El Botin – verdens eldste restaurant

Publisert

Siden tidlig på 1700-tallet har det vært servert mat på El Botin. Ingen andre restauranter rundt om i verden har angivelig eksistert like lenge.

Restaurant El Botin i calle Cuchilleros 17 like nedenfor Plaza Mayor i Madrid, er registrert i Guinness Rekordbok verdens eldste restaurant. Spisestedet ble etablert av franskmannen Jean Botin og hans kone i 1725.

Den mursteinskledde fasaden er i praksis uforandret siden den gang. Den vedfyrte ovnen på det eldgamle kjøkkenet ble tatt i bruk en gang på 1800-tallet. Her er ingen moderne kjøkkenmaskiner eller annet fiksfakseri. Møbler og interiør er også fra fordums tider.

Da Jean Botin og kona døde, ble stedet overlatt til nevøen Candido Remis. Restaurantens egentlige navn i dag er derfor Sobrino de Botin – Botins nevø. Nesten 70 ansatte betjener de fire etasjene som utgjør El Botin. Daglig serveres lunsj og middag til et sted mellom 350 og 400 spisegjester.

Tradisjonelt kjøkken
I verdens eldste restaurant sverger til det tradisjonelle spanske kjøkkenet, slik den alltid har gjort. Selve spesialiteten er helstekt pattegris – cochinillo asado. Ellers er blant annet stekt lam – Cordero Lechal, diverse tradisjonelle supper og typiske gryteretter å finne på menyen.

Til tross for at det gamle spisestedet har oppnådd verdensberømmelse på grunn av rekorden i Guinness, er det generelt høy kvalitet på maten og servicen på El Botin. Prisnivået er middels med rundt 20 euro for en hovedrett. Slenger man på 20 euro til får man tre retters middag.

Berømte gjester
Historien sier at den verdensberømte maleren Francisco Goya arbeidet som oppvaskhjelp ved El Botin for å tjene til livets opphold mens han ventet på å komme inn på kunstakademiet – Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Goya er imidlertid ikke den eneste berømtheten som har satt sine ben innefor dørene på verdens eldste restaurant. Den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway skal ha vært fast gjest ved El Botin under sine besøk i den spanske hovedstaden, også en av Hemingways hovedpersoner i romanen ”Og solen går sin gang”, forteller at han har spist på El Botin.

Ellers skal både Sylvester Stallone, Danny de Vito, Hillary Clinton og kong Hussein av Jordan ha spist på den snart tre hundre år gamle restauranten like ved Plaza Mayor i Madrid.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter