Amnesty International om våpensalg: «Spania kan bli medvirkende til krigsforbrytelser»

Publisert

Amnesty International advarer Spania mot flere våpensalg til Saudi-Arabia. Det ledende Midtøsten-landet er tungt involvert i borgerkrigen i Jemen, et engasjement menneskerettsorganisasjonen har fordømt. Dersom Spania fortsetter våpensalget, risikerer de å bli medvirkende til krigsforbrytelser, heter det i uttalelsen.

Spanias regjering stanset i begynnelsen av september salget av missiler til Saudi-Arabia. Begrunnelsen var landets omdiskuterte innblanding i borgerkrigen i Jemen, en krig som siden 2015 har ført til store sivile tap.

Senere har regjeringen til statsminister Pedro Sánchez (PSOE) snudd i saken. Fredag 14. september bekreftet regjeringens pressetalskvinne Isabel Celaá at regjeringen likevel vil gå videre med våpensalget, nærmere bestemt 400 laser-guidede raketter. Beslutningen begrunnes med at regjeringen ønsker å holde sin del av avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia av den forrige regjeringen i 2015.

Amnesty International har lenge advart mot salg av våpen til Saudi-Arabia og deres allierte. I følge uttalelser fra organisasjonens talsperson Stephen Cockburn er rakettene av samme type som Saudi-Arabia har brukt i krigføringen i Jemen. I uttalelsen som er gjengitt i avisen El País heter det at slike raketter har gjort stor skade på sivile bygninger, blant annet hoteller, sykehus, vanndepoer, boligområder, fabrikker og, senest i august, en skolebuss der førti barn omkom.

Den spanske regjeringen hevder på sin side at rakettene har høy presisjon og ikke er av typen som har uønskede «sekundære» effekter. Opprettholdelsen av salget kommer etter sterkt press fra ansatte i Navantia, et spansk selskap som har tre verft i Spania og blant annet bygger militære fartøy. Selskapet har angivelig kontrakt på levering av fem skip til Saudi-Arabia. Avtale innebærer investeringer på 1,8 milliarder euro og 6.000 arbeidsplasser og vil kunne gå tapt dersom regjeringen stanser missilsalget.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter