Immigrant-båt til Albir

Publisert

14 personer krysset Middelhavet, fra Nord-Afrika, før de traff land på stranden i Albir. Den rundt 16 fot store båten de brukte for reisen ble ligende midt på stranden i Albir etter at de fjorten, alle myndige, ble tatt hånd om av spanske myndigheter.

Gruppen er testet for COVID-19. 14 De er fraktet til et mottakssenter for Røde Kors i Alicante.

Det er fullstendig lovlig å reise inn i Spania på denne måten, så lenge man følger reglene ved ankomst om å melde fra til myndighetene så kan kan følge prosedyren.

De ankomne skal ha tatt ferden over Middelhavet fra Algerie. Til tross for å være ett av verdens største produsenter av olje og gass er det store forskjeller blant befolkningen i det Nord-Afrikanske landet. Unge arbeidsledige ønsker seg ofte en ny mulighet i Europa. Andre kan være militærnektere, desertører eller de flykter fra familie-problemer. De mangler ofte papir og penger som er nødvendige for å få et pass og søke om visa, derfor velger de å krysse havet i slike småbåter.

Albirs siste fyrvokter tok selv reisen over til Middelhavet til Algerie i likhet med mange andre fattige spanjoler i denne perioden. De bosatte seg primært vest i landet i området rundt Oran. Manger av etterkommerne til disse immigrantene er i dag ledende forretningsmenn i Marina Baixa området. Eksempelvis Terra Mitica, Mundomar og Agualandia eies av en slik immigrantfamilie som etablerte nye liv i Algerie. [Foto: Kim Ammouche]

Ferden over Middelhavet har gått begge veier

Albirs siste fyrvokter

Den siste fyrvokteren for Albir-fyret emigrerte til Algerie med sine familie i det fyret ble mekanisert og hans muligheter i Spania var få. Regionale bedrifter som Mundomar, Agualandia og Terra Mitica eies i dag av familie til spanjoler som emigrerte til nettopp Algerie.

Et overlastet skip med spanske flyktninger ankommer havnen i Oran (Algerie).

Flyktet nasjonalister og fasister

Ved slutten av den spanske borgerkrigen måtte flere tusen flyktninger og republikanere flykte fra havnen i Alicante. Den britiske båten Stanbrook fraktet spanjolene til nærmeste havn på andre siden av Middelhavet, Oran i Algerie. Dette skjedde bare minutter før nasjonalistene tok havneområdet hvor de trolig ville ha massakrert republikanerne.

Jødene flyktet også fra Spania over Middelhavet til Nord-Afrika

Bildet viser en Sephardi jøde fra Algerie – Bildet er tatt rundt 1890.

I det inkvisisjonen nermet seg slutten i 1492 hadde rundt 100.000 jøder blitt «konvertert» til kristendommen og 175.000 havnet i eksil. Det anslås at det i dag finnes mellom 1,5 og 2 millioner såkalte sefardiske jøder i verden. Det vil si jøder med bakgrunn fra Den iberiske halvøy. Det var de muslimske statene rundt Middelhavet som var tryggest for jødene den gangen grunnet den antisemitisme som var vanlig i store deler av Europa på -1400 tallet og videre.

Etter at maurerne ble forvist fra Spania og landet skulle kristnes ledet det frem til inkvisisjonen hvis formål var å finne «falske krisne», i praksis jøder som man mistenkte for å fremstå som kristne. Dette var en prosess som gikk over mange år. Man innskrenket jødenes rett til eiendom og gradvis endte man opp med regelrett folkemord av jøder i deler av Spania.

1280px-witch-scene4.jpg
Jøder ble brent på bålet i Spania – og inkvisisjonen som kom ut av jøde-forfølgelsen var først ment å avsløre «falske kristne» – Altså jøder som utad fremstilte seg selv som kristne for å leve i fred. Flere steder i Spania har inntil nylig hatt navn som «Matajudios» eller «Matamoro», oversatt «sted for å drep jøde» og «Drep-maurer».

Utallige jøder valgte på slutten av 1400-tallet å flykte fra Spania. Antisemitiske var vanlig i store deler av Europa og det mest tolerante samfunnet de kunne reise til var det som den gangen var det Ottomanske riket. Islam dominerte her men aksepterte både kristne og jøder.

For de sefardiske jødene fra Spania var Nord-Afrika det mest naturlige stedet å starte et nytt liv. Mange av disse som opprinnelig kom fra Spania endte opp i Nord-Afrika, i dagens Algerie, Tunis og Marokko.

Spania besluttet i 2015 å gi statsborgerskap til alle etterkommere av sefarder. Loven gir rett til statsborgerskap for alle jøder som kan dokumentere tilhørighet til Spania før 1492.

Flere saker relatert til denne saken:

I Bosnia snakker noen fortsatt middelalder-spansk

Spansk svineskinke – Et religiøst og politisk verktøy

Nort African Sephardim [Wikipedia]

History of the Jews in Algeria [Wikipedia]

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter