Stolte romerske byggverk

Publisert

Over alt i Sagunt står to tusen år gamle byggverk til minne om befolkningens sterke bånd til romerne.

Over alt i Sagunt står to tusen år gamle byggverk til minne om befolkningens sterke bånd til romerne.

Fjellsidene i Calderona ble tidlig tilholdssted for de første menneskene. Bosetninger fra bronsealderen, rundt 1500 år vår tidsregning beviser dette. Tusen år senere overtar ibererne, og byen Arse vokser fram som resultat av en blomstrende handelsvirksomhet med grekere og fønikere.

Innbyggeren allierer seg med romerne. Ebro-traktaten i 226 før Kristus slo fast maktfordelingen mellom Roma og Cartago. Da hærføreren Hannibal utsletter byen i 219, viser folket klart hvilken side de står på. Etter måneders hard beleiring var slaget tapt. Det fortelles at de overlevende kastet seg på bålet for ikke å overgi seg til Hannibals soldater. Erobringen av byen på toppen av Calderona utløste den andre punerkrigen.

Diana-kultus
I følge tradisjonen er Diana tempel den eneste bygningen som Hannibal sparte i byen. Like bak Santa Maria kirken står de solide restene av murene fra det femte til fjerde århundre før Kristus. I disse dager er restene av Dianas tempel under restaurering.

Da Cneo tok byen tilbake i 214 før Kristus, begynte den romerske epoken som byen fortsatt bærer preg av. Romerrikets hovedvei, Via Augusta, krysset elva Palacinia. Restene av den gamle brua står støtt i sommerens uttørkede elveleie.
     

Nord for byen, i retning mot Teruel, er restene av bymuren og det imponerende romerske vanningsanlegget.  Deler av akvedukten er forresten vakkert bygd inn i en hagemur.

Amfiteater
Det romerske amfiteateret, slik det ligger i dag like under borgen, er en arkitektonisk perle. Genialt tilpasset fjellsidens helling ble det påbegynt i et første århundre av vår tidsregning og sluttført etter tegningene til Grassi og Portaceli i dette århundre.
      

Kombinasjonen av moderne byggeteknikk og materialer med eldgamle romerske ruiner har vakt debatt. Men gå å se selv! Sagunt har en fantastisk utescene. Akustikken er formidabel. Det gir unektelig kiling i magen å ta en liten hvil på marmorsetene og la spanske skoleelever med sin aktive historietime få det taket et amfiteater ikke har, til å løfte seg. En gammel gresk tragedie i dette amfiteateret må bare være en stor opplevelse!  

Langstrakt borg
Langstrakt og værbitt troner det neste kilometer lange festningsanlegget høyt over byen. Fra et fullrestauret amfiteater til den enorme og øde borgen er kontrasten enorm. Et rovfuglpar, trolig falker, sirkler på luftstrømmene og skriker advarende når besøkende ødelegger freden på Plaza de Almenara. Her hviler fortsatt en stemning av nederlag og tap fra Hannibals tid mellom solide murer og tomme vannsisterner hogget inn i fjellet.
     

På Plaza de Armas sitter vakten Julio i skyggen av søylene og overrekker høytidelig et gratis inngangstegn. Utsikten fra skrivebordet hans er ubetalelig. I varmedisen skimtes det blå Middelhavet langt i det fjerne. Romerske ruiner av tempel, butikker og bolighus studeres ivrig av spanske elever på utflukt. En bedre historietime kan en ikke ønske seg.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter