Virksomheter som ikke overholder forskriften, som også gjelder utleieboliger, campingplasser og de som driver med utleie av biler til turister i Spania. De som ikke følger reglene risikerer bøter på opptil 30 000 euro.
Hoteller i Spania må gi mer personlig informasjon om kundene sine til sentrale myndigheter etter at en ny datalov trådte i kraft mandag 2. desember. Virksomheter som ikke overholder reglene, som også gjelder for utleieboliger, campingplasser og bilutleiefirmaer, risikerer bøter på opptil 30 000 euro.
Reiselivsbransjen har kritisert de nye reglene for å være byråkratiske, og frykter at de kan føre til tap av konkurranseevne og brudd på turistenes personvern.
«den nasjonale sikkerheten»
Departementet som ledes av Fernando Grande-Marlaska, sier at det nye dekretet er innført av hensyn til «den nasjonale sikkerheten», og legger til at de største angrepene mot befolkningen utføres av både terrorister og organisert kriminalitet. I begge tilfeller er anskaffelse av overnatting og leiebiler, som vanligvis gjøres på nettet, avgjørende for de kriminelle planene deres, la Grande-Marlaska til.
Han sa at de nåværende 65 år gamle reglene er «foreldet» og ikke omfatter nye typer overnatting, som korttidsopphold som drives av selskaper eller enkeltpersoner. Ifølge innenriksdepartementet tilsvarer dette totalt nesten 4,8 millioner data, noe som tilsvarer 18 584 personer som nå finnes i nasjonale eller internasjonale databaser.
Hotel og bilutleie
De nye reglene gjelder for selskaper eller enkeltpersoner som utfører tjenester som å drive overnattingsvirksomhet eller bilutleie. Overnattingsvirksomhet er virksomhet som utføres, enten det er profesjonelt eller ikke, med det formål å tilby, mot betaling, et rom eller en plass for overnatting til personer. Dette omfatter alt fra hoteller, herberger, pensjonater og landlige turistbedrifter til campingplasser og campingvognparker.
Samtidig omfatter bilutleievirksomhet å legge til rette for tredjeparter ved å leie ut et hvilket som helst kjøretøy for en bestemt tidsperiode mot et gebyr. Utleie av biltaxi og utleie av kjøretøy med sjåfør er ikke omfattet av bestemmelsene i denne paragrafen.
De nye reglene omfatter også turoperatører som tilbyr formidlingstjenester mellom reiselivsbedrifter og turister, og aktiviteten til digitale plattformer som, mot betaling eller gratis, er dedikert til formidling av disse aktivitetene.
Innenriksdepartementet sier at det nye registeret ikke trenger å føre til økte kostnader for de berørte selskapene, ettersom «dataene som samles inn, er de samme som før».
Obligatoriske data
Departementet sier at selskapene ikke vil måtte samle inn flere opplysninger enn de allerede gjør i dag. Operatører som tilbyr overnattingstjenester, vil måtte oppgi følgende:
Detaljer om utleieselskapet: Navn eller firmanavn på eieren, CIF eller NIF, kommune, provins, fasttelefon- og/eller mobiltelefonnummer, e-postadresse, selskapets nettside og url.
– Detaljer om virksomheten: Type virksomhet, navn, fullstendig adresse, postnummer, by og provins.
– Opplysninger om turister: fullt navn, kjønn, nummer på identitetsdokument, type dokument (ID-kort, pass, TIE), nasjonalitet, fødselsdato, vanlig bosted (full adresse, by og land), fasttelefon og mobiltelefon, e-post, antall turister og forholdet mellom turistene (hvis noen av dem er mindreårige).
– Transaksjonsdata: Kontrakt (referansenummer, dato og signaturer), data om gjennomføring av kontrakten (dato og klokkeslett for innreise og dato og klokkeslett for utreise) og betalingsdata (type, identifikasjon av betalingsmiddelet, f.eks. korttype og -nummer, innehaver av betalingsmiddelet, kortets utløpsdato og betalingsdato).
I tillegg varierer enkelte opplysninger for ikke-profesjonelle overnattingssteder, blant annet fullt navn, kjønn og ID til eieren av overnattingsstedet, samt antall rom eller internettforbindelse på stedet.
Når det gjelder bilutleiefirmaer, er opplysningene som skal oppgis, de samme som for overnattingssteder, men med tillegg av tilsvarende informasjon om hovedsjåføren og den andre sjåføren (hvis det er aktuelt).
Store bøter
Selv om departementet ønsker å gjøre det klart at denne forskriften ikke har «et innsamlingsformål for å fylle statskassen», vil det bli innført mindre og alvorlige sanksjoner mot selskaper som ikke overholder regelverket. Uregelmessigheter i de oppgitte dataene, eller ufullstendige data, kan betraktes som mindre overtredelser og resultere i bøter på mellom 100 og 600 euro.
Alvorlige overtredelser omfatter manglende dokumentasjon og utelatelse av data, og kan resultere i bøter på mellom 601 og 30 000 euro.