Derfor står Spania overfor en krise innen cybersikkerhet

Publisert

Selv om Spania har en av de største økonomiene i Europa, står de nå overfor en krise innen digital sikkerhet. Ikke bare har forbrukerne synkende tillit til den digitale sikkerheten i landet, men hver sjette bedrift har den samme utfordringen. Spanske myndighetsorganer med ansvar for digital sikkerhet har bekreftet at landet har blitt utsatt for over 150,000 cyberangrep siden starten av Covid-19-pandemien.

En viktig årsak til denne utfordringen er at spanske selskaper ikke har den nødvendige kunnskapen in-house, og sliter dermed med rask patching av svakheter i egne nettverk. Undersøkelser gjort av ObservaCIBER viser at kun 38 % av spanske bedrifter klarer å håndtere IT-sikkerheten sin på egenhånd.

For deg som skal til Spania eller håndterer datatrafikk fra Spania, kan dette by på utfordringer. Du bør derfor vite hva du kan gjøre på egenhånd for å beskytte dine egne enheter mot potensielle angrep. Vi har samlet noen gode tips til hvordan du kan ta vare på din egen sikkerhet når du skal bruke spanske nettverk.

Våre beste tips for deg som vil beskytte deg på nettet

Personvern og sikkerhet på nett er viktig uansett hvor man ferdes, men om du skal reise til land der den generelle infrastrukturen er dårlig, vil dette ha spesielt stor betydning. Vi har derfor samlet noen viktige punkter som kan beskytte sensitive opplysninger på enhetene dine.

Oppdater enhetene dine kontinuerlig

Hackere benytter seg gjerne av svakheter som man finner i utdaterte enheter som en vei inn i nettverket ditt. Du bør derfor forsikre deg om at alle enheter er oppdatert med det siste fra produsentene. Det samme gjelder for programvare du har installert på enheten, uansett om det er telefon, datamaskin eller nettbrett.

En god forholdsregel kan være å se etter oppdateringer på alle enheter du skal ha med deg ut før du forlater huset ditt. På dette området er det spesielt viktig å oppdatere ulike applikasjoner og fastvare som kan være aktivt koblet til andre nettverk. Spesielt nettbrett og smarttelefoner kan være utsatt for phishing-angrep gjennom offentlige Wi-Fi-punkter og lignende.

Unngå mistenkelige e-poster

Vi har vel alle mottatt en e-post som ikke ser helt riktig ut. Svindlere blir stadig bedre på forfalskning av e-poster, noe som betyr at du må være mer årvåken når du åpner e-posten din.

Du bør være spesielt forsiktig med meldinger som krever at man trykker på en lenke eller laster ned et vedlegg.

Arbeidsrelaterte e-poster som kommer til feil e-postkonto kan også være et rødt flagg for svindel. Disse bør du slette umiddelbart og du bør heller forsøke å kontakte personen gjennom en ny e-post. Dersom e-posten påstår at den kommer fra daglig leder eller en annen person i organisasjonen kan det være lurt å opprette en ny e-post (ikke bruk svarfunksjonen) og be personen om å bekrefte opplysningene.

Bruk antivirus

En feil mange gjør er at de dropper antivirusprogrammer for å spare penger. Dette kan fort gi fatale konsekvenser dersom man blir utsatt for et angrep. Antivirusselskapene forsøker å ligge i forkant av hackerne og vil derfor aktivt forsøke å blokkere alle kjente trusler. For din del betyr det en ekstra sikkerhet slik at du kan fokusere på de viktige oppgavene.

Alle som har en enhet som er koblet til et nettverk bør derfor ha antivirus- og anti-malware-programvare installert på disse enhetene. Her er det viktig å huske at en VPN ikke erstatter et godt antivirusprogram. Du bør derfor ha begge deler installert dersom du ønsker å sikre enheten din optimalt.

Bruk en VPN

En grunn til at mange opplever angrep på usikre nettverk er at informasjonen deres er synlig. Dette gjelder spesielt i land som Spania og andre områder der den digitale infrastrukturen er langt fra optimal. Da kan det være lurt å installere en VPN på enheten du bruker mest. I de fleste tilfeller vil dette være en VPN gratis, men du bør i de fleste tilfeller velge en betalt versjon. Når det er sagt, så vil det være mulig å prøve en VPN gratis gjennom utvidet prøveperiode før man eventuelt tegner et abonnement.

Fordelen med en VPN er at den maskerer data du sender over nettverket ved hjelp av omfattende kryptering. Dette fungerer ved at det opprettes en tunnel mellom enheten og VPN-serveren, før disse dataene går videre ut på nettverket. På denne måten vil ikke hackere, internett-leverandører eller andre som overvåker trafikken klare å fange opp informasjonen din.

Oppsummering

Selv om Spania er en av de største økonomiene innen EU, ligger den digitale sikkerheten langt bak andre land i unionen. Du bør derfor sikre enhetene dine mot potensielle angrep hvis du skal bruke et offentlig nettverk i Spania. I denne artikkelen har vi sett nærmere på noen gode tiltak man kan gjøre for å sikre enhetene sine i utrygge tider.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter