40 år siden drapene i Vitoria

Publisert

Over 40 år er gått siden drapene i Vitoria i Baskerland. Den 3. mars 1976 ble 5 arbeidere skutt og drept og 150 såret da Francos politi åpnet ild mot massene under en streik i den baskiske hovedstaden. Hendelsen som skjedde få måneder etter diktatorens død er regnet som det blodigste oppgjøret under overgangen fra diktatur til demokrati i Spania. Drapene fikk ingen rettslige konsekvenser, men førte til sterkere press mot regjeringen som hadde tatt over etter Franocs død og regnes for å ha satt fart på demokratiseringen av landet.

Drapene i Vitoria skjedde under en streik der flere tusen arbeidere hadde samlet seg i kirken San Francisco de Asís. En politistyrke fra Policía Armada, Francos gamle sikkerhetsstyrke, hadde fått beskjed om å bryte opp forsamlingen.

For å tvinge de streikende ut av kirken, ble det avfyrt tåregass. Da arbeiderne så stormet ut skjøt politiet med skarpt mot folkemengden, noe som førte til at 5 personer ble drept og 150 såret.

Hendelsen fikk ingen rettslige konsekvenser. De ansvarlige ministerne som hadde stått på Francos side under regimet og fortsatt over i den nye regjeringen etter hans død i november 1975, ble imidlertid erklært ansvarlige av en kommisjon i parlamentet i Baskerland i 2008. Blant dem var Manuel Fraga, en av grunnleggerne av dagens Partido Popular, og hans stedfortreder under hendelsen Adolfo Suárez.

Drapene førte til sterkere press mot regjeringen som hadde tatt over etter Franocs død og regnes for å ha satt fart på demokratiseringen av Spania.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter