Øyvind og Christina på Pilegrimsvandring Santiago de Compostela

Publisert

Øyvind Frydenlund og Christina Raae bestemte seg for å gå hele den såkalte Pilegrimsleden, som strekker seg fra franske Le Puy til Santiago de Compostela i Spania. Når vi intervuer paret er 480 kilometer av de 800 kilometerne unnagjort og begge to gleder seg til fortsettelsen. Pilegrimsvandringen er inspirerende og lærerikt, for det å komme tett på andre lands kultur og historie på denne måten er ubeskrivelig flott.

Landskap på den franske siden hvor en av vandrings-rutene begynner.

Noen få velger å gå hele Pilegrimsveien sammenhengende. Det kan ta både to og tre måneder alt ettersom hvor fort man velger å gå. De aller fleste velger kun å ta en liten strekning og da blir det som oftest de siste kilometerne mot nettopp Santiago de Compostela i Spania. Øyvind Frydenlund og Christina Raae har hele tiden vært fast bestemt på at hele ruta skal fullføres, men at man må dele det opp over flere år.
Det er primært praktiske årsaker til at vi deler det opp. Vi kan ikke være borte fra jobben i et par måneder av gangen, forklarer Øyvind Frydenlund.

Les også : Santiago de Compostela – Fotsporene leder til katedralen

Bra vær
På ni dager gikk Frydenlund og Raae 180 kilometer i første runde. Denne gangen vandret de to i 14 dager og det ble 300 kilometer totalt.
Godt, varmt vær var en av årsakene til at vi kunne gå lenger denne gangen og så var vi jo borte i noen flere dager. Terrenget varierer også, så det er flere faktorer som spiller inn i forhold til hvor man langt det er mulig å gå løpet av en dag.
Mens den første etappen gikk fra franske Le Puy til Conques, så startet årets tur i nettopp Conques og endte i Condom via små- og store byer som blant annet Livinhac le haut, Figeac, Faycelles, Cajare, Limogne en Quercy, Cahors, Lauzerte, Auvillar og Marsolan. Det ble en vandring på grusveier og stier gjennom storslått natur. Gjestfriheten og den gode maten preget også turen. Det var ikke måte på oppdekking av mat og drikke.

Spiste gourmetmat
Mens vi forrige gang spiste mye svin, så gikk det i and og snegler denne gangen. Selv på de minste, enkle stedene vartet man opp med gourmetmat. Regionene verner om sine lokale produkter på en forbilledlig måte og vi smakte mye god lokal vin og øl, så vi koste oss både til lunsj og middag, selv om en slik tur ikke gir rom for de store utskeielsene. Det handler om å komme seg tidlig opp og tidlig i seng om kvelden, sier Christina Raae, som legger til at de på turistkontoret i Figeac traff en norsk dame. Hun jobbet der og var til stor hjelp. Utover traff man ikke på noen nordmenn underveis denne gangen.

Dere valgte å bo på herberger og privat denne gangen. Hvorfor valgte dere bort hotellovernattinger?

På herbergene treffer man likesinnede, folk som vandrer og man kan utveksle erfaringer. I tillegg er servicen bedre for de som jobber på herbergene er genuint opptatt av oss. VI bodde også privat ved et par anledninger. Blant annet hos en designer som hadde et meget spesielt hus og som var meget hyggelig.

Selv om man er lang fra målet blir man un veis minnet på rutens lange historie.

Ingen såre bein underveis?

Nei, det gikk veldig bra. Vi hadde gode joggesko og ingen problemer av noe slag, men det er viktig å tenke igjennom hva slags type skotøy man bruker. Mange bruker støvler.

Hvilke andre forhåndsregler bør man før man legger ut på en slik vandring over mange dager?

Pilegrimsfellesskapet St. Jakob. Norge har en egen nettside og de gir også ut et magasin. I tillegg finnes mye informasjon på nettet, men dette er ikke spesielt komplisert. Plukk et startpunkt og legg en plan. Overnatting bestilles fra dag til dag og herberge eller hotellet bestiller neste overnatting. Sekkene våre tar en egen transporttjeneste seg av. Det er klokt å ta med seg en egen, liten sekk med ekstra klær, vann, nøtter og litt annet å spise på. Vann er viktig, Drikk rikelig før start og fyll på underveis.

Forskjellig bakgrunn

Øyvind Frydenlund og Christina Raae er erfarne vandrere. De har blant annet gått turer på Mallorca, Azorene og Kypros. Med på årets tur var et dansk ektepar som Frydenlund og Raae har truffet under tidligere vandreturer.

Pilegrimsveien er i dag like mye aktiv turisme, som religiøs kulturell turisme. Motivasjonen og bakgrunnen for at ti-tusener velger å gå Pilegrimsleden varierer sterkt. Øyvind Frydenlund forteller:

Vi har truffet svært religiøse mennesker som vandrer barbeint, som har brukt kjortler og messet mens de har gått. De fleste ønsker nok å ta del i den store opplevelsen det er å gå på slike ukjente veier i vakker natur. Uansett er det en flott opplevelse som det er verdt å ta med seg videre i livet.

I Spania
Øyvind Frydenlund og Christina Raae reiste med fly til Lyon og tok leiebil der i fra denne gangen. Hva det blir ved neste korsvei er ikke bestemt, men det finnes mange muligheter og med dagens flypriser blir ikke dette avskrekkende.

Totalprisen for en slik opplevelse bør heller ikke skremme noen. Vi bor rimelig og det er begrenset hva man kan bruke av penger mens man går ute i naturen, sier Øyvind Frydenlund og Christina Raae, og titter på alle de vakre bildene på PC ‘en og fikler med reiselitteraturen. I bakhodet har de startet forberedelsene til neste etappe – som hovedsakelig går i Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter