Hvordan foreta eiendomsinvesteringer i Spania fra Norge?

Publisert

Spania har i mange tiår nå vært et yndet reisemål for Ola og Kari Nordmann. Hvorfor? Det behagelige klimaet, maten og den fargerike kulturen har mye av æren. Mange har også fått øynene opp for det spanske eiendomsmarkedet og investert i både én og flere eiendommer der. Spanskekysten er kanskje den mest interessante delen av landet å investere i. Der vil du finne et gigantisk eiendomsutvalg som spenner seg fra budsjettvennlige leiligheter til villaer av den luksuriøse typen. Her er det altså noe for enhver lommeboktykkelse. Men mange vet ikke hvor de skal begynne og hva som egentlig kreves for å foreta eiendomsinvesteringer i Spania, så derfor skrev vi denne artikkelen med et mål om å oppklare litt rundt dette temaet.

Slik fungerer det spanske eiendomsmarkedet

Det spanske eiendomsmarkedet er ikke så ulikt det norske, men utgiftene for å kjøpe en bolig er en del høyere. Om du velger å fikse alt på egen hånd, må du dessuten regne med en del papirarbeid. Å oppsøke en profesjonell eiendomsmegler eller sette en advokat på saken vil alltid være lurt for å få fortgang i prosessen. I Spania stilles det ikke spesielt strenge krav for å kunne kalle seg eiendomsmegler. Derfor er det ikke alt som ordnes av dem, slik som vi er så godt vant til i Norge.

Når det er sagt, vil du ikke ha noen store problemer med å finne boliger til salgs i Spania. Ettersom landet er svært ettertraktet blant oss nordmenn, har flere spanske eiendomsmeglerselskaper drevet av nordmenn etablert seg der. Disse pleier å ha et stort boligutvalg, og de har god kjennskap til markedet på de stedene hvor nordmenn flest ønsker å investere. Om du ønsker å se boligene med dine egne øyne før du kjøper, tilbyr mange av dem også billige visningsturer som varer i 3 til 4 dager.

Vær obs på svindlere

De som er på utkikk etter bolig i utlandet bør trå varsomt da de er et lett bytte for svindlere, og metodene svindlerne benytter seg av blir stadig mer sofistikerte. Du kan for eksempel støte på selvutnevnte eiendomsmeglere, som markedet nærmest flommer over av. Disse selger gjerne boliger som ikke finnes, eller boliger med heftelser som følger med på kjøpet.

For å sikre deg mot svindelforsøk bør du få hjelpe gjennom prosessen av en pålitelig eiendomsadvokat, og alltid sjekke eventuelle heftelser på eiendommen. Dersom du går via eiendomsmeglere du finner på kjente nettsider, kan du i de fleste tilfeller ta annonsene for god fisk.

Finansiering med hjelp av spansk eller norsk bank?

Om du ikke allerede har investeringsmidlene klare, er finansiering også noe du bør tenke på før du begynner med eiendomsinvesteringer i Spania. Ettersom norske banker ikke kan benytte en hytte eller et hus i Spania som sikkerhet, har man ofte ikke noe annet valg enn å låne på boligen i Norge. Det er naturligvis mulig for nordmenn å få innvilget lån til boligkjøp i spanske banker, men de vil foreta så og si de samme vurderingene som de norske bankene. Vær også klar over at banker i Spania som regel ikke ikke vil låne ut stort mer enn 65–70 % av husets kostnad dersom du ikke er bosatt i landet. Derfor velger mange nordmenn å ta opp noe lån på leiligheten eller huset i Norge for å ha nok til den påkrevde egenkapitalen, for så å låne det resterende beløpet i en spansk bank.

Om du går for et lån i en spansk bank, må du ha et såkalt NIE-nummer på plass. Dette er et nummer som tilsvarer det norske personnummeret. Noen banker kan likevel se mellom fingrene om du av en eller annen grunn ikke har et NIE-nummer, men vær bare klar over at dette kan innskrenke hvor mye du kan få i lån, samt nedbetalingstiden. Dessuten må du, på samme måte som i Norge, kunne legge frem bevis på fast pensjon eller inntekt. Den enkleste måten å dokumentere dette på er ved hjelp av skattemelding for de tre siste årene.

Ta tiden til hjelp

Det å investere i en bolig blir av mange ansett for å være en risikabel aktivitet, og denne antagelsen blir bare forsterket når det handler om boliginvestering i utlandet. Det er mye som kan gå galt, og hvis man skal bla opp flere millioner kroner, bør man være helt sikker på at man kommer til å sitte igjen med en bolig i Spania som lever opp til forventningene. Derfor må du ikke ha hastverk. Ta deg god tid, gjør grundig resarch og hyr en god eiendomsadvokat som kan stå ved din side gjennom hele prosessen, en prosess som ved første øyekast kan virke noe mer omfattende enn det du er vant til i Norge. Men når alt kommer til alt, er det verdt det. Tusenvis av nordmenn har allerede utnyttet muligheten, hatt en problemfri opplevelse og er derfor i dag lykkelige eiere av boliger i Spania.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter