Oppreisning etter 76 år med norsk hjelp

Publisert

En kvinne fra Spania har fått sin far identifisert i en massegrav i Guadalajara 76 år etter at han ble henrettet. Den 90 år gamle Ascension Mendieta var 15 år da Franocs menn kom og hentet faren. Det skulle bli det siste hun så til ham. De senere årene har hun som så mange andre etterlatte fra krigen kjempet for å få graven åpnet og faren indentifisert. Med en kjennelse fra en argentinsk domstol har hun endelig fått oppreisning. Åpningen av graven er gjort mulig blant annet ved hjelp av midler fra den norske fagorganisasjonen EL & IT Forbundet.

Ascension Mendieta var 15 år da Franocs menn etter borgerkrigens slutt i 1939 kom og hentet faren. Det skulle bli det siste hun så til ham. I et intervju på BBC og i en reportasje på NRK Urix forteller hun om de vonde minnene.

Det var i 1939, borgerkrigen var over og faren som var lokallagsleder for den spanske arbeiderforeningen Unión General de Trabajadores (UGT) ble hentet hjemme hos familien. Han lå og sov da de kom, forteller den 90 år gamle kvinnen. Faren skal aldri ha drept noen. Han ble innrullert i krigen helt mot slutten, forteller hun.

 

Ingen hjelp fra spanske myndigheter

Familien hadde lenge hatt kunnskap om hvor faren lå begravd. Under Franco-regimet skal de imidlertid ikke ha turt å be om at graven ble åpnet. Etter Francos død i 1975 har datteren Mendieta som så mange andre fått lite hjelp fra spanske myndigheter. Temaet borgerkrig var lenge tabu i Spania og den spanske loven om amnesti fra 1977 har stått i veien for etterforskning av mange saker.

Under den siste regjeringen med Partido Popular har disse sakene blitt nedprioritert ytterligere. Til slutt i 2013 valgte Mendieta å reise til Argentina der hun hadde hørt at andre ofre for borgerkrigen og Franco-regimet fikk hjelp med liknende saker.

Det Sør-Amerikanske landet har på folkerettslig grunnlag og universell jurisdiksjon ført en rekke saker på vegne av spanske familier. Ved hjelp av en kjennelse fra en argentinsk domstol om at graven skulle åpnes, ble det lagt press på spanske myndigheter.

Les også: Arrestordre mot to Franco-ministre

 

Støtte fra en norsk organisasjon

Farens grav befinner seg i Guadalajara, en by fem mil nordøst for Madrid. Arbeidet med å grave ut og indentifisere levningene etter de avdøde er en tidkrevende og kostbar prosess. Hjelp fra staten har Mendieta ikke fått. Arbeidet har vært mulig takket være hjelpen fra frivillige.

Blant annet har den norske arbeidstakerorganisasjonen EL & IT Forbundet hjulpet henne. Organisasjonen gir støtte til Spania og den spanske foreningen for gjenoppretting av historien, Asociación para la Recuperación de la Memoria Histórica (ARMH), som leder det frivillige arbeidet som gjøres med utgravninger.

Forbundssekretær i EL & IT, Henning Solhaug, sier til Urix at det er viktig for forbundet å støtte disse sakene fordi de etterlatte i Spania ikke får den hjelpen de har krav på av den spanske stat. Mange vet ikke hva som skjedde med deres familiemedlemmer og har ingen grav å gå til, sier han.

Les også: «Ikke penger» til åpning av massegraver

Solhaug legger også vekt på betydningen av å se dagens situasjon i lys av historien og fascismen i Spania. Faren for at likende politiske holdninger igjen skal få fotfeste er reell påpeker han og viser til høyreekstremisme og dagens frykt og motstand mot asylsøkere og flyktinger i Europa.

 


Endelig oppreisning

Ascension Mendieta er en av få som har fått oppreisning. Kjennelsen fra Argentina om at graven skulle åpnes er den første i sitt slag. Nå varsles det flere slike saker.

Mendieta er takknemlig for hjelpen hun har fått. Hun sier hun nå kan død i fred og er ikke i tvil om hvor hun skal begraves; ved siden av sin far Timoteo Mendieta Alcalá. Søsteren stod lenge ved hennes side, men døde for noen år siden. Det er trist hun ikke fikk sett resultatet, sier Mendieta. De to pleide å gå sammen til kirkegården i Guadalajara og spørre om graven til faren.


Bare Kambodsja har en dårligere statistikk

Man regner med at rundt 140.000 mennesker i Spania ble bortført og drept av Francos menn under borgerkrigen og det påfølgende regimet. I følge ARMH er 114.000 saker fremdeles uoppklarte. Flere rapporter har satt opp Spania som nummer to i verden på listen over land der færrest ofre for bortføring og drap er blitt gravet opp og identifisert. Bare Kambodsja har en dårligere statistikk.

Regjeringspartiet Partido Popular har ikke villet prioritere arbeidet. Da de tok over regjeringsmakten i 2011 begrunnet de uviljen mot å subsidiere arbeidet med nedgangstider og innsparinger.

Spania er flere ganger blitt kritisert av FN for ikke å ta et ordentlig oppgjør med fortiden. Arbeidet med å finne forsvunne personer fra borgerkrigen og Franco-diktaturet går for sakte mener organisasjonen. Under Partido Popular er statlige bevilgninger redusert til null. Nedgangstider og partiets forankring i det gamle regimet har gjort at arbeidet ikke prioriteres. Innsats fra frivillige og private donasjoner holder imidlertid liv i prosessen.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter