Rikere enn noensinne: De som tjener over 601 000 euro har økt med 25 %

Publisert

Flere relaterte nyheter

De siste tallene fra Skatteetaten viser at det i 2022 var 15 186 ultrarike personer. Denne gruppen utgjorde likevel bare 0,07 % av alle skattebetalerne i landet.

Spania har flere høytlønnede skattebetalere enn noensinne. Takket være den positive utviklingen i bedriftenes overskudd, en god utvikling i økonomien og sterke sysselsettingstall, økte antallet personer med en årlig deklarert inntekt på mer enn 601 000 euro i 2022 med 25 % sammenlignet med året før, og nådde 15 186 personer. Det er den klart største gruppen med svært høye inntekter i Skatteetatens årlige analyse av personlig inntektsskatt, som ble oppdatert mandag. Det er også den gruppen skattytere som har vokst forholdsmessig mest av alle andre grupper.

Den forrige rekorden for svært høytlønte ble satt i 2021 med 12 178 borgere i denne utvalgte klubben; 2021-tallet var på sin side bare litt over tallet for 2019, før den helsemessige og økonomiske krisen i 2020. Dataene som ble publisert mandag, gjelder 2022-tallene, ettersom disse offentliggjøres med to års forsinkelse, basert på fjorårets selvangivelser. De siste tilgjengelige tallene viser at landets høyest lønnede er den gruppen som forholdsmessig har tatt imot flest medlemmer.

Statistikken samler inn informasjon fra arbeidsinntekt, men også fra andre kilder som investeringer, økonomiske aktiviteter og eiendomsoppgaver. Basert på alle disse dataene grupperer Skatteetaten alle skattebetalere i 10 inntektsklasser, avhengig av deres skattepliktige inntekt.

Inntektsgruppen med dem som tjener mer enn 601 000 euro, er den som har vokst desidert mest, med 24,7 % flere personer, godt over den neste gruppen (150 000 til 601 000 euro), som har vokst med 17,2 %, og gruppen 60 000 til 150 000 euro, som har vokst med 14,5 %. Antallet personer med lav- og mellominntekt vokser langsommere, mens de med de laveste inntektene mister representasjon: Det er færre personer i den laveste gruppen enn året før.

Det totale antallet personer som leverte inn selvangivelse, var nær 22,9 millioner, en økning på 3,8 % fra året før, og til tross for den historiske veksten i gruppen med høye inntekter utgjorde denne gruppen av superrike personer bare 0,07 % av alle skattebetalerne.

Inntektssammensetningen har stor innflytelse på suksessen til de rikeste profilene. I motsetning til lav- og mellominntektstakere, som i hovedsak lever av sitt arbeid, supplerer de rikeste denne avkastningen med inntekter fra kapital og sparing, som hovedsakelig består av aksjer, utbytte, renter og andre typer kapitalgevinster som generelt er knyttet til markedet og aksjemarkedets utvikling.

Hvis man kun ser på løsørekapital – som for eksempel bankinnskudd eller aksjeutbytte – får personer som tjener mindre enn 60 000 euro i året, i gjennomsnitt bare noen få hundre euro i året. Men for de aller rikeste når verdien av disse investeringene i gjennomsnitt 426 000 euro i året. Til tross for skyhøy inflasjon og energikrise hadde selskapene som er notert på blue-chip-indeksen Ibex 35 i 2022 en bruttoinntekt på 596 milliarder euro og et nettoresultat på 51,9 milliarder euro, noe som gjorde året til det nest beste i den historiske rekken og bidro til å øke inntekten til de rikeste.

Fordelt etter territorium er majoriteten av de mest velstående skattebetalerne basert i Madrid-regionen, etterfulgt av Catalonia og Valencia-regionen (Baskerland og Navarra har egne skatteinnkrevingssystemer og ble ikke inkludert).

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...