Innvandrere gir Spania et økonomisk løft

Publisert

Spania har kanskje Europas høyeste arbeidsledighet men innvandrere ser at det er overraskende enkelt å finne seg en jobb.

Innvandrere er en viktig årsak til at landets økonomi gjør det bedre enn andre europeiske land. Hun er en av hundretusener av innvandrere, hovedsakelig fra Latin-Amerika, som har kommet til Spania for å avhjelpe mangelen på arbeidskraft etter pandemien, særlig i teknologi- og restaurantsektoren.

Spania er i en situasjon der tilstrømningen av utenlandske arbeidere øker tilgangen på arbeidskraft og det øker den økonomiske veksten – noe som er sjelden i EU.

“Når Spanias økonomi går bedre, kommer migrantene, og når de kommer, går økonomien bedre”, sier Jesus Fernandez-Huertas, professor i innvandringsøkonomi ved Carlos III-universitetet i Madrid.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at Spanias og USAs økonomier vil vokse raskest blant de avanserte økonomiene de neste to årene.

Ifølge Raymond Torres, sjeføkonom ved Funcas, en Madrid-basert tenketank, vil innvandring stå for 64 % av de nye jobbene som skapes, og halvparten av Spanias økonomiske vekst i 2023.

Bølgen av migranter, de fleste av dem med papirer og arbeidstillatelse, har økt andelen utlendinger bosatt i Spania til 18,1 %, over EU-gjennomsnittet på 13,3 %.
I Spania er 39 % av de nye innbyggerne født i Latin-Amerika, ifølge Funcas. I Tyskland var nesten halvparten av de nasjonaliserte innvandrerne av asiatisk opprinnelse.

Innvandrere i Spania pleide å fylle ledige stillinger med lav kompetanse innen bygg og anlegg og hushjelp, men dette har vist tegn til å avta.

I stedet har veksten i innvandrerjobber vært innen teknologi og vitenskap, som har mer enn doblet seg til 109 000 i 2023 fra 2018. Innvandrere som jobber i hotell- og restaurantbransjen, økte med 30 % fra 2007 til 525 000 i 2023.

DELT KULTUR

I Latin-Amerika har Spania et arbeidsmarked som er lett å tilpasse seg takket være et felles språk og en felles kultur.

Noen føler seg mer komfortable i Spania enn i andre land i Latin-Amerika. Hernandez, som nå jobber for et av Spanias største forsikringsselskaper, sier at hun syntes det var vanskeligere å tilpasse seg i Chile, og legger til “Da jeg kom til Spania, følte jeg meg som hjemme”.

Den enkle integreringen har også ført til mindre politisk friksjon. Selv innvandringskritiske partier som Vox støtter latinamerikansk innvandring, samtidig som de krever begrensninger på afrikansk innvandring.

Selv om arbeidsledigheten i Spania har falt til det laveste nivået siden 2007, er den med sine 11,8 % fortsatt den høyeste i Europa. Men bedriftene sliter fortsatt med å fylle visse ledige stillinger, og i stedet for å omskolere den innfødte befolkningen er det ofte lettere å hente inn kvalifiserte kandidater fra utlandet, sier en kilde i CEOE, Spanias største arbeidsgiverforening.

Spania legger til rette for migrasjonsbølgen gjennom visum for høyt kvalifiserte fagfolk.

Marianela Morales, en 28 år gammel algoritmeprogrammerer fra Argentina, forteller at det bare tok tre uker å få behandlet visumet hennes for å jobbe ved IMDEA, et institutt for høyere utdanning i Madrid der hun forsker på forbedring av algoritmer.
“De sendte inn papirene 15. desember, og 15. januar kunne jeg begynne å jobbe”, sier hun. De fleste kollegene på avdelingen hennes er utlendinger, sier hun.

Spania har også vært mer imøtekommende når det gjelder å anerkjenne enkelte latinamerikanske kvalifikasjoner, noe som har hindret integreringen av innvandrere i land som Tyskland.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter