. Dette skjedde i stort omfang i forbindelse med gjenerobringen av Spania fra maurerne på slutten av 1400-tallet. Den nye loven gjør at etterkommerne nå kan få den spanske nasjonaliteten tilbake. Det anslås at det i dag finnes mellom 1,5 og 2 millioner såkalte sefardiske jøder i verden. Det vil si jøder med bakgrunn fra Den iberiske halvøy.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter