Tv-show anmeldt etter Franco-spøk

Publisert

Det satiriske tv-programmet El Intermedio på kanalen La Sexta er anmeldt til provinsdomstolen i Madrid. Bakgrunnen er at monumentet i De falnes dal der tidligere diktator Francisco Franco ligger begravet ble kalt “denne dritten” på lufta. Det likte ikke Foreningen til forsvar for De falnes dal som reagerte med å anmelde programmet, en anmeldelse som senere er gjort rettskraftig av domstolen.

Foreningen til forsvar for De falnes dal (Asociación para la Defensa del Valle de los Caídos) har i sin anmeldelse beskyldt programlederne i El Intermedio for å ha vanæret kristen tro ved å omtale et kors som noe «dritt». Det var imidlertid ikke korset som var temaet i programmet. Spøken som skapte reaksjonene var rettet mot De falnes dal som besøkssted, et monument der den omstridte graven til tidligere diktator Francisco Franco fremdeles befinner seg.

De falnes dal var ment som et felles minnesmerke over alle spanjolene som gikk tapt i Den spanske borgerkrigen, men har hele tiden vært kompromittert av at Franco-graven og graven til fascistlederen José Primo de Rivera fremdeles befinner seg på hedersplass ved monumentet.

 

“denne dritten”

Det var dette komikerne i El Intermedio ønsket å harselere med da den en av dem, Dani Mateo, spurte seg «Hvem vil vel besøke denne dritten» (Quién quiere ver esa mierda).

Gran Wyoming (José Miguel Monzón Navarro) som leder programmet El Intermedio reagerer med vantro på anmeldelsen. På spørsmål fra media om spansk satire er i fare, svarer programlederen bekreftende. Han presiserer imidlertid at det er ytringsfriheten i sin helhet som er i fare og at anmeldelsen mot dem minner om noe fra Franco-regimets dager.

 

Truer ytringsfriheten

«Det som er i fare er ytringsfriheten. Vi er på vei tilbake til den før-konstitusjonelle epoken, der folk risikerte å bli straffet for sine meninger. Selvfølgelig gjelder dette for humor, men også for mange andre ting» sier han og viser til en parallell sak som endte med domfellelse tidligere i år.

Saken gjaldt en ungdom på 21 år som ble dømt til fengsel i ett år for å ha spøkt med dødsfallet til en gammel fascistleder som ble drept av ETA for over førti år siden.

Les også: Fengsel for Twitter-spøk om førti år gammelt ETA-drap

 

Fant på argument

Programlederne i det populære programmet mener foreningen som har levert anmeldelsen egentlig ikke hadde noe argument og derfor måtte finne på et, nemlig religion.

At religion blir en del av diskusjonen er ikke uvanlig i slike saker, noe man blant annet har sett i den pågående striden i Callosa de Segura på Costa Blanca.

Les også: Callosa: Strid om “fascist-kors”

Gran Wyoming i El Intermedio mener saksøkeren i dette tilfellet representerer folk som kommer fra «en annen planet» og at sympatier med Franco og det gamle regimet egentlig er noe Spania har forlatt.

Han ser imidlertid på situasjonen som nå har oppstått som urovekkende og mener regjeringspartiet Partido Popular, et parti som tradisjonelt har beskyttet Franco som kulturarv, har introdusert lover som gjør at saker som egentlig ikke har noe i rettsvesenet å gjøre likevel havner der.

Les også: Endring av PPs «kneblelov» vedtatt

 

De falnes dal

Det omstridte monumentet Valle de los Caídos (De falnes dal) utenfor Madrid ble bygget på ordre av Francisco Franco etter Den spanske borgerkrigen. Stedet skulle være et minnesmerke over de falne på begge sider i krigen. Monumentets nøytralitet har imidlertid vært kompromittert av at den tidligere diktatoren også selv ligger begravet på stedet. Det samme gjør José Antonio Primo de Rivera, mannen som i sin tid stiftet fascistpartiet Falange Española. De to ligger gravlagt i kirkegulvet i basilikaen som utgjør monumentets midtpunkt.

Det konservative regjeringspartiet Partido Popular har så langt ikke villet røre saken. Det spanske arbeiderpartiet PSOE har derimot fremsatt et krav i parlamentet om at Francos grav flyttes. PSOE mener flyttingen er nødvendig dersom monumentet skal bli et nøytralt minnesmerke over de falne fra begge sider i krigen.

Les mer om De falnes dal: PSOE krever flytting av Franco

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter