Første svarte parlamentsmedlem

Publisert

Rita Bosaho fra Alicante er historiens første svarte parlamentsmedlem i Spania. Bosaho som er født i Republikken Ekvatorial-Guinea ble valgt inn 20. desember for Valencia-regionen og det nye rødgrønne partisamarbeidet Podemos-Compromís. Hun er utdannet sykepleier og kommer fra en familie med politikere i hjemlandet Guinea, opprinnelig en spansk koloni. Den nyvalgte politikeren definerer seg selv som «feminist og forkjemper for menneskerettigheter».

Enkelte vil spørre seg hvorfor Spania først nå får sin første svarte politiker i Kongressen. Den ferske representanten sier selv i et intervju med avisen El País etter valget at integrering av innvandrere i Spania «ikke er fullkommen før man har en representant i nasjonalforsamlingen» – og legger til spøkefullt: «Det var på tide. Ikke sant?».

I følge tall gjengitt i El País er 15 prosent av Spanias befolkning på 46 millioner av utenlandsk opprinnelse. Rundt 2 millioner er registrerte statsborgere med rett til å stemme. Valgdeltakelsen er imidlertid tjue prosentpoeng lavere enn for etnisk spanske.

Andelen folkevalgte med utenlandsk opprinnelse i Kongressen er på 1 prosent. Til sammenlikning er denne andelen på mellom 8 og 11 prosent i Storbritannia og Nederland, mellom 3 og 4 prosent i Frankrike og nærmere 1,5 prosent i Italia.

Av de få med annen etnisk bakgrunn enn spansk, er Rita Bosaho altså landets første svarte folkevalgte. Den 50 år gamle politikeren er fra Alicante og representer det nye rødgrønne partisamarbeidet Podemos-Compromís. Hun stod som nummer én på Podemos liste i Alicante og ble valgt inn i den spanske Kongressen 20. desember som representant for Valencia-regionen. Selv definerer hun seg som «feminist og forkjemper for menneskerettigheter».

Bosaho er utdannet sykepleier. Hun har hatt sin profesjonelle utvikling i Spania, men er født i Republikken Ekvatorial-Guinea i Vest-Afrika. I intervju med spansk media forteller hun at kommer fra en familie med politikere. Flere av disse skal ha blitt henrettet under det despotiske styret til president Francisco Macías Nguema, den første presidenten i Guinea etter at landet ble frigjort fra den spanske kolonimakten i 1968. En av de som ble drept var hennes onkel Enrique Gori Molubela som var folkevalgt i landet under Franco-diktaturet.

Partiet hun representerer, det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos, ble dannet i 2014. Partiet betegnes som en sensasjon i spansk politikk og fikk i sitt første spanske parlamentsvalg over 20 prosent av stemmene (69 av 350 representanter).

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til hvem som skal styre landet etter parlamentsvalget i desember. Det konservative Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy har foreløpig ikke oppnådd parlamentarisk støtte for en ny regjering. Samtidig har venstresiden ikke klart å gå sammen om et alternativ. Dersom en ny regjering ikke er på plass innen to måneder, vil man måtte skrive ut nyvalg.

Les også: Sensasjonen Podemos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter