Fascist-avskjed for avdød Franco-minister

Publisert

Tidligere boligminister under Franco-regimet José Utrera Molina ble lørdag 22. april gravlagt til fascist-sang og fascist-hilsener i Nerja på Solkysten.

Flere representanter fra det spanske fascistpartiet Falange Española var tilstede under seremonien. Det samme var Partido Populars tidligere justisminister Alberto Ruiz-Gallardón, avdødes svigersønn. Utrera Molina ble i 2014 tiltalt for brudd på menneskerettighetene av en domstol i Argentina.

José Utrera Molina som døde lørdag 22. april 91 år gammel var en av de siste gjenlevende ministerne fra diktator Francisco Francos styre (1939 til 1975). Han skal ha vært selverklært lojal til den avdøde diktatoren, noe som kom frem under begravelsen i Nerja (Málaga). Et større oppmøte fra det spanske fascistpartiet Falange Española var tilstede. Med strak arm hevet i fascist-hilsen ble partiets hymne fra 1934, Cara al Sol, sunget til ære for den tidligere Franco-ministeren.

Etter sangen ble navnet til stifteren av Falange Española ropt ut til unison hyllest, sammen med navnet til diktator Franco og til den nylig avdøde Utrera Molina: ”José Antonio Primo de Rivera. Presente! , Francisco Franco. Presente! José Utrera Molina. Presente!”

Tilstede under seremonien var også Partido Populars justisminister fra forrige Rajoy-regjering Alberto Ruiz-Gallardón. Ruiz-Gallardón som er avdødes svigersønn regnes for å tilhøre den katolsk-konservative fløyen i regjeringspartiet. I 2014 valgte han å trekke seg som justisminister, etter å ha tapt kampen om å gjeninnføre forbud mot abort i Spania.

Anklaget for brudd på menneskerettigheter
Utrera Molina ble i 2014 begjært utlevert til Argentina av en argentinsk domstol for brudd på menneskerettigheter under Franco-regimet. Utleveringen ble avvist av spanske myndigheter med henvisning til amnestiloven av 1977.

Presente!
Hilsen til avdøde fascister
Ordet “presente” betyr tilstede og er en form ærefull hilsen blant fascister i Spania som går tilbake til Den spanske borgerkrigen (1936 til 1939). Opprinnelsen for hilsenen er dødsfallet til stifteren av det spanske fascistpartiet Falange Española, José Antonio Primo de Rivera, som etter starten av krigen i 1936 ble henrettet i fengsel i Alicante.

Etter sin død hadde Primo de Rivera vært referert til som El Ausente (Den fraværende). Etter at Franco seiret i borgerkrigen i 1939 ble ”presente” den nye måten å hedre fascistlederen på, en hyllest som blant annet var å se i mange spanske kirker.

Primo de Rivera var dømt for konspirasjon mot den demokratisk valgte republikken (Den andre republikken). Henrettelsen hans ble senere brukt av Francisco Franco under borgerkrigen for å øke oppslutningen til fascistenes kamp mot republikken.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter