Spania har blitt fremhevet som en av verdens nye økonomiske suksesshistorier. I en artikkel nylig omtalte Financial Times landet som en «ny økonomisk stjerne».
Ruchir Sharma, styreleder i Rockefeller International, skriver at krisen i eurosonen på 2010-tallet og den nylige pandemien tvang Spania til å gjennomføre betydelige finanspolitiske reformer. Disse endringene har nå bidratt til den nåværende oppgangen.
Landet har iverksatt tiltak som å redusere ytelsene til pensjonister og samtidig øke støtten til den fattige befolkningen, noe som har ført til en nedgang i underskudd og offentlig gjeld. Spanias økonomiske oppgang skiller seg også ut på grunn av landets svar på de demografiske utfordringene.
Mens mange europeiske land strammer inn grensene, har Spania innført tiltak for å tiltrekke seg innvandrere og lempet på arbeidsmarkedsreguleringene for å avhjelpe mangelen på arbeidskraft, noe som er en nøkkelfaktor for langsiktig økonomisk stabilitet.
Spania er en del av en bredere trend der land, ofte etter kriser, har restrukturert økonomiene sine og begynt å se positive resultater. Sharma trekker frem Spania, Hellas, Argentina, Sør-Afrika, Nigeria og Sri Lanka som bemerkelsesverdige eksempler.
Disse seks landene «ble tvunget til å gjennomføre reformer fordi pandemien hadde strukket strikken for langt», sier forfatteren.
«Oppgangen er synlig i stigende aksjemarkeder og bedrede kredittvilkår», hevder han.
Financial Times fremhever at selv om ingen land er uten feil og mangler, viser landene som gjennomgår dyptgripende reformer, tegn på langsiktig bedring. Fremgangen i Spania, sammen med andre land, gjenspeiler den pågående syklusen av økonomisk fornyelse, der nasjoner gjenoppstår som økonomiske aktører etter perioder med krise.