25.9 C
Alicante
30.4 C
Málaga
25.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Immigrant-båt til Albir

14 personer krysset Middelhavet, fra Nord-Afrika, før de traff land på stranden i Albir. Den rundt 16 fot store båten de brukte for reisen ble ligende midt på stranden i Albir etter at de fjorten, alle myndige, ble tatt hånd om av spanske myndigheter.

Gruppen er testet for COVID-19. 14 De er fraktet til et mottakssenter for Røde Kors i Alicante.

Det er fullstendig lovlig å reise inn i Spania på denne måten, så lenge man følger reglene ved ankomst om å melde fra til myndighetene så kan kan følge prosedyren.

De ankomne skal ha tatt ferden over Middelhavet fra Algerie. Til tross for å være ett av verdens største produsenter av olje og gass er det store forskjeller blant befolkningen i det Nord-Afrikanske landet. Unge arbeidsledige ønsker seg ofte en ny mulighet i Europa. Andre kan være militærnektere, desertører eller de flykter fra familie-problemer. De mangler ofte papir og penger som er nødvendige for å få et pass og søke om visa, derfor velger de å krysse havet i slike småbåter.

Albirs siste fyrvokter tok selv reisen over til Middelhavet til Algerie i likhet med mange andre fattige spanjoler i denne perioden. De bosatte seg primært vest i landet i området rundt Oran. Manger av etterkommerne til disse immigrantene er i dag ledende forretningsmenn i Marina Baixa området. Eksempelvis Terra Mitica, Mundomar og Agualandia eies av en slik immigrantfamilie som etablerte nye liv i Algerie. [Foto: Kim Ammouche]

Ferden over Middelhavet har gått begge veier

Albirs siste fyrvokter

Den siste fyrvokteren for Albir-fyret emigrerte til Algerie med sine familie i det fyret ble mekanisert og hans muligheter i Spania var få. Regionale bedrifter som Mundomar, Agualandia og Terra Mitica eies i dag av familie til spanjoler som emigrerte til nettopp Algerie.

Et overlastet skip med spanske flyktninger ankommer havnen i Oran (Algerie).

Flyktet nasjonalister og fasister

Ved slutten av den spanske borgerkrigen måtte flere tusen flyktninger og republikanere flykte fra havnen i Alicante. Den britiske båten Stanbrook fraktet spanjolene til nærmeste havn på andre siden av Middelhavet, Oran i Algerie. Dette skjedde bare minutter før nasjonalistene tok havneområdet hvor de trolig ville ha massakrert republikanerne.

Jødene flyktet også fra Spania over Middelhavet til Nord-Afrika

Bildet viser en Sephardi jøde fra Algerie – Bildet er tatt rundt 1890.

I det inkvisisjonen nermet seg slutten i 1492 hadde rundt 100.000 jøder blitt «konvertert» til kristendommen og 175.000 havnet i eksil. Det anslås at det i dag finnes mellom 1,5 og 2 millioner såkalte sefardiske jøder i verden. Det vil si jøder med bakgrunn fra Den iberiske halvøy. Det var de muslimske statene rundt Middelhavet som var tryggest for jødene den gangen grunnet den antisemitisme som var vanlig i store deler av Europa på -1400 tallet og videre.

Etter at maurerne ble forvist fra Spania og landet skulle kristnes ledet det frem til inkvisisjonen hvis formål var å finne «falske krisne», i praksis jøder som man mistenkte for å fremstå som kristne. Dette var en prosess som gikk over mange år. Man innskrenket jødenes rett til eiendom og gradvis endte man opp med regelrett folkemord av jøder i deler av Spania.

1280px-witch-scene4.jpg
Jøder ble brent på bålet i Spania – og inkvisisjonen som kom ut av jøde-forfølgelsen var først ment å avsløre «falske kristne» – Altså jøder som utad fremstilte seg selv som kristne for å leve i fred. Flere steder i Spania har inntil nylig hatt navn som «Matajudios» eller «Matamoro», oversatt «sted for å drep jøde» og «Drep-maurer».

Utallige jøder valgte på slutten av 1400-tallet å flykte fra Spania. Antisemitiske var vanlig i store deler av Europa og det mest tolerante samfunnet de kunne reise til var det som den gangen var det Ottomanske riket. Islam dominerte her men aksepterte både kristne og jøder.

For de sefardiske jødene fra Spania var Nord-Afrika det mest naturlige stedet å starte et nytt liv. Mange av disse som opprinnelig kom fra Spania endte opp i Nord-Afrika, i dagens Algerie, Tunis og Marokko.

Spania besluttet i 2015 å gi statsborgerskap til alle etterkommere av sefarder. Loven gir rett til statsborgerskap for alle jøder som kan dokumentere tilhørighet til Spania før 1492.

Flere saker relatert til denne saken:

I Bosnia snakker noen fortsatt middelalder-spansk

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Nort African Sephardim [Wikipedia]

History of the Jews in Algeria [Wikipedia]

Spanderer du en kaffe på redaksjonen?

Corona-krisen skadet våre annonsører såpass at de fleste ikke bruker penger på markedsføring nå. Dette blir langvarig da skaden på det norske næringlivet har stor i og med at de fleste nordmenn har blitt værende “hjemme” denne sommeren.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert.

I steden for en betalingsmur har vi åpnet for ett frivillig abonnement. De som ikke er klare for det oppfordrer vi til å virtuell kopp kaffe på noen i redaksjonen nå og da.

Spanderer du på kaffen i dag?

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Stor havne-utbygging i Fuengirola

Rådhuset i Fuengirola har nå lagt frem forprosjektet for det som skal bli Fuengirolas nye lystbåt-havn. Det skal investeres rundt 100 millioner...

Okkuperte hus for å dyrke marihuana

Syd i Alicante-provinsen har Guardia Civil oppløst en gjeng som brukte okkuperte hus til å dyrke Marihuana i stor skala.

Mulig «Lockdown» i Madrid

I Madrid-regionen utvider man nå restriksjonene til totalt åtte bydeler. Samtidig oppfordrer man hovedstandens innbyggere om å begrense sine bevegelser.

11 døde på sykehjemmet CasaVerde

Antallet som har omkommet av Covid-relaterte årsaker er nå oppe i elleve på CasaVerde i Pilar de la Horadada.

Relaterte saker

Spleiser på ny promenade for Altea

Den neste fasen i oppgraderingen av Alteas promenade mot sjøen blir et spleiselag mellom Miljøverndepartementet i Madrid (MITECO) og rådhuset i Altea.

Stabile smittetall for Alfaz, øker i Altea

I kommunene SpaniaPosten følger i Marina Baixa området er det bare Benidorm hvor man har registrert nye dødsfall siden forrige oppdatering 4....

Alfaz-studenter må i Covid-karantene

Helsemyndighetene har satt et tyve-talls studenter på videregående skole i Alfaz del Pi i karantene. Vedtaket kom etter at...

Bare 42% av arbeidsplassene som «forduftet» er tilbake

Tall fra «Banco de España» viser at det er registrert 330.000 nye arbeidskontrakter i perioden april til og med august. De nye...

Fallende Corona-smitte i Albir-Altea

Selv om antallet som er testet positivt for Covid-viruset i Altea og Albir-området er høyere enn tidligere denne sommeren, ser man nå...

En helt ny Corona-fase i Spania

Antallet som dør av Corona-viruset har falt med 97%. I snitt er bare 6% av sykehusenes kapasitet er nå opptatt med Covid-smittede.

Fjerner kloakk-anlegg fra Marbellas strender

Gamle kloakkrør og tilhørende installasjoner skjemmer strendene mellom Rio Real og Los Monteros i Marbella. Det er et helt nettverk av gamle...

Svenskene kjøper Idealista

Det er det svenske fondet EQT som kjøper eiendoms-portalen for 1,3 milliarder Euro. Dette er den høyste summen man...

1000 boliger under 75.000 Euro

Opptil 50% rabatt på bank-boliger. Det er den gamle sparebanken Cajamar som sammen med eiendoms-giganten Haya nå har en kampanje hvor 3.700...

Tilsyn og nøkkelhold av ferieboliger i Spania

Vekstbransjen i Corona-tider: Nå vil alle ha ettersyn av ferieboligen og nøkkelhold Mens nordmenn flest forblir i Norge i...
- Advertisement -