8 C
Alicante
30.4 C
Málaga
16.8 C
Las Palmas de Gran Canaria

Federico García Lorca – Spansk profil

Det tragiske drapet på poeten Federico Garcia Lorca i 1936, har skrevet seg inn i historien som det fremste symbolet på det nådeløse barbariet som kjennetegnet den spanske borgerkrigen. Mest sannsynlig var det hans homofile legning som ble hans bane.

Federico Garcia Lorca regnes som Spanias betydeligste dikter og dramatiker fra det 20. århundre. Han ble født i landsbyen Fuente Vaqueros utenfor Granada den 5. Juni 1899, i en mindre, men velstående, jordeierfamilie.

Etter avsluttet skolegang begynte Garcia Lorca på Universidad del Sacrado Corazón hvor han blant annet studerte jus. Hans første bok, Impresiones y Viajes (1919), er inspirert av en tur med studiekamerater til Castilla i 1917.

Den spede begynnelsen
I 1919 reiste unge poeten til Madrid, som skulle bli hans hjemby de neste 15 årene. Han ga opp universitetsstudiene og begynte å dedikere seg fult og helt til sin kunst, i første omgang ved å organisere teaterforestillinger og lese sine dikt på offentlige steder.

Tidlig i Madridperioden skrev Garcia Lorca El Maleficio de la mariposa (1920), et skuespill som vakte stor oppsikt og raskt ble skandalestemplet. Litt senere kom Libro de poemas (1921), en diktsamling basert på tradisjonell spansk folklore.
Mye av Federico Garcia Lorcas verker er influert av temaer som Flamenco og sigøynerkultur. I 1922 organiserte han Spanias første ”Cante Jondo” festival, hvor landets mest kjente sangere og gitarister deltok.

LA BARRACA Som del av teatergruppen La Barraca reiste Lorca rundt på landsbygda. De opsøkte områder av Spania hvor folk ofte levde i bunnløs fattigdom, oftest uten strøm og innlagt vann. Noen form for underholdning hadde de fleste aldri opplevd. I tillegg til å opptre hadde noen ganger med seg en liten kinoprosjektor.
LA BARRACA Som del av teatergruppen La Barraca reiste Lorca rundt på landsbygda. De oppsøkte områder av Spania hvor folk ofte levde i bunnløs fattigdom, oftest uten strøm og innlagt vann. Noen form for underholdning hadde de fleste aldri opplevd. I tillegg til å opptre hadde noen ganger med seg en liten kinoprosjektor.

På begynnelsen av 20-tallet sluttet Garcia Lorca seg til en gruppe kunstnere kjent som ”Generacion del 27”, som blant annet inkluderte Salvador Dalí og Luis Buñuel. Her ble han introdusert for surrealismen.

”La Barraca”
I 1928 ble Romancero Gitano publisert. Et verk som umiddelbart skrev forfatteren inn i litteraturhistorien. Boken ble trykket i syv opplag bare i løpet av de åtte årene Garcia Lorca hadde igjen å leve.

I 1929 reiste den unge og fremadstormende spanske poeten til New York, hvor han la sin elsk på Harlem. Den afroamerikanske gospeltradisjonen var ikke ulik den spanske folkloretradisjonen. Og Garcia Lorca fikk ny inspirasjon.

I 1930, etter deklarasjonen av den spanske republikken, dro Federico Garcia Lorca tilbake til Spania, hvor han deltok i den andre ordinære kongressen for spanske studenter i Madrid i november 1931. Der ble det besluttet å opprette et nytt studentteater.

Resultatet ble den omreisende teatergruppen ”La Barraca”, som i lengre tid turnerte rundt i store deler av Spania. Gruppen produserte også noen av Garcia Lorcas egne skuespill, inkludert hans berømte tragedier Bodas de sangre (1933), Yerma (1934), and La Casa de Bernarda Alba (1936).

Et tragisk endelikt
Federico Garcia Lorca oppholdt seg i sitt hjem i Callejones de Garcia i Granadaprovinsen, da den spanske borgerkrigen brøt ut i 1936. Uten forvarsel ble han en dag arrestert av Francos soldater.

Etter noen dager i fengsel ble han, den 17. eller den 18. august, tatt med for å ”hilse” på sin svoger, Manuel Fernandez Montesinos, tidligere sosialistordfører i Granada, som ble drept og slept gjennom gatene til spott og spe for offentligheten noen uker i forveien.

Vel fremme ved kirkegården ble Garcia Lorca banket gul og blå med geværkolber før han ble skutt og kastet i en umerket grav. Umiddelbart etterpå ble hans bøker brent på Plaza del Carmen i Granada. Etter fascistenes maktovertagelse, ble hans verker bannlyst fra Francos Spania for alltid.

Først i 2008 ble Federico Garcia Lorcas massegrav lokalisert mellom Víznar og Alfácar i Granada, hvor han angivelig ligger sammen med blant annet en lokal lærer og en rørlegger. Det har versert en rekke teorier om hvorfor den unge poeten ble tatt av dage. Men mange historikere syntes å enes om at han mest sannsynlig ble drept på grunn av sin homofile legning.

Hør BBCs podcast The Murder of Frederico Garcia Lorca

Utvalg av Federico Garcia Lorcas verker:

Dikt
Canciones (1927)
El poema del Cante Jondo (1932)
Impresiones y viajes (1918)
Libro de poemas (1921)
Llanto por Ignacio Sanchez Mejias (1935)
Poeta en Nueva York (1940)
Romancero Gitano (1928)

Skuespill
Amor de Don Perlimplin con Belisa en su jardin (1931)
Bodas de sangre (1933)
El malificio de la mariposa (1920)
La casa de Bernarda Alba (1936)
La zapatera prodigiosa (1930)
Mariana Pineda (1927)
Yerma (1934)

Andre kjente spanske profiler

El Greco

Diego Velázquez

Lope de Vega

Pablo Picasso

Luis Buñuel

Baltasar Garzón

Antoni Gaudi

Francisco Goya

Miguel de Cervantes

Kommentarer

SpaniaPosten
Etablert i 2002. SpaniaPosten publiseres på papir i Alicante og Malaga-provinsene. Våre skribenter er fastboende i Spania og fagfolk med årtier av erfaring fra nettopp Spania.

Torrevieja ser kraftig økning i antall nye smittede

681 nye har testet positive for Corona-viruset siste uken i de kommunene som sogner til helse-regionen Torrevieja. Rundt 40% av de nye...

Nå er det billigere å leie bolig i Torrevieja

Det er i de store turistbyene Benidorm og Torrevieja at man så det største fallet i prisene på leie av bolig i...

Alicante flyplass har knapt noen ankomster

Den tredje smitte-bølgen har lagt Alicante flyplass nesten brakk. Med bare seks ankomster/avganger på en dag er flyplassen omtrent like still som...

Fikser endelig skadene etter vinterstormen i 2019

På Orihuela Costa er man endelig i gang med å fikse skadene etter vinterstormen DANA som ødela strandpromenaden i Campoamor tilbake i...

Relaterte saker

Derfor hadde Corona-viruset så høy dødsrate i Spania

I Spania har flere omkommet av årsaker som kan knyttet til Corona-viruset enn noe annet sted på planeten. Til og med 8....

12. oktober El Dìa de la Hispanidad – Spanias nasjonaldag

Onsdag 12. oktober feiret spanjolene den spanske nasjonaldagen, Dìa de la Hispanidad. Spanias nasjonaldag er offisiell fridag i Spania. I Madrid feires dagen med...

24-åring saksøkte foreldrene da de ikke ville fø ham lengre

Den 24-årige mannen valgte å saksøke foreldrene da de ikke ville fø på ham i det han bestemte seg for å studere igjen. Etter...

Skrev «PEDOFILI» med nattverdskjeks, risikerer fengsel

Den spanske performance-kunstneren Abel Azcona (30) er anklaget for blasfemi og risikerer bøter eller fengsel for å ha skrevet ordet «PEDOFILI» med nattverdskjeks. Kjeksen som...

Vil fjerne Spanias adelstitler

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC. Partiet la nylig frem...

80 år og utvekslingsstudent

En pensjonist fra Valencia er blitt en av tidenes eldste Erasmus-studenter. Den 80 år gamle Miguel Castillo som til daglig studerer geografi og historie...

Dømt for å ha photoshoppet Jesus

En 24 år gammel mann fra Jaén i Andalucia er idømt en bot på 480 euro for å ha photoshoppet sitt eget ansikt inn...

Spania får strykkarakter for korrupsjonsarbeidet

Spania er like korrupt som før og har ikke forbedret seg på noen av de punktene EU-kommisjonen pekte på for over fire år tilbake.Domstolene...

Vil annullere rettsavgjørelser fra Franco-regimet

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos dager bør annulleres. I et nytt lovforslag åpner partiet for å kompensere...

Marias unnfangelsesdag 8. desember

Fredag 8. desember er merkedag i Den katolske kirke og helligdag i Spania. Da feires den såkalte Inmaculada Concepción, eller Marias unnfangelsesdag som den...