Nordmenn utsettes for lotterisvindel

Publisert

Spanias største julelotteri med førstepremien El Gordo gikk av stabelen 22. desember og flere ble lykkelige vinnere av grumme summer.
Nå mottar flere nordmenn lotterisvindel på e-post i forbindelse med julelotteriet El Gordo fra det nasjonale Loterìas y Apuestas del Estado.

The Federal Trade Commission (FTC) oppfordrer folk til å være oppmerksom på ”El Gordo” lotterisvindel.

Spanias største julelotteri med førstepremien El Gordo gikk av stabelen 22. desember og flere ble lykkelige vinnere av grumme summer.
Nå mottar flere nordmenn lotterisvindel på e-post i forbindelse med julelotteriet El Gordo fra det nasjonale Loterìas y Apuestas del Estado.

The Federal Trade Commission (FTC) oppfordrer folk til å være oppmerksom på ”El Gordo” lotterisvindel.
Svindlerne bruker navnet til Spanias største julelotteri ”El Gordo” for å lure høye summer ut av folks lommebøker. I følge spanske myndigheter er det flere utlendinger som mottar e-post der de blir informert av angivelige spanske banker om at de har vunnet i det spanske julelotteriet. For å motta de store pengepremiene må ”vinnerne” betale en viss sum som skal dekke skatter, bankutgifter og andre avgifter for å overføre gevinsten.
De spanske myndighetene forteller også at svindlerne bruker legitime adresser til spanske organisasjoner for at svindelen skal skape troverdighet.

Meldingen fra FTC er som følger, dersom man mottar en e-post om at man har vunnet en stor premie fra et utenlandsk lotteri så bør man ikke betale penger. Det er bare svindel.
Dersom man svarer på denne typen henvendelser vil man i fremtiden motta mange flere siden navnet ditt vil plasseres på flere svindleres lister.
Husk også aldri å gi ut kredittkortnummer eller kontonummer.

Noen triks for å avsløre om et lotteri er svindel eller ikke:
1. Man kan rett og slett ikke vinne et lovlig lotteri dersom man ikke først har deltatt på det.
2. Man må få et lodd i bytte mot betalingen i et lovlig lotteri.
3. Lovlige lotterier kontakter ikke vinneren med mindre man er registrert. Vinnerne må vanligvis selv kontakte lotteriet.
4. Man må aldri betale for å motta gevinsten ved lovlige lotterier.
5. Svindlere bruker ofte et kjent lotterinavn I svindelen for at lotteriet skal fremstå som troverdig.
6. Svindlerne opererer oftest med falske e-post adresser, ikke falske lotterinavn.
7. Sjekk offentlige lister på nettet over lovlige lotterier og lotterisvindlere.   
Dersom noe høres for godt ut til å være sant, så er det også som regel det.

Bløffemakere i Spania og Nederland
Hvis du allerede har kontaktet de for å få utbetalt “premien” vil de mest sannsynlig be om kontaktinformasjon og personlig informasjon. Deretter vil de ha kontonummer, passnummer, kjørekortnummer. Til slutt ber de om penger for å dekke utgifter ved å overføre pengene til din konto. De vil fortelle deg at pengene ikke blir trukket fra din konto før du har mottatt premien. De vil si akkurat det du vil høre for at de får det som de vil.
I de siste årene har det kommet en strøm av falske lotterigevinster til norske forbrukere eller at du har mottatt en arv fra en ukjent onkel i Spania.
Mange av bløffemakerne sitter ofte i Spania og Nederland, og dersom man betaler eventuelle gebyrer for å motta gevinstene, vil du nok aldri se pengene dine igjen, skriver Forbrukerombudet.
På disse nettstedene kan man finne oversikter over kjente lotterisvindlere, men det kommer stadig nye navn:
Fraudwatch International
Rip-Off Report
Consumer Fraud Reporting.

Fra Spania dukker disse navnene opp på Forbrukerombudets liste over lotterisvindlere:
Loterias y Apueastas del Estado
La Primitiva Intl Loteria
Once Lottery
Spanish Sweepstake Lottery
Euromilliones Loteria
Ganadora Loteria
 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter