Dalí får hår og tenner tilbake

Publisert

Levningene etter Salvador Dalí kan igjen returneres til Dalí-museet i Figueres. På bakgrunn av en kjennelse i en flere år gammel farskapssak ble graven hans åpnet i slutten av juli og DNA-analyser gjort av hår, tenner og benrester. I begynnelsen av september kom svaret på prøvene. Den 61 år gamle kvinnen som i flere år har hevdet å være hans datter er ikke i familie med den avdøde kunstneren.

Fundación Gala Dalí som forvalter arven etter Salvador Dalí (1904-1989) har annonsert at de vil kreve erstatning for arbeidene som er gjort i forbindelse med åpningen av graven i Teatro-Museo Dalí i Figueres. En gravstein på 1,5 tonn måtte fjernes for å komme til kisten. Deretter skal levningene ha blitt fraktet til laboratoriet  og hår, tenner, negler, skinneben og leggben brukt til DNA-analyse.

Foruten det klare bruddet på ønsket om å la kunstneren få hvile i fred, vil regningen forbundet med flyttingen av det balsamerte liket kunne komme på tusenvis av euro. Den endelige prislappen er ennå ikke klar, men vil i følge enkelte kilder kunne havne på nærmere 20.000 euro.

Les også: Dommer vil ha Dalís grav åpnet

Dalí-fondet som hele tiden har vært imot at graven skulle åpnes omtaler rettens beslutning om DNA-analyse som uvanlig, uberettiget, utilstrekkelig og uforholdsmessig.

Kvinnen Pilar Abel som gikk til sak mot Fundación Gala Dalí i 2015 skal ha ønsket å ta i bruk Dalí-navnet som etternavn dersom hun var datteren. Etter spansk lov ville hun også hatt krav på 25 prosent av formuen til kunstneren som foreningen og den spanske stat forvalter, en kunstsamling hvis økonomiske verdi er vanskelig å fastsette men som i forbindelse med saken har vært anslått til 300 millioner euro, ca 2,8 milliarder kroner.

Pilar Abel som er kjent i Spania fra sine tv-opptredener som spåkone og synsk er født i Dalís hjemby Figueres i 1956. Påstanden om farskapet til kunstneren skal være basert på rykter om et utenomekteskapelig forhold kunstneren skal ha hatt med hennes mor i 1955.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter