Franco-arvinger selger slott de ikke eier

Publisert

Barnebarna til diktator Francisco Franco vil selge slottet Pazo de Meirás i Galicia. Det har skapt reaksjoner hos lokalbefolkningen som mener stedet aldri har tilhørt familien. Den storstilte eiendommen skal ha blitt annektert av fascistene under den spanske borgerkrigen og senere overført Franco gjennom en proforma utlysning. Nå vil lokalsamfunnet ha slottet tilbake.

Striden om slottet Pazo de Meirás i La Coruña (Galicia) har pågått i årevis. Saken har imidlertid fått fornyet aktualitet etter at diktaroens eneste barn Carmen Polo Franco døde i desember i fjor. Arvingene, barnebarna til den avdøde diktatoren, ha nå lagt den over seks hektar store eiendommen ut for salg med en prisantydning på 8 millioner euro. Salget anses som et forsøk på å kvitte seg med en problematisk del av familiens formue som helt siden den ble overdratt til Franco etter krigen har vært omstridt.

Les også. Francos datter er død 91 år gammel

Pazo de Meirás ble bygget på slutten av 1800-tallet og ligger i kommunen Sada i La Coruña-provinsen i Galicia. Bygningen som var i privat eie på 1930-tallet ble stilt til disposisjon for den spanske jesuittordenen Compañía de Jesús. Da denne avtalen ikke gikk i orden, så fascistene som satt med makten i La Coruña sitt snitt til å beslaglegge stedet og stille det til disposisjon som feriebolig for sin leder Francisco Franco i 1938. Den opprinnelige eieren Emilia Pardo Bazán forsøkte etter det å få eierskapet over stedet tilbake, men kom til kort mot Franco og det nye regimet.

Etter borgerkrigen ble det inngått en avtale om at stedet skulle overføres til Francos private eie. Avtalen var svært kontroversiell, i det eiendommen i utgangspunktet var konfiskert av fascistene og det aldri skal ha blitt gitt noen faktisk betaling for overtagelsen. Offentliggjøringen av kontrakten ble ansett en ren proforma utlysning.

I forbindelse med at stedet ble gjort til feriebolig for diktatoren ble eiendommen utvidet fra tre hektar til dagens over seks hektar tomt. Utvidelsen ble gjort mulig gjennom å ekspropriere naboeiendommer ved tvang. I flere år gikk lokale skatteinntekter til utvidelsen av eiendommen og bygningsmassen på stedet.

Pazo de Meirás ble brukt av Francos datter Carmen Franco helt frem til hun døde i desember 2017. Bygget ble erklært nasjonalt kulturminne i Spania i 2008 til store protester fra Franco-familien. Statusen som kulturarv betydde nemlig at slottet måtte stilles til disposisjon for folket som museum. Første gang dørene åpnet for publikum var i 2011.

Da Carmen Franco levde fikk hun kritikk for ikke å leve opp til plikten om å åpne stedet for publikum. De guidede turene skal i lengre perioder ha blitt avlyst.

I slutten av juli 2017 fikk datteren pålegg om å følge kravet og ble bøtelagt av lokal myndigheter. Den 90 år gamle enearvingen valgte da å gi foreningen for bevaring av Francisco Francos minne (Fundación Nacional Francisco Franco) oppgaven med å arrangere omvisninger. At oppdraget ble gitt til den Franco-file foreningen vakte oppsikt. Foreningen skal ha takket begjærlig ja til oppdraget og annonserte at de ville bruke stedet til å «hedre» den avdøde diktatoren.

Les også: Vil hedre Franco i gammelt slott 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter