Ytre høyre står svakere i Spania enn i resten av Europa

Publisert

Partido Popular vant som ventet det spanske valget til Europaparlamentet 9. juni og sikret seg 22 seter i Europaparlamentet, mot sosialistiske PSOEs 20. Den viktigste nyheten er at ytre høyre i Spania ikke gikk like mye frem som i de fleste andre EU-land.

På grunn av brexit har Spanias totale antall seter i EU-parlamentet økt fra 54 til 61 siden forrige valg til Europaparlamentet. Partido Popular overgår PSOE som det spanske partiet med flest seter, med 22 seter, ni flere enn tidligere. Sosialistpartiet mister ett mandat og må nøye seg med 22. PP har fått 34,2 % av stemmene, mot PSOEs 30,17 %. Dette er en økning i marginen mellom de to partiene på drøyt 2,5 prosentpoeng sammenlignet med resultatet av det nasjonale valget 21. juli i fjor, da PP også fikk flest mandater og stemmer.

Selv om PP vant det spanske EU-valget og gikk forbi PSOE i Europa, er seieren ikke så overbevisende som høyrepartiet hadde håpet. Opposisjonsleder Alberto Núñez Feijóo siktet mot et resultat som ville muliggjøre nyvalg i Spania, slik det skjedde i både Frankrike og Belgia. Regjeringspartiet PSOE har imidlertid klart å minske avstanden på meningsmålingene i løpet av valgkampen, selv om sosialistene håpet å få minst like mange mandater som Partido Popular.

Vox fikk valgets tredje beste resultat med 9,62 % av stemmene. Dette sikrer seks seter i Europaparlamentet, dobbelt så mange som tidligere. Den forventede suksessen deres ble imidlertid hindret av et nytt populistisk konservativt parti, Se acabó la fiesta (SALF), som sikret seg tre mandater med 4,59 % av stemmene. Til sammen fikk de spanske høyrepartiene drøyt 48 % av stemmene.

De splittede partiene til venstre for PSOE gjorde som ventet et beskjedent valg. Regjeringspartiet Sumar fikk bare tre mandater med 3,65 prosent av stemmene, noe som betyr at Izquierda Unida ikke får en egen representant i EU-parlamentet. Podemos får to mandater, noe som betyr at de to venstrepartiene som tidligere var sammen, har mistet ett mandat.

Venstrekoalisjonen Repúblicas, som består av katalanske og baskiske nasjonalistpartier, har vunnet tre EU-mandater med 4,91 % av stemmene. Det katalanske separatistpartiet Junts per Cat mistet to av sine tre tidligere mandater. Deres tidligere hovedkandidat, Carles Puigdemont, stilte ikke opp i EU-valget denne gangen, etter å ha stilt til valg i det katalanske regionalvalget mindre enn en måned tidligere.

Som ventet ser EU-valget ut til å ha vært nådestøtet for liberale Ciudadanos, som nå ikke lenger har representasjon i noe kammer. Med bare 0,69 % av stemmene mistet Ciudadanos alle de syv setene de tidligere hadde hatt i Europaparlamentet.

Mindre enn halvparten av de spanske velgerne møtte opp ved valglokalene denne gangen. Valgdeltakelsen var på 49,21 %, betydelig lavere enn de 60,73 % som stemte i 2019, selv om valget til Europaparlamentet falt sammen med det spanske kommunevalget.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter