Profil – Antoni Gaudi

Publisert

Antoni Gaudi var, som så mange andre store kunstnere, langt forut for sin tid. Han ble til dels uglesett, misforstått og latterliggjort i store deler av sin samtid. I dag regnes han som en av historiens mest berømte, særpregede og originale arkitekter.

Antoni Gaudi, Antoni Plàcid Guillem Gaudí y Cornet, ble født i Reus, eller Riudoms, i Tarragonaprovinsen den 25. Juni 1852, som yngste sønn av kobbersmedene Francesc Gaudí y Serra og Antònia Cornet y Bertran.

Gaudi var svært sykelig som barn. Bare noen få år gammel pådro han seg revmatisme, noe som skal ha bidratt til at han utviklet en tilbaketrukket og reservert personlighet. Hans skjøre helsetilstand fikk han tidlig til å bli vegetarianer, og han var en ivrig tilhenger av sunnhetsteoriene til doktor Kneipp.

Tulling eller geni

Etter å ha gått barneskole og klosterskole i sine hjemtrakter, begynte Gaudi på arkitekthøyskolen – Escola Tècnica Superior d’Arquitectura – i Barcelona i 1873. For å finansiere studiene arbeidet han som hjelpearbeider for en rekke arkitekter og entreprenører.

Gaudi skal på ingen måte ha vært noen mønsterstudent, men han utmerket seg med en radikal og nytenkende stil på enkelte tegneprosjekter. I tillegg til arkitektur var den unge studenten opptatt av historie, økonomi, filosofi, estetikk, samt det franske språket. Da han ble uteksaminert i 1878 skal hans lærer ha uttalt; ”Hvem vet om vi har gitt dette diplomet til en tulling eller et geni, det vil tiden vise”.

Som nyutdannet arkitekt begynte Antoni Gaudi umiddelbart å arbeide med en rekke av sine ideer, som lyktestolpene til Plaza Real og fabrikken La Cooperativa Obrera Mataronense i Mataró. Hans første bygg av virkelig betydning var La Casa Vicens, et modernistisk praktstykke beliggende i bydelen El Barrio de Gracia i Barcelona.

Rik velgjører
I 1878 var Gaudi representert på den tredje verdensutstillingen i Paris. Hans modernistiske design, kombinert med utmerket funksjonalisme og estetikk, imponerte den styrtrike katalanske industrimagnaten Eusebi Güell, senere greven av Güell, som snart skulle bli den unge arkitektens rike velgjører.

Vel tilbake i Spania kontaktet mangemillionæren arkitekten for å presentere en del prosjekter han hadde liggende. Det ble starten på et langt, fruktbart og ikke minst kreativt vennskap. Ved hjelp av industrimagnatens ideer og enorme formue, tegnet Gaudi noen av sine mest berømte arkitektoniske perler som; Las Bodegas de Güell, Los Pabellones de Güell, El Parque Güell og La Cripta de la Colonia Güell. I tillegg til at han tegnet El Capricho for Güells svigerfar markien av Comillas.

Eusebi Güell var i flere år den eneste personen med en viss samfunnsinnflytelse som så genialiteten i Gaudis arbeider. Da industrimagnaten døde i 1918 skal Gaudi ha forandret personlighet, trukket seg tilbake fra det offentlige rom og dedikert seg fullt og helt til det som regnes som hans hovedverk, katedralen La Sagrada Familia.

La Sagrada Familia
I 1883,som 31-åring, sa Antoni Gaudi ja til å overta ansvaret for oppføringen av El Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, bedre kjent som La Sagrada Familia, som ble påbegynt i 1882. Etter Gaudis overtagelse transformerte katedralprosjektet seg fra en påtenkt neogotisk stil, til å fremstå som den katalanske modernismens definitive mesterverk. Dette til tross for at den per i dag fremdeles ikke er ferdigstilt.

Utformingen av de 18 konete, spirallignende og radikalt dekorerte tårnene, gjelder blant de mest innovative elementene i den berømte arkitektens karriere. Selv om bare ett av dem ble ferdigstilt før han døde. Antoni Gaudi skal ha vært en dedikert katolikk, og 12 av tårnene sies å representere apostlene, fire evangelistene, et Jomfru Maria, og det høyeste på 170 meter, Jesus Kristus.

Gaudi arbeidet 40 år med La Sagrada Familia, de siste 15 årene av sitt liv holdt han kun på med det ene prosjektet. Deler av den uferdige katedralen og mange av arkitektens etterlatte skisser ble ødelagt under den spanske borgerkrigen. Dagens design er basert på rekonstruksjoner av Gaudis planer i kombinasjon med moderne tilpasninger. Det katalanske kulturdepartementet beregner at La Sagrada Familia endelig skal stå ferdig i 2026.

Særegen stil
Antoni Gaudi møtte langt fra aksept blant alle i sin samtid, men han har i ettertid skrevet seg inn i historien som en av de mest berømte, særpregede og originale arkitekter noen sinne. Ingen annen enkeltperson har i like stor grad bidratt til å plassere Barcelona på verdenskartet.

Hans første arbeider gikk inn under kategorien gotisk arkitektur, som han sammenslo med tradisjonelle katalanske elementer. Den franske arkitekten Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc ,som representerte en videreutvikling av den klassiske gotiske arkitekturen, skal ha hatt stor innflytelse på den unge Gaudi.

Det gikk imidlertid ikke lang tid før Gaudi overgikk sin hovedinspirator. Han utviklet tidlig en særegen stil, som ikke kan beskyldes for å være influert av særlig annet enn hans eget geni. Dessuten benyttet han egenutviklede metoder for og utforske sitt fag.

Eksempelvis brukte han ti år på å studere og utvikle en ny metode for strukturelle kalkulasjoner. Det foregikk blant annet ved at han brukte tau og sekker med blykuler for i å kunne måle bærekraftighet og lignende i buekonstruksjoner.

Men Gaudi prosjekterte ikke bare banebrytende byggverk, han var også industridesigner. Han tegnet alt fra border og stoler til søppeldunker og lyktestolper i løpet av sin karriere. Fellesnevneren for samtlige av hans arbeider er en unik og banebrytende design kombinert med en utsøkt funksjonalitet.

Gaudi dør
Den 7. Juni 1926 blir Antoni Gaudi overkjørt av trikken i sentrum av Barcelona. På grunn av hans fillete klær og tomme lommer, nektet taxisjåførene å plukke han opp fordi de fryktet at han ikke kunne betale for turen.

Etter en stund ble han fraktet til et fattigsykehus. Ingen dro kjensel på La Sagrada Familiaarkitekten, før en gammel venn fant ham dagen etter. Da de ville overføre han til et bedre sykehus, skal Gaudi ha svart at; ”Jeg hører til her blant de fattige”.

Tre dager senere, den 10. juni 1926, dør han 74 år gammel. Halve Barcelona skal ha møtt frem for å ta farvel med det etter hvert så berømte bysbarnet. Antoni Gaudi ligger begravd i midten av La Sagrada Familia.

Andre kjente spanske profiler

El Greco

Diego Velázquez

Lope de Vega

Pablo Picasso

Luis Buñuel

Baltasar Garzón

Francisco Goya

Miguel de Cervantes

Federico Garcia Lorca

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter