80 år siden Lorcas død

Publisert

80 år er gått siden Federico García Lorcas død. Den spanske poeten og dramatikeren ble henrettet av fascistene i Granada 18. august 1936. Drapet regnes som et av de fremste symbolene på råskapen som gjorde seg gjeldene under Den spanske borgerkrigen. Omstendighetene rundt dødsfallet og hvor Lorcas grav befinner seg er fremdeles uklare. Hans politiske holdninger og legning som homofil regnes som årsak til henrettelsen.

Federico García Lorca anses internasjonalt som en av de viktigste poetene i det tyvende århundre. Han ble født 5. juni 1898 i byen Fuente Vaqueros i provinsen Granada i Syd-Spania til en velstående familie. Familien flyttet etter hvert til Granada by der Lorca studerte litteratur, filosofi og jus. Han forlot senere studiene og dro til Madrid der han viet livet til å skrive. Etter hvert ble han en del av kunstnermiljøet kjent som Generación del 27, sammen med blant annet Salvador Dalí.

I 1929 flyttet han til New York for å studere engelsk ved Columbia University. Senere reiste han til Cuba der han bodde en kortere periode. Under oppholdet i utlandet skrev han diktet Poeta en Nueva York, en tekst som i likhet med mye av Lorcas forfatterskap handlet om undertrykkelse av minoriteter, fremmedgjøring og tap av menig i det moderne samfunnet.

Lorca var igjen tilbake i Spania i 1930, der han fortsatte forfatterskapet, skrev for teater og regisserte teaterstykker. Hans uttalte sosialistiske og liberale holdninger i mellomkrigstidens katolske Spania gjorde at han havnet i søkelyset hos høyreorienterte grupperinger.

Politisk uro og voldelige konfrontasjoner i gatene preget det spanske samfunnet frem mot borgerkrigen. Kort tid etter starten på krigen ble Lorca arrestert. Arrestasjonen skal ha skjedd i Granada den 16. august 1936. To dager senere ble han henrettet av nasjonalister sammen med tre andre personer og begravet i utkanten av Granada.

Omstendighetene rundt Lorcas død og hvor graven befinner seg er fremdeles uklare. Det regnes som sannsynlig at han ligger begravet i en massegrav et sted langs veien mellom byene Víznar og Alfacar rett nord for Granada kalt Fuente Grande. I 2015 ble det kjent at en politirapport datert 9. juli 1965 bekrefter bortføringen av den spanske forfatteren og at han ble henrettet av Franco-lojale politimenn kort tid etter arrestasjonen i Granada.

Les også: Kaster nytt lys over Lorcas død

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter