Historisk funn i massegrav i Paterna

Publisert

En mann fra Ibi som ble henrettet av fascistene i 1939 er funnet i en massegrav i Paterna (Valencia). Det skal være første gang i historien at en Alicante-borger er funnet i de pågående utgravingene av ofre etter borgerkrigen. Til sammen femten skjeletter skal være avdekket. Samtlige bærer preg av å ha blitt utsatt for vold. Domstolen i Paterna har åpnet for etterforskning i saken.

Restene etter José Pastor García ble funnet i begynnelsen av mars på en kirkegård i byen Paterna i Valencia-provinsen. Mannen på 47 år skal ha forsøkt å flykte fra fascistene etter krigen, men ble tatt, fengslet og henrettet den 28. juli 1939. Til sammen 15 skjeletter skal være funnet på samme sted. Ofrene bærer preg av å ha blitt utsatt for vold, blant annet hull i kraniet etter kuleskudd.

Pastor García kom fra byen Ibi og skal være den første fra Alicante-provinsen som identifiseres i de mange utgravingene som med hjemmel i den spanske historieminneloven av 2007 (Ley Memoria Histórica) gjøres over hele Spania. I følge Alicante-avisen Información er det frivillige fra Arqueo Antro som står bak utgravingen.

I arbeidet med identifikasjon av ofre, er det nødvendig å komme i kontakt med gjenlevende familie til avdøde for å kunne bekrefte identiteten gjennomn DNA-prøver. Der slike prøver ikke kan gjennomføres legges benrestene tilbake i graven der de ble funnet. Rundt halvparten av alle tilfeller ender uten identifisering, fordi man ikke har oppnådd kontakt med familiemedlemmer.

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange som ble henrettet under og etter Den spanske borgerkrigen (1936-1939), men tusenvis av mennesker ble tatt til fange og skutt på begge sider under krigen.

Det finnes små og store massegraver etter borgerkrigen over hele Spania. Landets største ligger ved det nasjonale minnesmerke over falne i krigen Valle de Los Caídos (De falnes dal). Monumentet som ligger utenfor Madrid ble bygget av general Franco. Den avdøde diktatoren ga orde om at alle ofre etter krigen skulle graves opp og fraktes til monumentet. I hjertet av monumentet ligger det et storstilt kapell der diktatoren selv ligger på hedersplass, sammen med stifteren av det spanske fascistpartiet José Antonio Prima de Rivera.

Les også: Kirke nekter å åpne massegrav

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter