8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
19 C
Las Palmas de Gran Canaria

Immigrant-båt til Albir

14 personer krysset Middelhavet, fra Nord-Afrika, før de traff land på stranden i Albir. Den rundt 16 fot store båten de brukte for reisen ble ligende midt på stranden i Albir etter at de fjorten, alle myndige, ble tatt hånd om av spanske myndigheter.

Gruppen er testet for COVID-19. 14 De er fraktet til et mottakssenter for Røde Kors i Alicante.

Det er fullstendig lovlig å reise inn i Spania på denne måten, så lenge man følger reglene ved ankomst om å melde fra til myndighetene så kan kan følge prosedyren.

De ankomne skal ha tatt ferden over Middelhavet fra Algerie. Til tross for å være ett av verdens største produsenter av olje og gass er det store forskjeller blant befolkningen i det Nord-Afrikanske landet. Unge arbeidsledige ønsker seg ofte en ny mulighet i Europa. Andre kan være militærnektere, desertører eller de flykter fra familie-problemer. De mangler ofte papir og penger som er nødvendige for å få et pass og søke om visa, derfor velger de å krysse havet i slike småbåter.

Albirs siste fyrvokter tok selv reisen over til Middelhavet til Algerie i likhet med mange andre fattige spanjoler i denne perioden. De bosatte seg primært vest i landet i området rundt Oran. Manger av etterkommerne til disse immigrantene er i dag ledende forretningsmenn i Marina Baixa området. Eksempelvis Terra Mitica, Mundomar og Agualandia eies av en slik immigrantfamilie som etablerte nye liv i Algerie. [Foto: Kim Ammouche]

Ferden over Middelhavet har gått begge veier

Albirs siste fyrvokter

Den siste fyrvokteren for Albir-fyret emigrerte til Algerie med sine familie i det fyret ble mekanisert og hans muligheter i Spania var få. Regionale bedrifter som Mundomar, Agualandia og Terra Mitica eies i dag av familie til spanjoler som emigrerte til nettopp Algerie.

Et overlastet skip med spanske flyktninger ankommer havnen i Oran (Algerie).

Flyktet nasjonalister og fasister

Ved slutten av den spanske borgerkrigen måtte flere tusen flyktninger og republikanere flykte fra havnen i Alicante. Den britiske båten Stanbrook fraktet spanjolene til nærmeste havn på andre siden av Middelhavet, Oran i Algerie. Dette skjedde bare minutter før nasjonalistene tok havneområdet hvor de trolig ville ha massakrert republikanerne.

Jødene flyktet også fra Spania over Middelhavet til Nord-Afrika

Bildet viser en Sephardi jøde fra Algerie – Bildet er tatt rundt 1890.

I det inkvisisjonen nermet seg slutten i 1492 hadde rundt 100.000 jøder blitt «konvertert» til kristendommen og 175.000 havnet i eksil. Det anslås at det i dag finnes mellom 1,5 og 2 millioner såkalte sefardiske jøder i verden. Det vil si jøder med bakgrunn fra Den iberiske halvøy. Det var de muslimske statene rundt Middelhavet som var tryggest for jødene den gangen grunnet den antisemitisme som var vanlig i store deler av Europa på -1400 tallet og videre.

Etter at maurerne ble forvist fra Spania og landet skulle kristnes ledet det frem til inkvisisjonen hvis formål var å finne «falske krisne», i praksis jøder som man mistenkte for å fremstå som kristne. Dette var en prosess som gikk over mange år. Man innskrenket jødenes rett til eiendom og gradvis endte man opp med regelrett folkemord av jøder i deler av Spania.

1280px-witch-scene4.jpg
Jøder ble brent på bålet i Spania – og inkvisisjonen som kom ut av jøde-forfølgelsen var først ment å avsløre «falske kristne» – Altså jøder som utad fremstilte seg selv som kristne for å leve i fred. Flere steder i Spania har inntil nylig hatt navn som «Matajudios» eller «Matamoro», oversatt «sted for å drep jøde» og «Drep-maurer».

Utallige jøder valgte på slutten av 1400-tallet å flykte fra Spania. Antisemitiske var vanlig i store deler av Europa og det mest tolerante samfunnet de kunne reise til var det som den gangen var det Ottomanske riket. Islam dominerte her men aksepterte både kristne og jøder.

For de sefardiske jødene fra Spania var Nord-Afrika det mest naturlige stedet å starte et nytt liv. Mange av disse som opprinnelig kom fra Spania endte opp i Nord-Afrika, i dagens Algerie, Tunis og Marokko.

Spania besluttet i 2015 å gi statsborgerskap til alle etterkommere av sefarder. Loven gir rett til statsborgerskap for alle jøder som kan dokumentere tilhørighet til Spania før 1492.

Flere saker relatert til denne saken:

I Bosnia snakker noen fortsatt middelalder-spansk

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Nort African Sephardim [Wikipedia]

History of the Jews in Algeria [Wikipedia]

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Alfaz del Pi: Alle idrettsanlegg stengt

I Alfaz del Pi har man nå stengt alle kommunens installasjoner for idrett. Dette inkluderer løpebaner, tennisbaner, baskethallen, treningsentra m.m.

Marginal prisvekst på ny bolig i Spania

I 2020 steg snittprisen på en helt ny bolig i Spania med 0.9%. Dette er den laveste prisøkningen man har sett i...

Nye strenge regler i Valencia-regionen og Alicante-provinsen

Søndag 24. januar ble nye strengere regler for folks bevegelse og samling annonsert for Valencia-regionen inkludert Alicante-provinsen. De nye tiltakene trer i...

Politikere «sniker» i vaksinekøen – La Nucia ordfører «må trekke seg»

I Spania har et utall politikkere og innflytelsesrike personer gitt seg selv tilgang til den nye Covid-vaksinen. Dette til tross for at...

Relaterte saker

Alfaz del Pi: Alle idrettsanlegg stengt

I Alfaz del Pi har man nå stengt alle kommunens installasjoner for idrett. Dette inkluderer løpebaner, tennisbaner, baskethallen, treningsentra m.m.

Politikere «sniker» i vaksinekøen – La Nucia ordfører «må trekke seg»

I Spania har et utall politikkere og innflytelsesrike personer gitt seg selv tilgang til den nye Covid-vaksinen. Dette til tross for at...

Covid-utbrudd i Alfaz del Pi

36 personer er bekreftet smittet i et nytt Covid-utbrudd i Alfaz del Pi. Helsemyndighetene beskriver kilden som «en sosial samling».

Møllen i Alfaz del Pi åpen for besøk

Etter lengre tids restaurering er den gamle møllen «Molí de Mànec» åpen for publikum. Under besøket får man innsikt...

Tursti med mørk historie i Mascarat (Altea)

Altea har fått en ny tilrettelagt tursti i Mascarat-området. Det er en «ny» strekning på 2.3 kilometer som er tilrettelagt og blitt...

Albir får «ny» holdeplass for lokaltog

Holdeplassen for lokaltoget, TRAM, i Albir er under oppgradering. Arbeidene forventes å være ferdige i løpet av februars måned.

Utvider kapasiteten på lokal-sykehuset

Den markante økningen i antallet smittede i Marina Baixa gjør at region-sykehuset i Villajoyosa nå åpner en tredje etasje dedikert til pasienter...

Vaksinerer i Alfaz del Pi

Et sykehjem i Alfaz del Pi har nå vaksinert sine beboere mot Corona viruset. På «Anneke Residence» er det...

Økende Covid-smitte i Altea og Alfaz del Pi

Antallet smittede øker fortsatt nord på Costa Blanca. I Benidorm har antallet mer enn doblet seg siden siste oppdateringer to uker tilbake....

Calpe får «ny» lystbåthavn og promenade

Like syd for sentrum av Calpe, i retning mot Altea ligger den lille og ofte oversette havnen Puerto Blanco. Det skal nå...