Flere spanjoler drar til Norge

Publisert

Arbeidsledige spanjoler fortviler og har de siste ukene for alvor kastet sine øyne på Norge, men de aller fleste blir skuffet og havner på gata eller må reise hjem igjen. Nå ber arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) om at alle mislykkes i jobbjakten om å dra tilbake til Spania.

– Hvis det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid, sier Hanne Bjurstrøm med klar adresse til alle som nå søker lykken i Norge.

Arbeidsledige spanjoler fortviler og har de siste ukene for alvor kastet sine øyne på Norge, men de aller fleste blir skuffet og havner på gata eller må reise hjem igjen. Nå ber arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) om at alle mislykkes i jobbjakten om å dra tilbake til Spania.

– Hvis det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid, sier Hanne Bjurstrøm med klar adresse til alle som nå søker lykken i Norge.

Arbeidsinnvandringen fra Sør Europa har den siste måneden vokst kraftig og det er spesielt spanjoler som forsøker lykken i Norge. Mange har blitt fortalt at i Norge finnes det jobber og at samfunnsøkonomien er bunnsolid, men i praksis er det altså annerledes.

Reiser til storbyene
– Norge er en del av det frie europeiske arbeidsmarkedet. Det betyr at folk kan reise rundt og søke jobber, men når det ikke finnes relevante jobber, så har ikke vi som stat noen forpliktelser utover det å sørge for at arbeidssøkerne ikke lider akutt nød. Da er det bedre at de reiser tilbake til familie og venner i Spania fremover å gå for lut og kaldt vann i Norge, sier Bjurstrøm.
Det er primært Oslo og Bergen som har mottatt mange spanske arbeidssøkende på nyåret. I Bergen har Kirkens Bymisjon opplevd økt press i januar og Norunn Noremark sier dette om situasjonen:
– Vi merker stor pågang fra fattige i sør Europa. Jeg vet ikke hvordan de overlever, men de kommer hit to ganger i uka og får gratis mat. De er alltid høflige og takknemlige.
Lene Hagen i Servicesenteret for utenlandske arbeidstakere bekrefter trenden og sier at pågangen av sør europeere allerede i fjor sommer økte betydelig, men at det har tatt seg kraftig opp den siste tiden.

Reise hjem føles verre
– Det handler om språkproblemer blant annet og så viser det seg jo at folk med utenlandsk navn har vanskeligheter på arbeidsmarkedet. De fleste som kommer vil påta seg alle slags jobber, men det hjelper ikke. Flere havner i fattigdom, sier Hagen.
Norske medier har hatt mange hjerteskjærende reportasjer i det siste og NRK fortalte nylig om Gonzales Marina fra Madrid. Han dro fra Spania for å få jobb, slik at familien på tre hjemme i Spania skulle få det bedre, men IT-ingeniøren har vandret gatelangs i Bergen og ligger nå på sykehus med infeksjon.
– Jeg kan ikke dra hjem nå. Det å reise tilbake i Spania uten noen ting føles verre enn å bli i Norge, sier Marina.

Europas trygdekontor
På under ett år har Robind Hood huset i Bergen gitt mat til over 250 spanjoler og daglig leder Marcos Amano bekrefter at situasjonen er prekær for mange. Det finnes i dag ingen konkret oversikt over hvor mange fattige arbeidsinnvandrer som finnes i Norge.
De frivillige organisasjonene i Norge hevder at den norske stat har et ansvar for utlendingene som søker arbeid Norge og de mener at staten bør hjelpe dem med en flybillett hjem, men dette avvises altså fra politisk hold. Lederen av Stortingets Arbeids- og sosialkomité, Robert Eriksson (Frp) er klar i talen. Han sier:
– Norge har ikke et særskilt ansvar overfor de som søker arbeidslykken i Norge. Får man ikke arbeid, så er det hjemlandet som må ta ansvaret for personene. EØS-avtalen bør kanskje reforhandles når det gjelder arbeids- og velferdsbetingelser for å sikre at vi fortatt kan ta i mot arbeidsinnvandring fra EØS-området, men også for å forhindre at Norge blir Europas nye trygdekontor.

Konsulatet får kritikk
I Bergens Tidende står Daniel og Catalina Giuglea fra Alfaz del Pi frem og forteller sin fortvilte historie. Ekteparet solgte alt de eide i Spania og reiste til Norge sammen med sin fire år gamle sønn, men seks uker senere er sparepengene borte og de to har ikke vært gjennom et eneste jobbintervju. Det som skulle bli starten på et nyt liv har utviklet seg til et mareritt, og konsulatet i Benidorm får mye av skylden.
– Vi er blitt lurt. Alt var propaganda fra konsulatets side. Vi ble nemlig fortalt at det var enkelt å få jobb, selv om vi ikke kunne språket, sier Daniel Giuglea.

Avviser påstandene
Det norske konsulatet i Benidorm avviser påstandene om at familien fra Costa Blanca er feilinformert og opplyser følgende til Spaniaposten:
– Vi gir generelle opplysninger til spanske borgere om hvordan man skal gå frem for å søke jobb i Norge. Det gjelder reisedokumenter, trygdekort/forsikring, oversettelse av eventuelt eksamenspapirer, samt arbeids- og oppholdstillatelse.

 

Av: Jon Henriksen

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter