51,2% av økonomene tror at den nasjonale økonomien kan forverres de neste seks månedene, mens 16,7% forutser en forbedring, ifølge en undersøkelse utført av General Council of Economists (CGE).
Under presentasjonen av rapporten påpekte presidenten i CGE, Valentín Pich, at «selv om det er nyanser mellom gruppene, viser dataene at det fortsatt er en utbredt oppfatning blant økonomer at det er viktig å gå videre med en klar tidsplan for strukturreformer og å utforme budsjetter i tråd med den opplevde sosiale og økonomiske virkeligheten».
Når det gjelder alder, er de under 30 år de mest pessimistiske, med 88,9 % som forventer en forverring av den spanske økonomien, mens de over 60 år på den annen side er de mest optimistiske, med 18 % som tror at den nasjonale økonomien vil forbedre seg.
Ifølge undersøkelsen peker 74 % av økonomene på skattetrykket som det største hinderet for konkurranseevnen, etterfulgt av lønnskostnadene (72 %). I tillegg ser to tredjedeler av økonomene (66,7 %) på nye reformer og skatter i strategiske sektorer som bank og energi som et hinder for konkurranseevnen.
41,4 % av økonomene tror at arbeidsledigheten vil holde seg på dagens nivå, mens 35,2 % forventer en moderat økning.
Splittelse i forbindelse med presidentskiftet i USA
Når det gjelder presidentskiftet i USA og Donald Trumps tilbakekomst, tror 44,5 % av økonomene at det vil ha en negativ innvirkning på spansk økonomi, mens 41,7 % mener at det ikke vil skje noen vesentlige endringer. 13,8 % ser positive effekter, en oppfatning som hovedsakelig finnes blant økonomer under 30 år (33,3 %).
52 % av de spurte økonomene mener på sin side at den nye strukturen og de nye målene som EU-kommisjonen har skissert, ikke vil ha noen relevant innvirkning på den spanske økonomien. Imidlertid forventer 33,6 % negative effekter, mens 14,3 % forventer en positiv effekt.
Pich benyttet anledningen til å kommentere et spørsmål som skaper stor oppstandelse blant gjensidige forsikringsselskaper og følgelig også blant skatterådgivere. Han kommenterte spesielt at skattereformen som ble vedtatt av det spanske parlamentet, inneholdt en bestemmelse som annullerer forespørsler om refusjon fra gjensidige forsikringsselskaper som ble sendt inn før 22. desember 2024, og som regulerer en ny prosedyre for håndtering av disse refusjonene, som fra og med 2025 må søkes om årlig ved hjelp av skjemaer som er tilgjengelige hos skatteetaten.
Spanias økonomiråd er ikke enig i denne nye situasjonen fordi «den diskriminerer mellom skattebetalere som ennå ikke har mottatt refusjon, og som må vente til 2028 for å få tilbakebetalt hele refusjonsbeløpet, og de som allerede har mottatt hele beløpet».
CGE mener også at den nye regulerte prosedyren for å be om refusjon er uheldig, ettersom den begrenser muligheten til å bruke den generelle prosedyren for å korrigere eller refundere egenfastsetting. «Denne begrensningen kan føre til en mulig krenkelse av skattebetalernes rettigheter», advares det.