Skrev «PEDOFILI» med nattverdskjeks, risikerer fengsel

Publisert

Den spanske performance-kunstneren Abel Azcona (30) er anklaget for blasfemi og risikerer bøter eller fengsel for å ha skrevet ordet «PEDOFILI» med nattverdskjeks.

Kjeksen som ble brukt til kunstverket skal formelt ha vært velsignet under kirkelige nattverdsseremonier, noe som i følge katolsk lære gjør dem guddommelige. Foreningen for kristne advokater i Spania står bak anmeldelsen.

For å få tak i de 242 nattverdskjeksene som ble brukt i kunstverket, skal kunstner Abel Azcona har deltatt i nattverder i forskjellige katolske kirker. I stedet for å spise kjeksen under seremonien, skal han ha spart på dem. Azcona har tidligere forsvart handlingen med at kjeksen ikke var stjålet, men ble gitt ham i hånden.

Den 30 år gamle kunstneren risikerer nå arrestasjon etter å ha utelatt å møte til rettsavhør ved distriktsdomstolen i Berga i Catalonia i begynnelsen av februar. Avhøret inngår i etterforskningen av ham for mulig brudd på den spanske straffelovens paragraf 254 som forbyr såkalt «vanhelligelse». Kunstverket ble først stilt ut i Pamplona i 2016. Også da ble kunstneren anmeldt, men saken ble henlagt.

Kunstneren forsvarer uteblivelsen fra retten med at han tidligere har stilt opp i rettsavhør i liknende saker og forsvart seg foran dommere, men at det nå må bli til slutt på forfølgelsen. I et intervju med avisen El País forteller Azcona at han for øyeblikket har like mange rettsinnkalelser som jobboppdrag oppført i kalenderen.

Han forteller også at han angrer på alle gangene han de siste årene har stilt i retten og forklart seg. Han oppfordrer nå andre kunstnere til å gjøre som ham selv, en “kunstnerisk forpliktelse”, og stå opp for retten til å uttrykke seg fritt.

Den kontroversielle kunstneren har tidligere vekket oppsikt ved å la seg avbilde mens han rev ut og spiste sider av Koranen og for å ha plassert biter av Berlin-muren i muren Israel har bygget på Vestbredden for å adskille israelsk og palestinsk territorium.

Felles for alle arbeidene er at de kan knyttes til temaer om religion, brudd på menneskerettigheter, urett og overgrep. Av andre organisasjoner han har fått på nakken nevner Azcona den homofilikritiske organisasjonen Hazte Oír, foreningen for bevaring av Francos minne (Fundación Francisco Franco) og det nye høyreekstreme partiet i Spania VOX.

Det skal være foreningen for kristne advokater i Spania (Asociación de Abogados Cristianos) som har anmeldt kunstneren i nattverdssaken. Den samme organisasjonen står bak en rekke anmeldelser av samme slag, blant annet i den såkalte Vagina-saken. I sistnevnte sak har tre kvinner fra Sevilla havnet på tiltalebenken for å ha iscenesatte en «påskeprosesjon» i 2014 der Maria-skulpturen var byttet ut med en vagina-figur. Aksjonen var en protest mot det konservative partiet Partido Popular daværende forslag om innskrenking av retten til selvbestemt abort i Spania.

Les også: Skuespiller arrestert for blasfemi

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Profil – Lope de Vega

Påskepalmer fra Elche

El Greco, Toledos stolthet