Vurderer portforbud nattestid

Publisert

[Oppdatering 22.01 kl 21.39] President for Valencia-regionen bekrefter at man innfører portforbud i regionen fra klokken 24.00 til 06.00 frem til 9. desember.]

Selv om baren stenger tidlig kan man alltid drikke i parken eller på gaten, såkalt botellon. Og når den årlige by-fiestaen er avlyst kan man alltids samles hjemme hos noen. Med inntak av alkohol kveldstid går maskebruken ned og man glemmer å holde avstand i store grupper.

Regelverket om at man restauranter og barer må stenge tidlig er ikke nok. Nå vurderer man et nasjonalt «portforbud» nattestid fra midnatt frem til klokken 06.00. Formålet er å stoppe større sosiale samlinger og inntak av alkohol spesielt i kombinasjon.

Politiet har i liten grad håndhevet dagens regler, selv om restauranter og barer flest følger reglene. Det har åpnet opp for «ulovlige» samlinger, gjerne bak stengte pub-dører, hjemme hos folk e.l.

Undersøkelser har vist at 40% av nye smittede i Spania har fått viruset etter sosiale samlinger med familie og venner i privatboliger.

I stedet for å bruke politiet til å håndheve dagens regelverk vurderer spanske myndigheter å innføre et nasjonalt «portforbud». Selv om smitte-situasjonen varierer mye innad i Spania har man tidligere sett at regionale tiltak fører til politiske gnisninger hvor regional nasjonalisme og tema rundt selvstyre gjøre myndighetenes kamp mot Corona-viruset i Spania vanskelig. En enhetlig nasjonal politikk vil sette dette til side selv om mange regioner hvor smitten er lav vil se på tiltaket som helt unødvendig.

I Valencia-regionen har president Ximo Puig gitt sin støtte til et slikt tiltak. Han vurderer å innføre et slikt tiltak bare i Valencia-regionen selv om det ikke blir et nasjonalt krav. Forbudet skal vare frem til 9. desember foreslår Puig. De regionene hvor man til nå har utrykket støtte til tiltaket er Castilla y León, Comunidad Valenciana og Castilla-La Mancha. Myndighetene i Madrid ønsker seg ikke et slikt tiltak, til tross for at de har noen av Spanias høyeste smittetall. Madrid styres av konservative-høyrepartier mens den nasjonale regjeringen og Valencia-regionen styres av det spanske arbeiderpartiet PSOE støttet av nye venstre-populister som PODEMOS m.m.

Ødelegger Spanias image utad

Representanter for turist-næringen på Costa Blanca sier at presidentens forslag effektivt torpederer de forsøk man har gjort på å skape «trygge korridorer» til turistbyer i regionen som allerede har fastlandets laveste smittenivåer og fallende smitte-tall.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: