Spanske hester – kun for machoer!

Publisert

Kjært barn har mange navn. Hestene fra den Iberiske halvøya er kjent som hesteverdenens Rolls Royce, kongens hester, verdens beste ridehester og hestene som formet historien… Men hester i Spania er ikke forbeholdt småjenter med stallromanse – dette er kun for ekte machoer!

Kjært barn har mange navn. Hestene fra den Iberiske halvøya er kjent som hesteverdenens Rolls Royce, kongens hester, verdens beste ridehester og hestene som formet historien… Men hester i Spania er ikke forbeholdt småjenter med stallromanse – dette er kun for ekte machoer!

Hvis du er en av dem som assosierer Mustang med bil, bør du unnlate å begi deg ut i en samtale med en spanjol med sporer i støvlene. Eller du kan lese videre og bli litt klokere… Den spanske Mustangen er bare én av mange spanske hesteraser som nå opplever en popularitetsbølge i den internasjonale hesteverdenen. Hestene fra den Iberiske halvøya er forbundet med et godt lynne, et klokt og lærenemt hode, et vakkert utseende og et lett steg.

Hingster i presang
Mens hestene i resten av Europa på 1500-tallet var digre og klumpete og forbeholdt tungt arbeide og vogntrekking, var de spanske hestene allerede elegante vesener verdsatt for sine fine trekk og smidighet. For å mikse litt av denne elegansen inn i hestenaboene nordover, ble spanske hingster ofte brukt som gjeve gaver kongehusene imellom. Slik ble for eksempel den østerriske lippizzaneren til. Fem spanske avlshingster ble introdusert, og resultatet er det verden kjenner til i dag som den Spanske Rideskolen i Wien. Den danske Knabstrupperen og Frederiksborgeren er andre eksempler på raser med spanske blod i årene.

Hester på oppdagelsesferd
Da conquistadorene erobret Amerika på 1500-tallet hadde de med seg mange av sine beste hester. Derfor har mange av hestene man finner i Statene i dag også spanske forfedre. Peruvianske pasos og Pasos finos er eksempler på slike. I dag opplever disse hestene en voldsom etterspørsel av konkurranseryttere som ønsker seg en hest de kan nå nye høyder med. En av verdens ledende dressurryttere skal ha sagt at: “Med en Andaluser kan man oppnå alt. Den eneste begrensningen er rytterens fantasi!”

Hest på fest!
I frykt for å bli for tekniske skal vi unnlate å ramse opp ytterlige raser og stamtavler. Det betyr lite for folk flest. Men den som har vært tilstede på en spansk fiesta kan med sikkerhet si at de har sett en Andaluser. Det er den mest utbredte spanske rasen. Sannsynligheten er også stor for at man har observert forkjærligheten og stoltheten spanjolene føler for hestene sine. Dyrene er ofte vel så oppstaset som kvinnene. De børstes, flettes og stusses. Alt for å være “show off”-objekter for mennene som rir dem. De legger sin latinske stolthet i å bråbremse fra full gallopp sånn at støvet legger seg som en sky rundt hest og rytter. Eller de tripper sidelengs bortover mot baren for å få påfyll i “tuboen”. Utstyret er robuste ridebukser og en hvit skjorte åpen i brystet – vi er tross alt i Spania! Hjelm, som er påbudt beskyttelse i Norge, vil de aldri i livet bli sett med. Det gjelder tross alt å bevare imaget som hardfør, tøff og usårbar!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter