OECD: Spania har lykkes

Publisert

Generalsekretæren i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling, Angel Gurria, mener at Spania er “det beste eksempel på at ambisiøse økonomiske reformprogram kan fungere.”

Men lederen i OECD advarer samtidig landet mot ”reform-tretthet.” Gurria kom med uttalelsene i anledning presentasjonen av rapport om Spania som ble lagt fram mandag 8. september i Madrid.

Regjeringen til Mariano Rajoy har den siste tiden gått ut og sagt at Spania har lagt bak seg perioden med reformer og nedskjæringer, men generalsekretæren i OECD advarer sterkt mot det han kaller “reform-tretthet,” og ber den spanske regjeringen å fortsette med reformprogrammet.

– Reformer tar aldri slutt, man slutter aldri å gjennomføre dem og, aller viktigst, reformene må reformeres. Reformprogrammer går aldri går bra i begynnelsen, og land som aksepterer dette vil gjøre det bedre på grunn av at de foretar de justeringer som trengs. Dette er mere sant enn noensinne spesielt nå som pengepolitikkens virkemidler mer eller mindre er oppbrukte og finanspolitikken ikke er et alternativ for å fremme økonomisk vekst. Spania har stor statsgjeld og sliter med høye budsjettunderskuddet, sier generalsekretæren i et intervju med El Pais.

Viktige reformer
Etter 15 år der lønningene vokste mer enn produktivitet og forårsaket et tap av landets konkurranseevne mener den øverste lederen i OECD at de økonomiske justeringene Spania har gjennomført de siste årene har vært absolutt nødvendige. Gurria nevner spesielt reformene i arbeidsmarkedet til landets foregående og sittende regjering.

Produksjonsmodellen må endres

Imidlertid mener han at landet ikke skal følge veien med fortsatte lønnskutt, som organisasjonen uttalte i en fersk rapport.

Spania har allerede gjennomført en lønnsregulering å gjenvinne konkurranseevne. Utfordringen nå er å gjennomføre endringer i produksjonsmodellen. Som har stor kompleksitet og vanskelighetsgrad, ifølge Gurria. Han mener det nå er avgjørende for Spania å forbedre utdanning, og bygge broer mellom universiteter og den produktive sektoren, og bevege seg mot produksjon og tjenesteytelser med høyt teknologisk innhold.

Gurria mener også at skattereformen kan bidra til vekst, og selv om generalsekretæren er tilfreds med tiltakene som foreslås av regjeringen, mener han at landet må gjøre mer.

Kampen mot korrupsjon

Gurria er glad for at det er stadig mindre toleranse for korrupsjon, men fortsatt bekymret for ”denne kreften som berører alle land.” Det viktigste er, ifølge lederen, at det finnes kontrollsystemer for å identifisere og politisk vilje til å bekjempe korrupsjon.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter