75 år siden borgerkrigen

Publisert

I juli er det 75 år siden en blodig borgerkrig splittet Spania. Også nordmenn deltok i kampene.

Den tre år lange krigen etterlot sår som fortsatt i dag ikke er helt grodd.

Krigen ble utkjempet med omfattende terror og massakrer på begge sider, mot fanger, og mot faktiske og antatte motstandere. Den startet med et kuppforsøk fra en gruppe høyere offiserer, rettet mot Den andre spanske republikken, som var blitt vedtatt i 1931.

Den lovlig valgte regjeringen ble ledet av den liberale Manuel Azaña, og ble støttet av den intellektuelle eliten, fattige landarbeidere, og den urbane middelklassen. Andre støttespillere til republikken var militante kommunister og anarkister.

De nasjonalistiske opprørerne ble etter hvert støttet av konservative spanske grupper som Confederación Española de Derechas Autónomas, karlistene og den fascistiske Falange.

Nasjonalistene hadde aktiv militær støtte og fikk våpen fra Hitler-Tyskland og Mussolinis Italia. Republikanerne fikk kjøpt militært utstyr fra Sovjetunionen og Mexico.

Ledet av de tre generalene Francisco Franco, Emilio Mola og José Sanjurjo, hadde nasjonalistene en hovedsakelig rural, konservativ, katolsk basis. De ble støttet av adelen, hæren og kirken. Et av målene for opprøret var å gjeninnføre monarkiet.

Venstresiden, som først og fremst omfattet sosialister, anarkosyndikalister og liberale, hadde støtte fra de nasjonale elitene og kirken i Baskerland og Cataluña, fattige landarbeiderne, og fra mer sekulære og urbane miljøer i hele landet. De satte inn størstedelen av hæren mot den venstreorienterte regjeringen, men møtte sterk motstand fra lojale hær- og marineavdelinger og fra sivile som avvæpnet garnisoner og grep til våpen.

Mange enkeltsoldater sluttet seg også til folkefronten. Fra utlandet, blant annet Norge, kom rundt 30.000 frivillige for å delta i krigen på republikansk side.

Nasjonalistene fikk tilsendt 50.000 soldater fra Italia og 12.000 soldater fra Tyskland. Også 75.000 marokkanere var med og sloss på nasjonalistenes side.

Man regner med at omkring en halv million soldater ble drept i løpet av de tre krigsårene Først etter tre års blodige kamper gikk nasjonalistene seirende ut av borgerkrigen.

Francisco Franco ble Spanias diktator, og alle partier ble forbudt eller innlemmet i Francos statsbærende parti. Han styrte landet med jernhånd frem til han døde i 1975.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter