Ikonet Julio Iglesias fyller 80 år

Publisert

Julio Iglesias er utvilsomt en av Spanias største artister gjennom tidene. Livet hans har vært preget av plater, kuriositeter og suksess. Den 23. september feirer stjernen sin 80-årsdag.

PROFIL: Julio Iglesias er tidenes mestselgende spansktalende artist, og en av de 10 mestselgende artister uansett sjanger og opprinnelse noensinne. I løpet av sin karriere har han holdt mer enn 5.000 konserter fordelt på rundt 600 forskjellige byer. Han ble historisk da han i 1983 solgte mer enn 100 millioner album på seks forskjellige språk i løpet av et år.

Julio José Iglesias de la Cueva ble født i Madrid den 23. september 1943. Han var Dr. Julio Iglesias Puga og María del Rosario de la Cueva y Perignats førstefødte og vokste opp i den spanske hovedstaden sammen med broren Carlos.

Som ung var den kommende popsangeren lidenskapelig opptatt av idrett, og han var i en periode målvakt på b-ungdomslaget til Real Madrid. Fotballkarrieren kombinerte Iglesias med jusstudier ved Colegio Mayor Universitario de San Pablo i Madrid.

Målet var å bli diplomat, men da han bare hadde et semester igjen på universitetet var han innvolvert i en alvorlig bilulykke som gjorde han delvis lam i en lengre periode. Ulykken satte en plutselig og endelig stopper for både jusstudiene og fotballkarrieren.

Til England
Selv om Julio Iglesias måtte gi opp drømmen om en fremtid som fotballproff, ga han ikke opp drømmen om å bli berømt. Ifølge legene var det lite sannsynlig at han noensinne ville kunne gå igjen etter bilulykken. Denne påstanden ble trosset med knallhard trening og lange rekreasjonsopphold i blant annet Torremolinos, Malaga, Benidorm og Alicante.

Ved hjelp av en god porsjon viljestyrke, livslyst og hjelp fra familien, kunne Iglesias gå på egne ben etter to år. Så fort han hadde lagt sykdomsperioden bak seg, gikk ferden til England for å lære engelsk, først ved Ramsgate i London, deretter ved Bell’s Language School i Cambridge.

I perioden da var lenket til sengen etter ulykken hadde han begynt å synge og lært seg å spille litt gitar. På kveldene satt han ofte og komponerte for seg selv. Mens han studerte språk i Cambridge sang han noen ganger i helgene på en lokal pub. Der traff han Gwendolyne Bollore, som ble hans kjæreste og som har gitt navn til en av hans mest kjente sanger “Gwendolyne”.

Tidlig karriere
Vel tilbake i Hjemlandet fortsetter Julio Iglesias å skrive sanger. En dag presenterte han en av sine komposisjoner for en bekjent innen musikkbransjen. Denne ble så begeistret at han ordnet så Iglesias fikk opptre på musikkfestivalen – El Festival Internacional de la Canción de Benidorm.

Den 17. juli 1968 står han for aller første gang på scenen med sangen “La vida sigue igual”. Suksessen lar ikke vente på seg og den første opptredenen ender med platekontrakt hos Discos Colombia, som er den latinske avdelingen av Colombia Records.

Det gikk ikke mange ukene før hans første singel kapret førsteplassen på de spanske hit-listene.
I 1969 kommer hans første album “Yo canto”. Den ble innspillt i studioene til DECCA i London. Deretter legger han ut på sin første Spaniaturne.

I 1970 vinner Julio Iglesias en sangkonkurranse under el Festival de la Canción de Barcelona med “Gwendolyne”. Premien er retten til å representere Spania i årets Grand Prix finale som skal gå av stabelen i Amsterdam. Det ender med en fjerdeplass.

Ut i verden
Selv om det ikke ble seier i Grand Prix, fikk “Gwendolyne” stor oppmerksomhet også internasjonalt. Sangen ble spilt inn på fire forskjellige språk etter finaleopptredenen i Amsterdam. Snart lå den på listetoppen både i Spania og store deler av Latin-Amerika.

I løpet av 1970 ble Julio Iglesias invitert til festivaler i Luxemburg, Tyskland, Frankrike og Japan. På disse reisene blir han kjent med filippinske Isabel Preysler Arrastria, som han senere får tre barn sammen med. Paret giftet seg på Gran Canaria i 1971, litt etter blir datteren María Isabel født. Samme år gjør Iglesias sine første turneer i Latin-Amerika. Ved utgangen av 1971 runder han en million solgte plater på verdensbasis.

Det definitive internasjonale gjennombruddet kom med sangen “Un canto a Galicia” i 1972. Den tar førsteplassen i flere europeiske land, inkludert Frankrike og Tyskland. Dessuten blir den en bestselger i Latin-Amerika, Nord-Afrika og i flere land i Midt-Østen.

Til USA
Allerede i 1973, samme år som hans første sønn Julio Jose blir født, runder den spanske popsangeren 10 millioner solgte album. Han har på kort tid blitt en av verdens mest prisbelønnte artister.

I 1974 kommer sangen “Manuela” som inntar førsteplassen på listene i Europa, Latin-Amerika, Asia og nå også Canada. Samme år gjør han sin første store opptreden i USA, det skjer i prestisjetunge Carnegie Hall i New York.

Året etter legger han ut på sin aller første USA turne. Deretter følger turneer i Europa, Latin-Amerika, Nord-Afrika og Canada. Mens han er ute på reise blir hans andre sønn, Enrique Miguel, født. I 1976 gjør Iglesias sin første opptreden i Madison Square Garden i New York.

Sommeren 1977 kan den spanske artisten notere seg 35 millioner solgte plater på verdensbasis. På vårparten samme år sang han for mer enn 100.000 tilhørere på el Estadio Nacional de Santiago. En konsert som i ettertid ble beskrevet som den største musikkbegivenheten i Latin-Amerikas historie.

Albumet “El Amor” fra 1977 inntok førsteplassen i hele 44 land fordelt på alle kontinenter sett bort fra Australia. Karrieren har nå imidlertid begynt å tære på ekteskapet, og i 1978 annonseres skillsmissen mellom Isabel Preysler og Julio Iglesias.

Millionkontrakt
Mot slutten av 70-tallet har Iglesias etablert seg som en av verdens mestselgende artister noensinne. I 1978 flyttet han til Miami. Like etter undertegnet han en kontrakt verdt mange millioner dollar med det verdensomspennende plateselskapet CBS. Hans album gis heretter ut på både spansk, portugisisk, tysk, italiensk og engelsk.

På slutten av 1978 kommer ”A mis 33 Años, som blir bestselger i 56 land. Året etter kommer ”Emociones” som likeledes nådde listetoppen i en rekke land. På begynnelsen av 80-tallet er Julio Iglesias den mestselgende artisten i verden for CBS.

Alle albumene til Iglesias i denne perioden solgte en million eksemplarer i løpet av den første uken de var på markedet. Hans årslønn ligger nå på mange millioner dollar i året. Noe som gjorde han til en av verdens best betalte artister. Julio Iglesias har i løpet av et drøyt tiår etablert seg som verdens mest berømte nålevende spanjol.

Historisk
Berømmelsen har imidlertid sin pris. Den 29. desember 1981 blir Dr. Julio Iglesias Puga, Iglesias’ far, kidnappet av ETA. Han blir holdt i fangenskap i Zaragoza frem til han blir befridd av politiet den 19. januar 1982. Denne hendelsen får den spanske sangeren til å ta med seg barna til sitt hjem i USA.

Utover 80-tallet erobrer spanjolen det spanske platemarkdet for alvor. I 1983 får han den første og eneste diamantplaten som noensinne er utdelt. Det skyldes at han i løpet av et år har blitt historisk ved å selge mer enn 100 millioner album på seks forskjellige språk. For denne meritten blir han også tildelt La medaille de Paris, av daværende ordfører i den franske hovedstaden, Jaques Chirac.

Etter dette går Iglesias fra suksess til suksess. Han opptrer for toppolitikere, nobelprisvinnere, konger og presidenter rundt om i hele verden. Blant de mest minneverdige forestillingene kan nevnes opptredenen på kinesisk statsfjernsyn i med et antatt publikum på 400 millioner i 1988, det private besøket hos Filippinenes president, Corazon Aquino, samme år og opptredenen med Frank Sinatra i to år tidligere.

90-tallet innledes som 80-tallet avsluttes, med plateinnspillinger, turneer, konserter og andre arrangementer rundt om i hele verden. I år 2000 kommer albumet ”Noche de quatro lunas”, hvor blant andre Alejandro Sanz deltar i innpillingen.

Senere samme år blir det annonsert at Julio Iglesias er den artisten i verden med størst inntekt foran den nå avdøde italienske operasangeren Luciano Pavarotti. Denn tendensen har fortsatt frem til i dag. Julio Iglesias er ifølge Forbes Magazine en av verdens aller rikeste artister. Allerede i 1981 skal han ha hatt en formue på over fem milliarder dollar.

I løpet av sin drøyt 40-årige karriere har Iglesias solgt godt over 300 millioner album. Han har mottatt over 2.600 platina- og gullplater og holdt over 5.000 konserter med et antat samlet publikum på over 60 millioner. Hans plater er så langt spillt inn på 14 forskjellige språk. Og det er lite som tyder på at den snart 70 år gamle sangeren har tenkt å gi seg med det første.

Så sent som sommeren 2009 ble alle hans konserter i Las Vegas utsolgt i god tid på forhånd. Senere samme år var han på plass i Los Angeles, en opptredensom endte med live-innspillingen, ”Live from Los Angeles”. Hans foreløpige siste studioalbu, ”Nathalie”, kom i 2010.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter