25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
22 C
Las Palmas de Gran Canaria

Hvordan se Norsk TV i Spania

Mange nordmenn ønsker å følge med på norsk TV fra sin spanske bopel. Ustabilt signal og bilde har lenge vært et problem. Flere tilbydere sier at nå er alt blitt «så meget bedre». Vi har snakket med tre av dem.

Det er flere muligheter for å få hjemlige TV program til solens land. Det tradisjonelle systemet over antenner har i det siste fått konkurranse av løsninger som går over internett.

Forberedt tjenesten

EuroTele
EuroTele

Selskapet Eurotele er en veteran i bransjen og har drevet med Torrevieja som base i over 15 år. Selskapet har for en tid tilbake utvidet sin infrastruktur for å forbedre signalet også på den nordre delen av Costa Blanca. Og for halvannet år siden åpnet de kontor på Cap Blanc i Altea, der svenske Ana Gandal betjener kundene.

Hun forteller at de før sendte fra en antenne i Santa Pola. Signalene gikk over sjøen, noe som gjorde det utstabilt. Nå har Eurotele etablert en egen antenne i Altea Hills som dekker den nordlige delen av Costa Blanca.

– Kvaliteten er blitt stabil og god. Og med dette sentrale kontoret tar det kort tid både å få etablert TV og å ordne opp hvis det skulle være problemer, forteller hun.

For å få inn signalene setter du opp en liten parabol på taket. En tekniker sjekker forholdene på forhånd, for å være sikker på at alt skal fungere. De leverer norske og svenske kanaler, pluss noen engelske, og jobber med å få flere.

– Hvis du bor i blokk, med felleseie sier loven at du har lov til å sette opp en egen parabol på taket som er en del av felleseie. Vi har et skriv man skal levere til ledelsen. Å bare sette opp en antenne på veggen eller terrassen kan ofte føre til problemer med sameiet, forklarer Ana fra Eurotele.

Internett ganger to
Den nyeste løsningen går gjennom internett. Vi har sett på to versjoner.

Nordic HD er del av et selskap med 20 års erfaring i telekommunikasjon verden over.
Nordic HD er del av et selskap med 20 års erfaring i telekommunikasjon verden over.

Nordic HD er del av et selskap med 20 års erfaring i telekommunikasjon verden over. For ett år siden etablerte de seg på Costa Blanca med kontor i Albir. Her treffer man nordisk personale, inkludert teknikerne. Direktøren for hele selskapet, latviske Temur Rakhimov, er på besøk i Albir og vi får noen ord med ham.

– Vi så at det eksisterte et problem med hensyn til kvalitet. Vår løsning krever kun 1 MB internettlinje og gir god, stabil kvalitet. To ukers automatisk opptak av alle programmer er inkludert. Hvis du går glipp av noe er det bare å spole tilbake, forteller han.

Listen over kanaler viser både norske, svenske og internasjonale, de engelske er undertekstet.

Systemet går ut på at man kjøper en boks og et abonnement på ønsket antall måneder, for eksempel tre, seks eller 12.

– Hvis du bare trenger det deler av året, kjøper du abonnement for den perioden du trenger. Boksen beholder du. Med lokalt abonnement kan du bruke den i hele verden, bortsett fra Skandinavia. Når du kommer tilbake, reaktiverer du abonnementet, avslutter direktøren.

Selvutviklet system
Wipzona ble etablert i 2004, først og fremst for å levere internett og telefoni, både fasttelefon og mobil. Daglig leder Tom Bakke forteller at de var den første leverandøren av trådløst internett i området. Det er fremdeles deres hovedprodukt. TV løsningen går naturlig nok over internett og kun til egne kunder.

– Vi så et behov for godt og stabilt signal og er kommet fram til noe vi kaller interstreaming. Fordelen med å ha utviklet det selv er at vi kontrollerer det fra A til Å. Våre kunder betaler ikke noe ekstra for tjenesten, dog må man kjøpe en TV boks, sier han og forsikrer at signalet er like bra uansett vær i hele dekningsområdet: fra Moraira til Villajoyosa. De opererer ikke med bindingstid og et helårsabonnement kan deaktiveres. Da betaler men bare halv avgift. De leverer kun de vanligste norske kanalene. Opptak av tidligere sendte program er foreløpig ikke mulig, men det jobbes med saken, forsikrer Bakke.

Torrevieja
ScanSat er en annen leverandør av skandinavis TV som har drevet mange år på Costa Blanca. Selskapet har kontor i sentrum av Torrevieja og løsningen de leverer dekker hele det sydlige Costa Blanca. ScanSat kan levere pakke løsninger som også inkluderer internet og telefoni.

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring om dagen. Og når de fleste nordmenn blir værende “hjemme” denne sommeren vil skaden på norske bedrifter i Spania vare en stund til. 

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Følg oss på Facebook

Nå er det mer Corona-smitte i Norge enn i spanske ferieparadis

Den strenge karantenen man har hatt i Spania har gitt resulteter. Nå er smittegraden høyere i Norge enn de fleste regioner hvor...

Egenerklæring om helse ved innreise til Spania

Spania var en periode blant de hardest rammede i Europa. Nå er situasjonen en helt annen og regioner som Costa Blanca og...

Aldri har arbeidsledigheten økt så mye

Antallet uten jobb i Valencia-regionen var ved utgangen av juni 30% høyere enn samme perioden I 2019. Totalt er 485.019 arbeidsledige i...

Tivoliet ved havnen i Torrevieja åpnet

Tivoliet som ligger ved havnen i Torrevieja er igjen åpent for alle. Attraksjonene har vært stengt under perioden med strenge corona-tiltak.

Relaterte saker

Norsk TV i Spania uten “pirat-signal”

Høstens kanskje heteste tema for mange nordmenn bosatt på Costa Blanca, har vært problematikken rundt norsk TV i Spania, eller mangel på sådan, etter...
- Advertisement -