Francos datter er død 91 år gammel

Publisert

Datteren til Spanias tidligere diktator Francisco Franco er død 91 år gammel. Carmen Franco Polo var enebarn og den siste gjenlevende fra familien som åpent forsvarte diktatoren og hans regime. Hun var blant annet lenge president i stiftelsen Francisco Franco, en organisasjon som jobber for å fremme Francos minne. Carmen Franco døde av kreft den 29. desember og etterlater seg syv barn.

Maria del Carmen Franco Polo var en kontroversiell person i spansk offentlighet. Hun var lenge president for Fundación Nacional Francisco Franco (FNFF) som jobber for å fremme diktatorens minne. I likhet med andre tilhengere av det gamle regimet var hun lite villig til å diskutere kritikken av diktaturet. I et senere intervju karakteriserte hun sin fars regime som mindre “myk” enn dagens samfunn: “Han hadde en sak for justis som ikke lenger er på moten. I dag er justisen mer myk”.

Carmen Franco inngikk i det spanske aristokratiet og kunne smykke seg med flere hertugtitler. Hun hadde syv barn, hvorav hennes datter Carmen Martínez-Bordiú ble en del av det spanske kongehuset gjennom ekteskap med kong Juan Carlos I´s fetter Alfonso de Borbón y Dampierre.

Som eneste avkom etter Franco og hans kone Carmen Polo ble hun sittende på store eiendommer som diktatoren hadde ervervet etter borgerkrigen og frem til sin død i 1975. I de senere årene ble hun kritisert for ikke å ville tilbakeføre enkelte av disse verdiene til deres opprinnelige eiere, noe som blant annet gjalt slottet El pazo de Meirás i Galicia.

Sistnevnte bygning som ligger i kommunen Sada i La Coruña-provinsen ble flere ganger begjært tilbakeført til offentlig eie, noe Carmen Franco motsatte seg. I stedet ga hun i august 2017 Franco-stiftelsen i oppgave å lage et museum av stedet til ære for diktatoren.

Les også: Vil hedre Franco i gammelt slott

Etter tiden som leder for Fundación Franco ble Carmen Franco gjort til ærespresident i stiftelsen. I dag ledes organisasjonen av Gonzalo Fernández de la Mora Varela som er sønn av tidligere minister under Franco-regimet Gonzalo Fernández de la Mora. Sistnevnte minister var etter Francos død med på å stifte det konservative partiet Alianza Popular, forløperen til dagens regjeringsparti i Spania, Partido Popular. Carmen Polo døde i sitt hjem i Madrid den 29. desember etter lengre tids kreftsykdom.

Les også: Vil forby Franco-stiftelsen

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter