Nye drap på kvinner i Spania sjokkerer – fire drept siden nyttår

Publisert

Den dystre voldsstatistikken for kvinner i Spania fortsetter i 2019. Fire nye drap i januar har fått landets regjering til å reagere og skjerpe retorikken overfor det høyreekstreme partiet Vox. Sistnevnte parti mener fokus på kvinners kår i Spania er kommet for langt og fører til diskriminering av menn.

Det første partnerdrapet i 2019 skjedde allerede den 3. januar. En 26 år gammel kvinne i byen Laredo i Cantabria ble brutalt tatt av dage av sin tre år eldre partner. Kvinnen skal ha blitt påført rundt tjue knivstikk i overkroppen.

Etter drapet i Cantabria er minst tre andre kvinner blitt drept av sine partnere eller eks-partnere. Ett av drapene skjedde i Fuengirola i Málaga-provinsen den 12. januar. En 47 år gammel kvinne ble drept med kniv av sin 50 år gamle partner. Parets 16 år gamle sønn skal ha vært til stede da drapet skjedde. Kvinnen ble funnet med flere kvinstikk i overkroppen og halsen.

Etter de nye drapene har statsminister Pedro Sánchez (PSOE) gått ut og forsikret om at Spanias regjeringen vil ta kampen mot «mannssjåvinistisk vold» på alvor («violencia machista»). Uttalelsen blir ansett som et signal til den ekstreme høyresiden i Spania og den nye ultrakonservative partiet Vox.

Sistnevnte parti som ble den store valgvinneren i lokalvalget i Andalucia i desember har villet gjenopplive gamle konservative ideer i Spania, med kjernesaker som ja til tyrefekting, ja til tradisjonelle ideer om maskulinitet og nei til alle former for feminisme – herunder nei til loven mot vold mot kvinner fra 2004.

Loven om kjønnsrelatert vold (Ley de violencia de género) er kjempet frem etter årevis med dystre volds- og drapsstatistikker for kvinner i Spania. Vox har imidlertid uttalt at de vil endre eller fjerne loven. Begrunnelse skal være at de mener loven er gått for langt og har ført til diskriminering av menn. Partiet har med samme begrunnelse også tatt til orde fra å begrense fri rettshjelp til voldsutsatte kvinner.

Les også: Høyreekstreme Vox: «Make Spain Great Again»

I 2018 ble 47 kvinner i Spania drept av sine partnere og ex-partnere. Andalucia hadde flest registrerte drap, regionen der det høyreekstreme partiet Vox ble valgvinner i desember. Etter Andalucia kommer Catalonia og Madrid. I flere av drapene var mindreårige tilstede. Til sammen 3 barn ble drept i hendelsene og 39 barn ble foreldreløse. Siden man tok med relaterte drap i statistikken i 2013, er til sammen 23 barn drept i voldssaker mot kvinner.

Basert på en undersøkelse fra 2015 opplyser spanske Amnesty International at 12,5 prosent av alle kvinner i Spania over 16 år, på ett eller flere tidspunkt i livet, har opplevd fysisk eller seksualisert vold.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter