Dømt for å ha photoshoppet Jesus

Publisert

En 24 år gammel mann fra Jaén i Andalucia er idømt en bot på 480 euro for å ha photoshoppet sitt eget ansikt inn i et fotografi av en Jesus-figur. Dommen som føyer seg inn i rekken av kontroversielle blasfemi-saker i Spania de siste årene får kritikk for å bryte med ytringsfriheten.

Den 24 år gamle mannen fra Jaén risikerte en enda høyere straff. Aktoratet hadde opprinnelig bedt om 2.160 euro i bot, eller fengsel i 180 dager. Straffen ble imidlertid nedjustert til 480 euro (ca. 4500 kroner), grunnet guttens “føyelighet” i retten.

Dommen kommer etter at det kristne brorskapet Hermandad de la Amargura i Jaén i fjor anmeldte forholdet til politiet. Bildet som gutten hadde manipulert og lagt ut på den internettbaserte fotodelignstjenesten Instagram var av brorskapets egen Jesus-figur, en representasjon av den kristne guds sønn fra lidelsesberetningen (Jesús de la Pasión, eller Cristo de la Amargura). Figuren skal være kjent fra Jaéns påskefeiringer og blir gjerne referert til som Den avkledde (El Despojado).

At bildet var viden kjent både i og utenfor Jaén ble trolig tillagt betydning i retten. Brorskapet skal også flere ganger ha bedt mannen fjerne bildet fra Instagram. Da dette ikke ble fulgt opp, skal de ha anmeldt saken.

Like fullt føyer dommen seg inn i rekken av kontroversielle blasfemi-saker ved spanske domstoler de siste årene. Da saken ble anmeldt, ble brorskapet kritisert på sosiale medier for å iscenesette «offentlig lynsjing» av gutten. Anmeldelsen ble av mange sett på som et angrep på ytringsfriheten.

Les også: Ytringsfrihet stadig et tema i Spania

 

Blasfemi i Spania

“Blasfemi-paragrafen” i den spanske straffeloven er omstridt, men rettslig virksom. Loven har ført til en rekke kontroversielle rettssaker de siste årene.

En person vil etter spansk rett være strafferettslig ansvarlig dersom det er begått “brudd på religiøse sentimenter” (delito contra los sentimientos religiosos). I følge kritikerne er loven foreldet og burde vært fjernet for å unngå denne typen anmeldelser.

Les om andre blasfemi-saker i spansk rett:

Bot for «å vise finger´n» til Maria

4.320 euro i bot for å “krenke kirken”

Tv-show anmeldt etter Franco-spøk 

Risikerer fengsel for vagina-figur

I Norge ble blasfemi-paragrafen fjernet i 2015 etter å ha vært uvirksom i mange år. Den siste som ble offentlig tiltalt for blasfemi i Norge, var forfatteren Arnulf Øverland etter å ha holdt foredraget «Kristendommen, den tiende landeplage» i Det Norske Studentersamfund i 1933.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Profil – Lope de Vega

Påskepalmer fra Elche

El Greco, Toledos stolthet